Türkiye Gazetesi E-Gazete Gazete Aboneliği
Türkiye Gazetesi
Arama
SON DAKİKA YAZARLAR BİZİM SAYFA GÜNDEM POLİTİKA EKONOMİ DÜNYA SPOR YAŞAM RESMİ İLANLAR HABER JET İzle
Türkiye Gazetesi
Türkiye Gazetesi
E-Gazete Abonelik
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • T-Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Sağlık
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Foto Haber
  • Video Galeri
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Danışma Telefonları
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok NSosyal
© 2025 İhlas Gazetecilik A.Ş.
Tüm Hakları Saklıdır.
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Bildirin
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
  1. Haberler
  2. Gündem
  3. İstanbul'u bir tehlike daha bekliyor: Marmara'da bu krizin geri dönüşü yok
Google Linke Tıkla, Türkiye Gazetesi'ni Google Favorilerine Ekle!
Gündem

İstanbul'u bir tehlike daha bekliyor: Marmara'da bu krizin geri dönüşü yok

Son Güncelleme: 12 Mayıs, 2025 - 21:43
Whatsapp İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn NSosyal NSosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
İstanbul'u bir tehlike daha bekliyor: Marmara'da bu krizin geri dönüşü yok
Fotoğraf Başlığı Istanbul'u bir tehlike daha bekliyor: Marmara'da bu krizin geri dönüsü yok

İstanbul'da düzenlenen Marmara Belediyeler Birliği toplantısında, yetersiz arıtma, sanayi kirliliği ve artan müsilaj tehdidine karşı acil tedbirler alınmazsa, bölgenin ekosisteminin geri dönüşü olmayan bir krize sürükleneceği bildirildi. Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Sarı, "Şu anda Marmara'da evsel atıkların ancak yüzde 51,7'si arıtılıyor, sanayi atıklarının ise yüzde 70'i doğrudan denize boşaltılıyor. Akarsularımız zehir kanalına dönmüş durumda" dedi.

Kaydet
a- | +A

Marmara Belediyeler Birliği (MMB), 50. kuruluş yılı kapsamında düzenlenen 103. Meclis Toplantısı'nı İstanbul'un Üsküdar ilçesindeki Bağlarbaşı Kültür Merkezi'nde yaptı. Toplantı, İstiklal Marşı'nın okunması ve MMB'nin kuruluşunu anlatan sinevizyon gösterimiyle başladı.

Toplantının açılışında konuşan Üsküdar Belediye Başkanı Sinem Dedetaş, Marmara Denizi'ni konuşmak ve koruma altına almak amacıyla düzenlenen toplantıya ev sahipliği yapmaktan onur duyduklarını belirterek Marmara'nın yalnızca bir deniz değil, ekosistem ve kültürel hafıza alanı olduğunu söyledi.

Dedetaş, 1975'te Marmara ve Boğazlar kıyısındaki 45 belediyenin iş birliğiyle kurulan birliğin çevresel anlamda da öncü bir misyona sahip olduğunu belirterek Marmara Denizi'nin korunması ve sürdürülebilirliği için bilimsel veriye ve ortak akla dayanan adımlarla çalışmaların sürdürüldüğünü dile getirdi.

Marmara Belediyeler Birliği tarafından hazırlanan Marmara Denizi Eylem Planı'nın müsilaj sorununu kapsamlı biçimde ele aldığını ifade eden Dedetaş, "Marmara Denizi'ni günübirlik çözümlerle değil, bilimsel temelli, çok paydaşlı, uzun vadeli bir anlayışla koruyabiliriz" dedi.

BAKMADAN GEÇME
Çöp dağları, müsilaj, grev, başıboş köpekler... CHP yönetimi gururla sunar!
HABER
Çöp dağları, müsilaj, grev, başıboş köpekler... CHP yönetimi gururla sunar!

"MARMARA DENİZİ'Nİ KORUMAK, GELECEĞİMİZİ KORUMAKTIR"

Marmara Belediyeler Birliği ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, MBB'nin 50. yılındaki ilk meclis toplantısını gerçekleştirmenin gururunu yaşadıklarını söyledi.

Bozbey, 1975'te Marmara Denizi ve Boğazların korunması amacıyla kurulan birliğin, o günden bu yana çevre bilinci, demokratik yerel yönetim ve katılımcılığın savunucusu olduğunu belirtti. Artan çevre sorunları ve müsilaj tehdidi karşısında kararlılıkla çalıştıklarını vurgulayan Bozbey, "Marmara Denizi'ni korumak, sadece bugünü değil çocuklarımızın geleceğini de korumaktır" ifadesini kullandı.

Bozbey, 2021'de ilan edilen Marmara Denizi Eylem Planı'ndaki birçok hedefin hala tamamlanmamış olmasının ciddi bir sorun teşkil ettiğini ifade ederek, ileri biyolojik arıtma sistemlerinin yaygınlaştırılması ve merkezi yönetimin desteğinin kritik önem taşıdığını söyledi.

Marmara Denizi'nin giderek artan kirliliğine dikkati çeken Bozbey, "Marmara Denizi artık can çekişiyor. Taşıma kapasitesi doldu. Geri dönüşü olmayan bir yola girmemek için birlikte hareket etmeliyiz" dedi.

BAKMADAN GEÇME
Yüzde 90 seviyesinde yerlilik! Bu santrallerden 110 ülkeye satış yapılıyor
HABER
Yüzde 90 seviyesinde yerlilik! Bu santrallerden 110 ülkeye satış yapılıyor

"MARMARA DENİZİ ARTIK TAŞIMA KAPASİTESİNİ AŞMIŞTIR"

İstanbul Üniversitesi Deniz Bilimleri ve İşletmeciliği Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Cem Gazioğlu, Marmara Denizi'nin bilimsel geçmişi ve bugünkü durumuyla ilgili bilgiler paylaştı. Gazioğlu, Marmara'nın küçük ama etkisi büyük, iki tabakalı ve son derece dinamik bir yapıya sahip olduğunu söyledi.

Boğazlardaki akıntı sistemlerinin hayati önem taşıdığını belirten Gazioğlu, İstanbul Boğazı'ndan saniyede 8 olimpik havuzluk suyun Marmara'ya aktığını, bunun ise denizin tazelenmesini sağladığını kaydetti.

Gazioğlu, "Marmara doğuştan astımlı bir denizdir, yani oksijen açısından fakir bir yapıya sahiptir. Bu durum 7 bin yıldır devam etmektedir. Marmara Denizi artık taşıma kapasitesini aşmıştır. Karadeniz'den gelen su, yüzeyi tazelese de alt tabakadaki durağan Akdeniz suyu ve artan kirlilik sistemi tıkamaktadır. Yönetilebilirlik için sınırların farkında olunmalı ve buna göre plan yapılmalıdır" ifadelerini kullandı.

İstanbul Üniversitesi Deniz Bilimleri ve İşletmeciliği Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Nuray Çağlar, 1970'lerden itibaren nüfus artışı, sanayileşme ve arıtmasız atık sularla birlikte Marmara Denizi'nde kirliliğin hızla arttığını söyledi. Müsilajın "görünür yüz" olduğunu ifade eden Çağlar, derin deniz deşarjlarının ve dip tarama malzemesi dökümlerinin deniz tabanındaki canlı yaşamını bitirdiğini ifade etti.

Çağlar, Marmara Denizi'nin doyum aşamasına geldiğini belirterek, atık suların arıtılmadan Marmara'ya deşarj edildiğini ve bunun önüne geçilmesi gerektiğini dile getirdi.

BAKMADAN GEÇME
İBB
HABER
İBB'de karar çıktı! Deprem ve Kanal İstanbul'u konuşacaklar

"AKARSULARIMIZ ZEHİR KANALINA DÖNMÜŞ DURUMDA"

Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Sarı, müsilajın yüzeye çıkmadığında değil, var olduğunda büyük bir tehdit oluşturduğunu, bunun için acil önlemler alınması gerektiğini söyledi.

Sarı, deniz altında 30 metreye kadar inen müsilaj tabakalarının ekosistemi tehdit ettiğini belirtti. Dalgıçlar tarafından çekilen görüntülerde, su altının kar taneleri gibi uçuşan müsilaj parçalarıyla kaplı olduğunu kaydeden Sarı, "Müsilaj suyun altını tamamen kaplamış durumda. Işık aşağıya ulaşmıyor, ekosistem ciddi şekilde zarar görüyor" dedi.

Müsilaj oluşumunun üç temel sebebi olduğunu belirten Sarı, bunların yüksek deniz yüzeyi sıcaklıkları, durağan deniz koşulları ve aşırı kirlilik olduğunu ifade etti. Sarı, Marmara Denizi'nin su sıcaklıklarının 40 yıllık ortalamaya göre 3 derece yüksek olduğuna dikkati çekerek bu şartların devam etmesi halinde müsilajın kalıcı bir sorun haline geleceğini belirtti.

Çevre kirliliğiyle ilgili raporların eksiksiz hazırlandığını ancak uygulamada ciddi sorunlar olduğunu kaydeden Sarı, "Sadece belgelerle konuşarak Marmara'yı temizleyemeyiz. Şu anda Marmara'da evsel atıkların ancak yüzde 51,7'si arıtılıyor, sanayi atıklarının ise yüzde 70'i doğrudan denize boşaltılıyor. Akarsularımız zehir kanalına dönmüş durumda. Marmara Denizi'nin yükünü azaltabiliriz. Arıtma tesislerimizi tam kapasite çalıştırmalı, kaçak deşarjları önlemeli ve ulusal düzeyde farkındalık kampanyaları yapmalıyız" ifadelerini kullandı.

BAKMADAN GEÇME
Asya
HABER
Asya'nın lideri olmak için kolları sıvadılar! Doğal gaz ve petrolde kartlar yeniden dağıtılacak

Editör : CÜNEYT AKÇATEPE
Whatsapp İkon Facebook İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn NSosyal NSosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
Yayın Tarihi | 12 Mayıs, 2025 - 21:43
Haberle İlgili Daha Fazlası
Gündem
Bizi Takip Edin Bizi Takip Edin
X ikonu Facebook ikonu LinkedIn ikonu NSosyal Google Haberler ikonu
YORUMLAR
Yorum   0 yorum
ÇOK OKUNANLAR
  • 1
    Altın yatırımcısına tarihi fırsat! İslam Memiş tavsiyeyi verip açıkladı: Çifte bayram yaşayacaklar
    Altın yatırımcısına tarihi fırsat!
    Kaydet
  • 2
    Terörist İsrail'le ittifak yapan komşunun yine 'biti kanlandı': NATO öncesinde gerginlik istiyorlar
    Terörist İsrail'le ittifak yapan komşunun yine 'bi...
    Kaydet
  • 3
    Hasat başladı, kilosu 60 lira! Bu karpuzlar Türkiye'de sadece 1 ilçede satılıyor
    Hasat başladı, kilosu 60 lira! Bu karpuzlar Türkiy...
    Kaydet
  • 4
    Taşacak Bu Deniz sezon finali ne zaman? Yeni bölüm öncesi gündeme geldi
    Taşacak Bu Deniz sezon finali ne zaman?
    Kaydet
  • 5
    NATO ülkesinde İHA apartman bloğunu vurdu: Savaş uçakları acil kodla havalandı!
    NATO ülkesinde kırmızı alarm! Savaş uçakları peş p...
    Kaydet
YAZARLAR
  • Prof. Dr. Ahmet Şimşirgil
    Prof. Dr. Ahmet Şimşirgil Niyetim ve himmetim İstanbul üzerinedir!
    Kaydet
  • Cem Küçük
    Cem Küçük Kim anlaşmak istemiyor?
    Kaydet
  • Atilla Yayla
    Atilla Yayla Gezi: Demokrasi adına demokrasiye isyan
    Kaydet
  • İrfan Özfatura
    İrfan Özfatura Dost başa bakar, düşman ayağa! Köşger yapar haffaf satar
    Kaydet
  • Meryem Aybike Sinan
    Meryem Aybike Sinan Emine Erdoğan: Türk mutfağının kapısı Türkistan’da açıldı
    Kaydet
Bize Haber Verin

Editör masasıyla bilgi ve materyal paylaşmak için tıklayın

GÖZDEN KAÇMASIN
  • Premier Lig devinden Arda hamlesi
    Premier Lig devinden Arda hamlesi
    Kaydet
  • Bakan Bak'tan F.Bahçe sözleri: Hiçbir şey kapalı kalmasın
    Bakan Bak'tan F.Bahçe sözleri: Hiçbir şey kapalı kalmasın
    Kaydet
  • Serbest çalışan 2 milyonu geçti
    Serbest çalışan 2 milyonu geçti
    Kaydet
  • Güllü'nün kızının cezaevindeki son hali!
    Güllü'nün kızının cezaevindeki son hali!
    Kaydet
  • Süper Lig ekibinden Mauro Icardi'ye teklif!
    Süper Lig ekibinden Mauro Icardi'ye teklif!
    Kaydet
ÖNE ÇIKANLAR
AB'den Türklere Schengen vizesi engeli! TÜRSAB ifşa etti
AB'den Türklere Schengen vizesi engeli! TÜRSAB ifşa etti
Kaydet
Türklere Schengen başvurusunda gece yarısı tuzağı! Gizlice devreye soktular, İtalya ve Fransa kotaları kısıldı!
Türklere Schengen başvurusunda gece yarısı tuzağı! Gizlice devreye soktular, İtalya ve Fransa kotaları kısıldı!
Kaydet
Bizans’ın sonu, Avrupa’nın kırılma noktası! İstanbul’un fethi dünya tarihinde neleri değiştirdi?
Bizans’ın sonu, Avrupa’nın kırılma noktası! İstanbul’un fethi dünya tarihinde neleri değiştirdi?
Kaydet
SONRAKİ HABER
Türkiye Gazetesi
Google Haberler E-GAZETE ABONE OL GİRİŞ
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • T-Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Sağlık
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Foto Haber
  • Video Galeri
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Danışma Telefonları
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok NSosyal
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Let me Know
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
© 2025 İhlas Medya Grubu. Tüm Hakları Saklıdır
Son Dakika Site Haritası RSS KVKK Aydınlatma Metni Gizlilik Politikası Çerez Politikası