'Kadınların dünyada ilgilenmediği tek uğraş' dedi, ilginç tespiti ilk kez yaptı! 'Tavırlarını koymuş durumdalar...'

Düzenleyen: / Kaynak: İhlas Haber Ajansı
- Güncelleme:

Gündem Haberleri  / İhlas Haber Ajansı

Kadınlarda şefkat ve ölüye saygı gibi kavramların daha ön planda olduğunu söyleyen ve korumacı bir ruha sahip olduklarını belirten Kayseri Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Özsoy, kadınların dünyada ilgilenmediği tek uğraşın 'definecilik' olduğunu söyledi.

Kayseri'de bulunan bazı tümülüslerin yani bireysel mezarların defineciler tarafından talan edildiğini söyleyen Kayseri Üniversitesi Öğretim Üyesi ve ÇEKÜL Vakfı Temsilcisi Prof. Dr. Özsoy, tümülüslerin kültürel ve tarihi önemi hakkında bilgiler verirken, kadınların 'defineciliğe' olan bakış açısını değerlendirdi.

Tümülüslerin kutsal yerler olduğunu ve tarihi-arkeolojik olarak da önem arz ettiğini aktaran Özsoy, "Tümülüsler bireysel mezarlar aslında. Şimdiki kavramlarla söylemek gerekirse o bölgede yaşayan zengin birinin veya bir yöneticinin o günün şartlarında yapılan bir mezarı" dedi.

"TAHRİP DAHA DA ARTTI VE HIZLANDI"

Bu gibi yerlerin definecilerin talanına maruz kaldığını söyleyen Özsoy, "Onların buraları yasa dışı yollarla kazdığını, dolayısıyla buralara zarar verdiğini görüyoruz. Daha önce belki insan gücüyle oluyordu, günümüzde makine gücüyle olunca tahrip daha da arttı ve hızlandı. Tahribatın boyutu o kadar arttı ki basına düşen bu konuda ciddi haberler var. Tabii ki bunlar aynı zamanda eserlere de zarar veriyorlar. Çünkü neyin kıymetli neyin kıymetsiz olduğunu da çok bilmiyorlar. Bu eserler genellikle bu işi yapanlar tarafından pazarlanıyor. Dolayısıyla bu topraklara ait kültür varlıklarımız hem zarar görüyor hem elimizden uçup gidiyorlar" ifadelerini kullandı.

'Kadınların dünyada ilgilenmediği tek uğraş' dedi, ilginç tespiti ilk kez yaptı! 'Tavırlarını koymuş durumdalar...' - 1. Resim

"KİMDİR BU DEFİNECİLER? SADECE ERKEKLER"

Yasa dışı kazı yapanların genelde erkekler olduğunu, anne olarak kadınlarda koruma ruhu bulunduğunun altını çizen Prof. Dr. Özsoy, "Definecilik noktasında önemli bir tespit yapmak gerekiyor. Bu tespiti literatürde göremedim. Hem yerel, hem ulusal hatta uluslararası basında bu tespit ilk defa yapılan bir tespit. Kimdir bu defineciler? İlginçtir bu defineciler sadece erkekler. Yani maalesef erkeklerin ilgi duyduğu, erkeklerin illegal olarak bu işlerde bulunduğu, çoğu yaralanmayla, hapisle neticelenen bir uğraşı. Çok ilginçtir kadınlar bu işin içinde hiçbir zaman olmamışlar" dedi.

"Literatürde defineci bir kadın ne suçüstü yapılmıştır, ne bu işlere ilgi duyan bir kadın haber olmuştur ne de bu işe rıza göstermiştir" diyen Prof. Dr. Özsoy, "Düşünelim; bu işi yapanlar sadece erkekler. Peki neden kadınlar değil? Yani kadınların anne olarak bir şefkat boyutu, ölüye saygıda daha ön planda olduğunu düşünebiliriz, korumacı bir ruh tarafları var. Hem kültürü korumak istiyor, aynı zamanda bu işi yapanların başına bir iş gelmemesi için de korumak istiyor" ifadelerini kullandı.

"KADINLARIN DÜNYADA İLGİLENMEDİĞİ TEK UĞRAŞ 'DEFİNECİLİK'"

Özsoy, "Çok ilginçtir gerek Kayseri özelinde, gerekse bu coğrafya özelinde, gerekse dünyada çok uç örnekler olabilir ama 'kadınların dünyada ilgilenmediği uğraş nedir' derseniz defineciliktir. Bu kadar net, basit ve uygun şekilde kadınlar bu noktada tavırlarını koymuş durumdalar. Kadınla başlayan bir bilinçlendirme veya okulda başlayan bir bilinçlendirmenin kültürel ve tarihimizi korumak için en makul adım olduğunu düşünüyoruz" diye konuştu.

Düzenleyen:  - Gündem
Kaynak: İhlas Haber Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...