'Mevcudu yeterli değil' tartışması, Yeni tezkere şart
Bülent Arınç'ın Suriye'ye muhtemel bir müdahale durumunda Meclis'ten yeni tezkere çıkarılabileceğini söylemesi, Ankara kulislerini hareketlendirdi.
Türkiye'nin NATO'dan talebi doğrultusunda Kahramanmaraş ve Adana'ya konuşlandırılan Patriot Hava Savunma Sistemleri'nin bulunduğu kışlalarda sessizlik devam ediyor. Ancak eller tetikte. Radarlar 24 saat boyunca Suriye sınırındaki gelişmeleri takip ediyor. Geçen yıl çıkarılan ve 6 Ekim'de süresi dolacak tezkere, Türk askerinin Suriye topraklarına girmesine izin veriyor ancak yabancı askerlerin Türkiye'de konuşlandırılmasını kapsamıyor.Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın Suriye'ye muhtemel bir müdahale durumunda Meclis'ten yeni tezkere çıkarılabileceğini söylemesi, Ankara kulislerini hareketlendirdi. TBMM'de geçen yıl çıkarılan ve 6 Ekim'de süresi dolacak Suriye tezkeresi, Türk askerinin Suriye topraklarına girmesine izin veriyor ancak yabancı askerlerin Türkiye'de konuşlandırılmasını kapsamıyor. Türkiye'nin "Gönüllüler Koalisyonu"nda yer alması ve yabancı ülke askerlerinin Türkiye'ye gelmesi söz konusu olursa Meclis'ten yeni bir Suriye tezkeresinin çıkarılması gerekiyor. Dışişleri Bakanı Davutoğlu, tezkere tartışmalarının erken olduğunu söyledi. BM Güvenlik Konseyinin alacağı tutumu göreceklerini ifade eden Davutoğlu, "O alandaki gelişmeleri göreceğiz... Zaten elimizde Suriye'den gelen güvenlik risklerine karşı silahlı kuvvetlerimizin ve Türkiye hükümetinin her türlü tedbiri alması yönünde çok güçlü bir tezkere var. Ama ihtiyaçlar başka bir şey gerektirirse, tabi nihai otorite TBMM'dir, TBMM'ye başvururuz ama şu anda bize verilmiş yetki var meclis tarafından" dedi.NATO VARSA TEZKERE GEREKMEZ
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Hüseyin Çelik de, önceliğin BM'nin müdahale kararı alması olduğunu söyledi. Çelik, "Bu olmazsa Kosova benzeri bir durum olabilir. NATO çerçevesinde müdahale yapılabilir. Eğer bir hava operasyonu söz konusu olursa Türkiye de buna katılır. Zaten bir tezkere var. NATO çevresinde olursa uluslararası anlaşmalar kapsamında olacağı için tezkereye ihtiyaç yok. BM kararı ile olursa da tezkereye ihtiyaç olmaz. Ama bu seçenekler olmazsa ve tezkere ihtiyacı ortaya çıkarsa Meclis 24 saatte olağanüstü toplanır" diye konuştu. Çelik, "1 Mart tezkeresiyle mukayese etmek yanlış, ben o tezkereye ret oyu vermiştim" diye konuştu.
MUHALEFET KARŞI
Muhalefet partileri de tezkereye karşısında tutumlarını belli etmeye başladı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Loğoğlu yeni bir tezkere gerektiğini belirterek "Batılı ülkelerin aceleci ataklarının faturasını Türkiye ödeyecektir. BM'nin kararı olmadan Suriye'ye müdahale sevdasından vazgeçmek lazım" derken MHP Genel Başkan Yardımcısı Tuğrul Türkeş de "Hele bir hazırlansın bakalım" yorumunda bulundu. Mevcut Suriye tezkeresinin bugünkü şartlarda kullanılmasını etik olmayacağını savunan Türkeş, "Müdahale Türkiye'nin zararına olacak" dedi. BDP Grup Başkanvekili İdris Baluken ise "Eğer yeni bir tezkere Meclisin gündemine gelirse, yine savaşa karşı en güçlü muhalefeti ortaya koymak için Meclis'te olacağız" diye konuştu.
TBMM Bürosu ANKARA
Bizi Takip Edin
YORUMLAR
