Resmi Gazete'de tarih verildi! Milyonlarca sürücüyü ilgilendiriyor: Araçlarda ‘Alkol kilidi’ dönemi

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Resmi Gazete'de tarih verildi! Milyonlarca sürücüyü ilgilendiriyor: Araçlarda ‘Alkol kilidi’ dönemi

GÜNDEM Haberleri

Araçlarda artık yeni bir dönem başlıyor. Trafikte birçok kazaya neden olan alkollü araç sürümü nedeniyle çok sayıda ölüm yaşanıyor. Gelen yeni düzenleme ile birlikte bunların önüne geçilmesi amaçlanıyor. 'Alkol kilidi'ne ilişkin düzenleme Resmi Gazete'de yayımlandı. Öte yandan 'alkol kilidi' uygulamasının ne zaman yürürlüğe gireceğine dair tarih de verildi. Bu düzenleme sayesinde trafikte güvenlik sağlanacak ve sürücüler güvenle araçlarını sürebilecek.

Trafikte alkollü araç sürümü hem sürücü için hem de trafikteki diğer sürücüler için adeta tehlike saçıyor. Bu şekilde trafiğe çıkılması ile kazalar kaçınılmaz oluyor. Birçok yerde alkol alarak trafiğe çıkan kişiler bir süre sonra kontrolü kaybedince korkunç kazalar yaşanıyor ve ölümlere neden olunuyor. Alkollü sürücüler kendileri dışında masum olanlarında sonlarını getiriyor. İşte bunun için yeni bir düzenleme geldi. Bu düzenleme ile trafikte yaşanan bu tehlike için adeta 'Dur' denecek. Binlerce hatta milyonlarca sürücüyü kapsayan düzenleme 'alkol kilidi' olacak. İşte düzenlemenin detayları...

RESMİ GAZETE'DE YAYIMLANDI

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nca hazırlanan Motorlu Araçlar ve Römorkları ile Bunların Aksam, Sistem ve Ayrı Teknik Ünitelerinin Tip Onayı ve Piyasa Gözetimi ve Denetimine İlişkin İdari Şartlar Hakkında Yönetmelik, Acil Durum Şeritte Tutma Sistemlerine İlişkin Motorlu Araçların Tip Onayı Hakkında Yönetmelik, Alkol Kilidi Kurulum Ön Hazırlığına İlişkin Motorlu Araçların Tip Onayı Hakkında Yönetmelik ile Sürücü Dalgınlık ve Dikkat Uyarı Sistemine İlişkin Motorlu Araçların Tip Onayı Hakkında Yönetmelik, Resmi Gazete’nin Çarşamba günkü mükerrer sayısında yayımlandı.

'ALKOL KİLİDİ' UYGULAMASI NE ZAMAN UYGULAMAYA GEÇECEK?

Milyonlarca araç sürücüsünü ilgilendiren düzenlemeye göre araçlarda acil durum şeritte tutma sistemi, alkol kilidi kurulum ön hazırlığı, sürücü dalgınlık ve dikkat uyarı sistemi zorunluluğuna ilişkin mevzuatın yürürlüğe gireceği tarih, 7 Temmuz 2024 olarak belirlendi.

Milliyet'in haberine göre, araçlara takılan alkol kilitlerinin amacı ise belirli bir sınırı aşan alkollü sürücülerin araç kullanmasını önleyerek trafik güvenliğini artırmak. Böylece hem sürücüler hem de trafikteki diğer araçlar ve sürücüler güvenli bir şekilde trafikte olacak.

YÜRÜRLÜĞE GİRDİ 

Raporlara göre aşırı alkol Avrupa’daki tüm karayolu ölümlerinin yaklaşık yüzde 25’ine denk geliyor.  Alkol kilidi kurulum ön hazırlığı yönetmeliği Avrupa Resmi Gazetesi’nde 30.07.2021 tarihinde yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...