Taktikler yarıştı, YSK devreye girdi!

Düzenleyen:
Taktikler yarıştı, YSK devreye girdi!

GÜNDEM Haberleri

AK Parti ve CHP arasındaki hukuk savaşı sürüyor. İl Seçim Kurulu sayımı önce durdurdu, ardından YSK ‘Başlayan sayım durmaz’ gerekçesiyle yasağı kaldırdı.

YÜCEL KAYAOĞLU

AK Parti’nin İstanbul’un 39 ilçesinde büyükşehir belediye başkanlığına verilen oylar ile 320 bin civarındaki geçersiz oyun yeniden sayımına yönelik talebi, seçim kurulları arasında hukuk savaşına neden oldu.

AK Parti’nin önceki gün ilçe seçim kurullarına yaptığı ‘Oylar yeniden sayılsın’ talebini kabul eden bazı ilçelerde sayım başlayınca, CHP anında soluğu İl Seçim Kurulunda aldı. Aynı günün gecesi acil olarak toplanan il seçim kurulu seçim hukuku tarihinde ilk kez oy sayımının ‘tedbiren’ durdurulması kararını aldı. Bunun üzerine AK Parti, gece yarısına doğru bu konuda son karar mercii olan Yüksek Seçim Kurulu’na başvurarak olağanüstü toplantı talep etti. AK Parti’nin talebini dikkate alan YSK olağanüstü toplanıp, sabaha karşı İl Seçim Kurulunun ‘Oyların sayımının durdurulması’ kararını kaldırdı. 

BAŞLAYAN SAYIM DURDURULMAZ

YSK Başkanı Sadi Güven de aldıkları kararının gerekçesini açıklarken “Durdurma işlemine karşı gelen itiraz üzerine YSK toplanarak, sayıma başlanılmış ise sayımın sonuçlandırılması gerektiğine, yeniden yapılan sayımla ortaya çıkan sonucun tüm siyasi parti ve bağımsız adaylar yönünden geçerli olması gerektiğine, yeniden sayıma yönelik ilçe seçim kurulu kararının fiilen uygulanmasına başlanılmamış ise yasal itiraz sürecin işlemesine karar verilmiştir. Bundan önceki seçimlerde de ilçe seçim kurullarımız yeniden sayım kararı verip de bu sayım kararı üzerine sayım yeniden başladığında bir yerde bunun kesilemeyeceğine, sonuna kadar gidilmesi gerektiğine karar verildi. İstanbul’daki hadise de budur” dedi.

Bu arada AK Parti 15 ilçe seçim kurulundan geçici oyların yeniden sayılması, 3 ilçede de tüm oyların yeniden sayılması kararı çıkarttı. Mevcut durumda Küçükçekmece, Beyoğlu, Başakşehir, Maltepe, Büyükçekmece, Çekmeköy, Eyüp, Fatih, Tuzla, Sarıyer, Ataşehir, Beykoz, Şile, Bayrampaşa ve Ümraniye ilçe seçim kurullarında geçersiz oyların sayımı yapılıyor.

Çatalca, Silivri ve Kartal 1. Seçim Bölgesinde ise bütün oyların yeniden sayılmasına karar verildi.

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...