Ters lale koparmanın cezası ne kadar, neden yasak? Bulunduğu il ve ülkeler

Genellikle soğuk iklimlerde yetişen ters lale nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olduğu için koruma altında. Bu nedenle ters lale koparanlara yüklü miktarda ceza veriliyor.
Nesli tükenme tehlikesindeki endemik bir bitki olan ters lale, yılda yalnızca yirmi gün açıyor. Baharın gelmesiyle çiçek açan ters lale izinsiz koparılması durumunda idari para cezası uygulanıyor. Ters lale cezası ne kadar merak ediliyor.
TERS LALE KOPARMANIN CEZASI NE KADAR?
Ters laleler, Türkiye'nin biyoçeşitlilik hazinelerinden biridir. Endemik bir tür olan bitkinin koparılması veya zarar verilmesi durumunda 577 bin TL idari para cezası uygulanacak.
Yetkililer, Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü’nden (BÜGEM) özel izin alınmadan yapılan her türlü müdahalenin ağır cezalarla karşılaşacağını hatırlatıyor.
TERS LALE NEREDE YETİŞİR, HANGİ İLLERDE?
Ters lale, Türkiye'nin özellikle soğuk iklim bölgelerinde yetişiyor. Erzincan, Bingöl, Erzurum, Tunceli, Hakkari, Adıyaman, Bitlis, Van, Ağrı ve Kahramanmaraş gibi iller başlıca yaşan alanları arasında yer alıyor.
Dünya genelinde ise Asya ülkelerinde özellikle Afganistan, İran, Pakistan ve Himayalalar'da bulunuyor. Türkiye ise 52 türle bu bitkinin bulunduğu en zengin coğrafyalardan biridir.
TERS LALE KOPARMAK NEDEN YASAK?
Nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan ters lalenin korunması ve doğal popülasyonlarının sürdürülebilirliğini sağlamak amacıyla koparılması veya zarar verilmesi yasaklandı.
Türkiye'de doğal olarak yetişen 52 ters lale türünden 29'u endemik olduğu biliniyor. Bu nedenle güzellikleriyle oldukça dikkat çekse de bu çiçeklerin izinsiz toplanması popülasyonlarının azalmasına genetik erozyona yol açmakta.
Ekolojik denge de gözetilerek zarar verilmesi durumunda 577 bin TL'lik para cezası uygulanıyor.