Altı tarihî eser ana yurtta!

- Güncelleme:
Altı tarihî eser ana yurtta!

KÜLTüR - SANAT Haberleri

Türkiye’den illegal şekilde yurt dışına çıkarılan tarihî eserlerin dönüşü devam ediyor...

MURAT ÖZTEKİN'İN HABERİ

Anadolu’daki farklı antik şehirlerden ABD’ye kaçırılan 9 parçadan oluşan 6 tarihî eser de dün Antalya Müzesi’nde düzenlenen törenle Türkiye’ye iade edildi. Başta Kültür ve Turizm Bakanlığı olmak üzere Türk kurumlarının, ABD Manhattan Bölge Savcılığı ile Amerikan İç Güvenlik ve İstihbarat Birimi’yle (HSI) ortak çalışmaları sayesinde; Lucius Verus heykeli, Attis heykelciği, Apollon heykelciği, Kusura tipi idol, düver pişmiş toprak levhası ve 4 parçalı sütunlu lahit yeniden ana vatanlarına döndü. Eserler yine yıllardır devam eden akademik ve diplomatik çabalarla Türkiye’ye getirildi. 

Altı tarihî eser ana yurtta!

Bakan Ersoy, ABD'li yetkililerle eserlerin teslim sözleşmesini imzaladı.

YILLARCA NETİCE ALINAMADI

Törende yaptığı konuşmada, iadesi sağlanan eserlerin her birinin seyrinin farklı olduğunu söyleyen Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, eserlerin kökenin Anadolu’ya ait olduğunun akademik çalışmalarla ispat edilmesine rağmen yıllarca netice alınamadığını anlattı. Ersoy “Kültür ve Turizm Bakanı olarak hem yarım asırlık bir sürecin, en azından bir kısmının tamamlanmasına şahit ve destek olmaktan hem de bu varlıkların ülkemizin kültürel mirasına katkısını görmekten ötürü çok mutluyum” dedi. ABD’nin Manhattan Bölge Savcı Yardımcısı Albay Matthew Bogdanus ise “Biz yarın ve sonraki günlerde bu işe başkoymaya devam edeceğiz. Bu yağmayı durdurmak zorundayız” diye konuştu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...