Google Linke Tıkla, Türkiye Gazetesi'ni Google Favorilerine Ekle!

Selimiye Camisi'nin duvarında tarihi sır! Her yer yenilendi, bir tek oraya dokunulmadı

Edirne'deki Selimiye Camisi'nde kapsamlı restorasyon tamamlandı. Yapının ana kubbesi, minareleri ve kalem işleri aslına uygun şekilde yenilenirken, Balkan Savaşları sırasında Bulgar kuvvetlerinin ateşi sonucu gülle isabet eden ve cami cephesinde iz bırakan bölüme dokunulmadı.

Kaydet
a- | +A

Mimar Sinan'ın "ustalık eserim" dediği Edirne'deki Selimiye Camisi'nde yaklaşık 4,5 yıldır süren kapsamlı restorasyonda yapının hemen her noktası elden geçirildi, tarihin bıraktığı bir iz ise özellikle korundu.

RESTORASYON TAMAMLANDI

Vakıflar Genel Müdürlüğünce Kasım 2021'de bilim kurulu nezaretinde başlatılan restorasyon kapsamında ana kubbede güçlendirme ve enjeksiyon uygulamaları tamamlandı, kubbenin kurşun kaplaması yenilendi. Revaklı avlu kubbelerinin kurşun kaplamaları da değiştirildi, yapıdaki zaman içinde yapılan çimentolu müdahaleler kaldırıldı. Caminin cam ve ahşap pencere doğramaları tamamen yenilenirken, özgün ahşap kepenk ve kapılardaki çürüme ile malzeme kayıpları giderildi.

Selimiye Camisi
Başlık ResmiSelimiye Camisi

İç mekandaki 264 alçı içlikten, 1983 onarımında düz cam ya da pleksiglasla değiştirilen bölümler, paslanmaz çelik strüktürlü ve şişe dipli cam sistemiyle aslına uygun biçimde yenilendi. Beyaz çimentolu dışlıklar ise suya dayanıklı özel harç ve paslanmaz teçhizat kullanılarak değiştirildi. Üç şerefeli, üç yollu merdiven sistemiyle tasarlanan ve alemiyle yaklaşık 85 metre yüksekliğe ulaşan dört minarede de güçlendirme ve bakım çalışmaları tamamlandı. Ana mekan ile revaklı avlu kubbelerindeki kalem işi ve alçı süsleme onarımları bitirilirken, cami için orijinaline uygun halılar da dokunarak serildi.

Selimiye Camisi duvarındaki gülle izi
Başlık ResmiSelimiye Camisi duvarındaki gülle izi

SAVAŞTAN KALAN GÜLLE İZİ KORUNARAK GELECEĞE TAŞINDI

Titizlikle yürütülen restorasyon çalışmalarında caminin doğu cephesindeki bir bölüme ise özellikle dokunulmadı. Balkan Savaşları sırasında Bulgar kuvvetlerinin ateşi sonucu gülle isabet eden ve cami cephesinde iz bırakan bölüm, geçmişin sessiz tanığı olarak korundu.

Selimiye Camisi duvarındaki gülle izi
Başlık ResmiSelimiye Camisi duvarındaki gülle izi

Rivayete göre Mustafa Kemal Atatürk, 1930 yılında Selimiye Camisi'ni ziyaretinde bu izi görerek, düşmanın bir ibadethane ve anıt esere saldırısının göstergesi olarak korunmasını istedi. Bu nedenle Selimiye'deki 1938, 1956, 1960 ve 1982 yıllarındaki kısmi restorasyonlarda da söz konusu bölüme müdahale edilmedi. Tarihi iz, son restorasyonda da korunarak Selimiye'nin hafızasının bir parçası olarak geleceğe bir "vesika" gibi taşındı.

Whatsapp İkon Facebook İkon Bağlantıyı Kopyala
Yayın Tarihi |
Haberle İlgili Daha Fazlası
Kültür - Sanat
Bizi Takip Edin Bizi Takip Edin
YORUMLAR
ÖNE ÇIKANLAR
SONRAKİ HABER
Soru 0 / 6
Türkiye Gazetesi dijital abonelik ve arşiv kampanyamızı ilk nereden duydunuz?

Haber Asistanı

Son 30 günün haberleri
📰

Türkiye Gazetesi Haber Asistanına Hoş Geldiniz!

Son 30 güne ait haberleri, spor gelişmelerini veya yazar yazılarını sorgulayabilirsiniz.