Kültür - Sanat - Kültür - Sanat
1 saat 49 dakika önce

Haftanın sanat ajandası | Budapeşte'de "Hat Eserleri Sergisi"

İşte önümüzdeki günlerin dikkat çeken sanat faaliyetleri; sergiler, canlı performanslar, tiyatro oyunları, konferanslar ve dahası...
 - En çok minareleri yıpranmış!
2 saat 20 dakika önce

En çok minareleri yıpranmış! Selimiye Camisi'nde neler yapılıyor?

Mimar Sinan'ın "ustalık eseri" Edirne'deki Selimiye Camisi'nde restorasyon çalışmaları devam ediyor. Yapılan restorasyon çerçevesinde tamir edilen 4 minareden 3'ündeki çalışmalar tamamlandı. Sinan'ın 3 farklı merdivenli olarak inşa ettiği zarif minarelerin, camide en çok yıpranan yerler olduğu ortaya çıktı.
Kültür - Sanat - Kültür - Sanat
8 saat 8 dakika önce

Kumkapı balıkçıları arşivden taze çıktı! Ara Güler’in kareleri ilk defa görülecek

“İstanbul’un Gözü” olarak anılan ve yetmiş senelik kariyerinde yüz binlerce fotoğraf çeken Ara Güler’in arşivi her daim sürprizlere açık...
 - Kariye’nin Osmanlı yadigârları kayıp
8 saat 24 dakika önce

Kariye’nin Osmanlı yadigârları kayıp! Bilim Kurulu Üyesi Hayri Yılmaz mabedin hikâyesini anlattı

Tarihî 1.500 sene önceye uzanan Kariye, yaklaşık on sene devam eden restorasyondan sonra cami sıfatıyla tekrar kapılarını açtı. 1945'te kapatılan, 1948'de müzeye çevrilen mabet, 2020’de alınan kararla “Kariye Camii” olarak anılmaya başlamıştı. Kariye Camii Bilim Kurulu Üyesi ve sanat tarihçisi Hayri Fehmi Yılmaz, tarihî mabedin hikâyesini ve geçen asırda başına gelenleri gazetemize anlattı. 
 - Antik şehirler karanlıkta parlıyor!
8 saat 37 dakika önce

Antik şehirler karanlıkta parlıyor! Gece müzeciliği Ege’den başladı

Binlerce yıl önceye açılan pencereler olan Türkiye’deki ören yerleri, artık gece müzeciliği ile saat 24.00’a kadar gezilmeye başlıyor. Efes’teki gece ziyaretleri ise büyüleyici bir tecrübeye dönüşüyor.
 - Sırplar yıktı, Türkler yaptı!
18 saat 40 dakika önce

Sırplar yıktı, Türkler yaptı! 30 yıl önce yerle bir edilen Arnavudiye Camisi Türkiye'nin desteğiyle ibadete açıldı

Bosna Hersek'te 1590'lı yıllarda yapılan Arnavudiye Camisi, 1993 yılındaki saldırılarda yıkılmıştı. Banja Luka'daki cami Türkiye'nin desteğiyle Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen rekonstrüksiyon çalışmalarıyla aslına uygun olarak yeniden yapıldı. Tarihi yapı bölgeden akın akın gelen binden fazla Müslümanın katılımıyla ibadete açıldı. Sırp Cumhuriyeti'nin (RS) Başkanı Milorad Dodik "hata" ettik dedi.
Kültür - Sanat - Kültür - Sanat
07 Mayıs 2024 - 09:55

Üsküdar'da tarih yolculuğu! "Kubbe: Filistin Zaman Tüneli" sergisi açıldı

"Kubbe: Filistin Zaman Tüneli" sergisiyle Üsküdar'da yakın tarihe bir yolculuk sunuluyor. Sergide Filistin'in tarihine, Kudüs ve Gazze'de yaşananlara dair zengin bir sunum gerçekleştiriliyor. Mimar Sinan Galerisi'nde tarih meraklıları ve sanatseverlerle buluşturulan sergi 14 Haziran tarihine kadar 10.00-21.00 saatleri arasında açık olacak.
Kültür - Sanat - Kültür - Sanat
06 Mayıs 2024 - 16:09

Tam 9 yıldır bakımı yapılıyordu! Divriği Ulu Cami açıldı

Batılıların Anadolu'nun El Hamrası dediği Sivas Divriği Ulu Cami ve Darüşşifası 9 yıllık yenileme çalışmalarının bugün açıldı. Programda eseri yaptıranların ruhu için Kuran-ı Kerim ve mevlid okunarak dualar edildi.
Kültür - Sanat - Kültür - Sanat
06 Mayıs 2024 - 15:10

Fotoğraflarıyla Türkiye'nin fark edilemeyen kuşlarına dikkat çekiyor!

Doğa fotoğrafçısı Onur Salkım dağ tepe demeden Türkiye'nin kuşlarını fotoğraflıyor. Salkım uzun zamandır oluşturduğu koleksiyonunu "Fark Et: Doğanın Özgür Kanatları" sergisiyle sanatseverlerin beğenisine sunuyor. Yayınladığı manifestoyla yanıbaşımızdaki doğal güzelliklere dikkat çekiyor. Sergi İstanbul Kültür Üniversitesi Sanat Galerisi'nde 29 Mayıs'a kadar ziyaret açık.
Kültür - Sanat - Kültür - Sanat
06 Mayıs 2024 - 14:58

Ama hangi kabir? Yunus Emre yeni karşılama merkezi başında anıldı

Yunus Emre, vefatının 703’üncü yıl dönümünde yeni yapılan kabri başında anıldı. Eskişehir Valisi Hüseyin Aksoy'un da bulunduğu kalabalık bir heyet Mihalıççık’ın Yunus Emre Mahallesi’ne trenle gelerek dua etti. Peki gerçekten Yunus Emre burada mı yatıyor?
Kültür - Sanat - Kültür - Sanat
06 Mayıs 2024 - 09:53

Haftanın sanat ajandası | "Ne Senden Rükû Ne Benden Kıyam" sizleri bekliyor!

İşte önümüzdeki günlerin dikkat çeken sanat faaliyetleri; sergiler, canlı performanslar, tiyatro oyunları, konferanslar ve dahası...
 - Ödüllü fotoğraflar arter’de
06 Mayıs 2024 - 01:46

İnsanlığın enstantaneleri... Ödüllü fotoğraflar Arter’de

Prix Pictet’nin onuncu edisyonu ilk sergilenişinden sonra İstanbul’da sanatseverlerle buluşuyor. Arter’in ev sahipliğinde açılan “Prix Pictet Human” sergisinde finale kalan 12 fotoğrafçının çarpıcı karelerine yer veriliyor
 - Karikatüristin renkli dünyası...
06 Mayıs 2024 - 01:41

Karikatüristin renkli dünyası... Latif Demirci'ni eserleri sergileniyor

Türkiye’nin önde gelen karikatüristlerinden Latif Demirci’nin yarım asırlık sanat hayatını ortaya koyan eserleri İş Sanat Kibele Sanat Galerisi’nde sergileniyor.
 - Haftanın kitapları | Pompei halkı nasıl yasıyordu?
06 Mayıs 2024 - 01:34

Haftanın kitapları | Pompei halkı nasıl yaşıyordu?

Haftanın kitaplarında; "Pompei: Bir Roma Şehrinde Yaşam ve Ölüm”, “Öze Dönüş Terapisi” ve “Evdeki Hesaplar” var.
 - İki dünya arasında bir ressam:
06 Mayıs 2024 - 01:26

İki dünya arasında bir ressam: Feyhaman Duran anılıyor

Tam 54 sene evvel hayatını kaybeden Feyhaman Duran, Sultan Abdülhamid’li günlerde yetişmiş; hem resim hem de hat sanatına gönül vermiş; ama belki de iki dünya arasında kalmıştı.
 - Kör, sağır ve dilsiz yazarın mektupları ortaya çıktı!
05 Mayıs 2024 - 17:19

Kör, sağır ve dilsiz yazar Helen Keller'in özel mektupları ortaya çıktı! 75 bin dolardan satışa çıkarılıyor

Aynı anda görme, duyma ve konuşma engeline sahip olmasıyla meşhur olan yazar Helen Keller'ın hiç bilinmeyen mektupları ortaya çıktı. Yazar sadece "su" kelimesiyle okuma yazmayı öğrenerek tarihe geçti. Çocukluğundan yetişkinliğine uzanan, annesiyle arasında geçen ve bu bilinmeyen mektup koleksiyonu 75. 000 dolar gibi dudak uçuklatan bir fiyatla satışa sunuluyor.
Kültür - Sanat - Kültür - Sanat
05 Mayıs 2024 - 15:13

Vakıf Haftası'nın 100'üncü yılı 201 eserin açılışıyla kutlanıyor

Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğü, 6-12 Mayıs tarihleri arasında kutlanacak olan ‘Vakıf Haftası’ ile ilgili kutlama mesajı paylaştı. Mesajda "Bu sene Vakıf Haftası'nda Vakıflar Genel Müdürlüğü 100'üncü yılına özel 201 eserimizin açılışını yapmanın gururunu yaşıyoruz." vurgusu yapıldı.
 - Açılışlarını Erdoğan yapacak
05 Mayıs 2024 - 13:46

Vakıflar için tarihi gün! Harap haldeki onlarca restore edilen eser için hasret bitiyor

Vakıflar Genel Müdürlüğünce restorasyonu yapılan 201 eserin toplu açılış töreni, 6 Mayıs Pazartesi günü Cumhurbaşkanlığı Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilecek. İstanbul'da, Vakıflar Genel Müdürlüğünce restorasyonu tamamlanan 33 eser, yeniden hizmete alınacak.
 - 1945'ten beri ezana hasretti, sonunda ibadete açılıyor
05 Mayıs 2024 - 10:39

1945'ten beri ezana hasretti! Kariye Camii sonunda ibadete açılıyor

Fatih’te bulunan Kariye Camii'nin uzun süredir devam eden restorasyonunda sona gelindi. 79 yıl önce Bakanlar Kurulu kararıyla müzeye çevrilen Kariye Camii yarın ibadete açılıyor.
 - Bu çeşmenin suyu 241 yıldır akıyor!
05 Mayıs 2024 - 10:08

241 yıllık tarihi çeşme hiç kesilmeden akmaya devam ediyor!

Kocaeli'nin İzmit ilçesinde bir binanın istinat duvarına gömülü şekilde duran Zeliha Hanım Çeşmesi, 241 yıldır ayakta duruyor.
Kültür - Sanat - Kültür - Sanat
05 Mayıs 2024 - 09:46

Akademik çalışma unutulan kültürü canlandırdı!

Edirne’de Pomak halk kültürü üzerine çalışan bir akademisyen, bölgenin unutulan kültürünü yeniden ortaya çıkarıyor. Havsa ilçesine bağlı Naipyusuf köyünde yapılan akademik çalışmasıyla unutulan adetleri derleyen Meryem Pelin, "Hıdırellez Komitesi" oluşturarak 'Pomak adetlerine göre' Hıdrellez şenliği düzenledi.
Sona Git