Hasankeyf’te dinamit yok

Hasankeyf’te  dinamit yok

KÜLTüR - SANAT Haberleri

Hasankeyf antik şehrinde yapılacak Ilısu Barajı için bölgede dinamitlerle yıkım yapıldığı ve pek çok tarihî eserin tahrip edildiği iddiaları geçtiğimiz günlerde gündeme gelmişti. Özellikle tarihî mağaraların olduğu kalenin devamı sayılan bir kayalığın yıkıldığı iddiaları bazı basın organlarında yer almıştı. Bu iddiaları Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy yalanladı.

Damla Peker ANKARA

Mevzu ile alakalı Meclis’te verilen soru önergesini cevaplayan Bakan Ersoy, Ilısu Barajı ve HES Projesi çerçevesinde, Hasankeyf’te sudan etkilenecek yerler olduğunu, tarihî şehrin varlığını sürdürülebilmesi jeolojik çalışmaların yapılmasına ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Bu sebeple ‘Mardin-Hasankeyf Antik Kenti’nin Jeolojik-Jeoteknik Bakımdan Araştırılması ve Güçlendirilmesi Projesi’nin devam ettiğini vurgulayan Ersoy “Söz konusu alanda dinamit kullanılarak tahribat yapıldığı iddiası tamamen asılsızdır. Alanda kaya düşürme işlerinde dinamit kullanılmamakta olup ekolojik gazlı genleştiriciler ile gerçekleştirilmektedir. Diğer adıyla ‘ekolojik kaya kırıcı kartuşun’ infilak etmeyen ve titreşim yaymayan bir teknik olması nedeniyle işin uzmanları tarafından tercih edilmiştir” ifadelerini kullandı. Bakan Ersoy, bölgede yapılan tüm çalışmalar müze uzmanlarının gözetiminde gerçekleştirildiğini kaydetti.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...