Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

AK Parti'de akraba yasağı

AK Parti'de akraba yasağı

POLİTİKA Haberleri

AK Parti’deki değişim ve yenilenme süreci, delege belirleme safhasında start alacak. Delege seçimleri, il ve ilçelerdeki ‘ekipleşme ve akrabaların’ yönetime getirilmesinin önüne geçilecek şekilde yapılacak.

Yücel KAYAOĞLU

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, büyük kongre tarihinin bir yıl erkene alınması talimatından sonra, 7 Ekim’de süreci başlatma kararı alan AK Parti’de ‘tepeden tırnağa’ bir değişim yaşanacak. Bu değişim, teşkilat yöneticilerinin seçim süreci ile başlayacak. Delege seçimleri, il ve ilçelerdeki ‘ekipleşme ve akrabaların’ yönetime getirilmesinin önüne geçilecek şekilde yapılacak.

ÜYELERLE SEÇİM GÜNDEMDE
Erdoğan, geçen hafta yapılan MKYK toplantısında “Her ilin ve ilçenin Ömer’lerini bulun” diyerek, teşkilat yönetimlerine getirilecek isimlerle ilgili kriterleri belirlemişti. Bu kapsamda, teşkilatlarda parti tabanını yüksek oranda temsil edecek isimlerin görevlendirilmesi için, delegelerin parti üyeleri tarafından seçilmesi yöntemi tartışılıyor. AK Parti kaynakları, bu yöntemle, bin 300 büyük kongre delegesinin de tabanın katılımı ile belirlenmiş olacağını dile getiriyor. AK Parti’de, bugüne kadar delegeler il ve ilçe yöneticilerinin hazırladığı listelerle belirleniyor ve bu listelerdeki isimler belde, ilçe ve il kongrelerinde seçiliyordu. İl kongrelerinde seçilen delegeler ise aynı zamanda büyük kongre delegesi olarak görev yapıyor.

TABANIN TEMSİLİ SAĞLANACAK
AK Parti kurmayları, üyeler eliyle delegelerin belirlenmesi yönteminin bu kongreye yetiştirilmesine çalıştıklarını belirterek “Delegeler o ilin her ilçesinin, hatta köylerini temsil edecek şekilde yaygınlaştırılacak. İl ve ilçe başkanlarının kendi tanıdıklarını, akrabalarını blok olarak delege yazmaları önlenecek. Delegelerin o ilin karar vericilerinden, STK temsilcilerinden oluşmasına de özen gösterilecek” dedi. AK Parti kurmaylarına göre bu yöntemle il ve ilçe kongre sürecindeki ‘Ekipleşmelerin’ önüne geçilecek ve tabanın temsili sağlanacak.

Hükûmet ile parti arasına koordinatör
AK Parti’de bir yandan da partinin ve teşkilatların yeni hükûmet sistemine uyumu konusunda çalışma yapılıyor. Bunun için büyük kongrede parti tüzüğünde bazı değişiklikler yapılacağı belirtiliyor. AK Parti kaynakları, özellikle Hükûmet ile Parti ve teşkilatlar arasında koordinasyonu sağlayacak bir yapıya tüzükte yer verilebileceğini dile getirdi. Bu kapsamda, Cumhurbaşkanı-Parlamento ve Parti arasında koordinasyonu sağlayacak bir başkanlık ya da buna benzer bir yapı oluşturulması gündemde. Diğer bir seçenek olarak da genel başkan danışmanı ya da yardımcılarından birinin bu görevi üstlenmesi üzerinde duruluyor.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...