PKK'ya karşı tam destek bekliyoruz
Terörizmle Mücadele Küresel Forumu toplantısında konuşan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, PKK ile mücadelede küresel toplumdan tam destek beklediklerini belirterek, "Hepimiz ancak birlikte çalışırsak terörle mücadele edebilir ve bir olabilir. Terörizm herhangi bir din ve millete ait değildir" dedi.
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, PKK ile mücadelede küresel toplumdan tam destek beklediklerini belirterek, "Hepimiz ancak birlikte çalışırsak terörle mücadele edebilir ve bir olabilir. Terörizm herhangi bir din ve millete ait değildir" dedi.Türkiye ile ABD'nin birlikte eş başkanlığını yürüttüğü Terörizmle Mücadele Küresel Forumu'nun (TMKF) en üst karar organı olan Koordinasyon Komitesi'nin 2. toplantısı, Türkiye'nin ev sahipliğinde İstanbul'da başladı. Conrad Otel'de düzenlenen toplantıya Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ın yanı sıra üye ülkeler katıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan Bakan Davutoğlu, Türkiye'nin tam bir kararlılıkla ve hukukun üstünlüğü ile mutlak bir uyum içinde PKK terörü ile mücadeleye devam edeceğini söyledi. Küresel toplumdan bu mücadelede tam destek beklediklerini aktaran Davutoğlu, "PKK'nın yurt dışında bilhassa Avrupa'da görünüşte yasal yapılar ve naylon örgütlenmeler altında faaliyetlerini devam ettirmesi mümkün olmamalıdır. Bunların faaliyetlerini sürdürmesi hepimize hakarettir. Ayrıca Europol dahil ilgili uluslararası kuruluşlarca da belirtildiği gibi uyuşturucu kaçakçılığı, haraç ve kara para aklamayı içeren PKK faaliyetleri her ne şekilde olursa olsun bir güvenlik tehdididir. PKK'nın ifade özgürlüğü ilkesini suiistimal etme ve kendi amaçları için kurulmuş bazı medya kuruluşlarının hizmetlerinden faydalanma çabaları bizim için önemli bir problemdir. PKK, televizyon ve radyo istasyonları kurma ve işletme konusunda yasal boşlukları istismar etmede oldukça başarı göstermiştir. Propaganda, eleman devşirme ve hatta operasyon amaçlı tüm bu medya kuruluşlarını kullanmaktadır. Bu meseleyi de ele almak özellikle hassasiyet arz eden bir konudur" diye konuştu.
Güvenlik gereksinimleri ve temel özgürlükler arasındaki doğru dengeyi bulmanın oldukça zor olduğunu kaydeden Davutoğlu, "Bu nedenle dostlarımızla, özellikle bu tür faaliyetlerin görüldüğü ülkelerle yakinen çalışmamız ve bu faaliyetlerin gerçek mahiyetine göre hareket etmemiz gerekmektedir. Bizim en büyük beklentimiz PKK'nın bu yöndeki tehditlerine karşı gösterilen tepkinin diğer terör örgütlerine karşı gösterilen tepkiyle aynı olmasıdır" dedi.
Davutoğlu, yaşam ve güvenlik hakkının kutsal olduğunu belirterek, terörün en temel insan haklarını ihlal ettiğini dile getirdi. "Bizler bu belaya karşı vatandaşlarımızı korumak zorundayız" diyen Davutoğlu, "Uluslararası düzeyde uyumlu ve kusursuz bir şekilde hareket edersek bu görevimizi de başarıyla ifa edebiliriz. Bu işbirliği yalnızca doğru kararları onaylayıp, güçlü açıklamalar yapmaktan ibaret değildir, aynı zamanda somut eylemlerde bulunmak ve tereddütsüz bir siyasi irade göstermekle ilgilidir. Bu vesileyle bir kez da Türkiye'nin bu konudaki tavrının altını çizmek ve bu mücadeleyi uluslararası toplumun kazanacağına dair inancımızı dile getirmek isterim. Bu forum gibi teşebbüsler bunu mümkün kılacaktır. Unutmamalıyız ki terörizm herhangi bir din, millet veya coğrafya tanımamaktadır. Hepimiz ancak birlikte çalışırsak terörle mücadele edebilir ve bir olabilir. Burada herhangi bir din ve millete ait değildir terörizm" diye konuştu.
CLINTON: ABD, PKK İLE MÜCADELESİNDE TÜRKİYE'NİN YANINDADIR
ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ise, PKK'nın uzun yıllardır Türkiye'de devam eden terör ve şiddet kampanyasını devam ettirdiğini belirterek, "ABD, PKK ile mücadelesinde Türkiye'yle beraberdir, yanında durmaktadır" dedi. Clinton, ABD olarak hukukun üstünlüğü çerçevesinde bütün taraflarla birlikte terörle mücadele etmeye hazır olduğunu söyledi. "Uluslararası hukukun üstünlüğüne saygı göstermeden terörle mücadele ettiğiniz zaman bu da teröristlerin eline malzeme verir ve sonuçta yapmaya çalıştıklarımızın önemini azaltır" diyen Clinton, şöyle devam etti: "Uluslararası toplum bu nedenle bu taktiklerini etkisini de çok iyi anlamalı. Çünkü bu taktiklerdir sorunun bir parçası. ABD'nin her zaman mükemmel bir geçmişi olduğunu söylemiyorum. Bizim de zaman zaman bu taktiklerin hiçbir zaman kullanılmaması için çalışmamız gerekiyor. Onun için de Başkan Obama zaten standartlarımızı çok net bir şekilde belirtiyor. Biz El Kaide gibi gruplara karşı bize saldıran gruplara karşı şiddet kullanmaya devam edeceğiz. Bu kuvvet kullanımı sırasında da mevcut yürürlükteki kanunlara uygun hareket edeceğiz. Savaşlara ilişkin kanunlar da dahil olmak üzere ve elimizden geldiği kadar masum insanların hayatlarını kaybetmesine sebebiyet vermemeye çalışacağız. İşte bu alanlarda çalışmaya devam edip kapsamlı stratejik bir yaklaşım ile terörle mücadeleye devam etmemiz çok önemli ve ben çok memnunum ki çok kısa sürede bu sorum çok önemli çalışmalar yaptı ve sözde değil, hakikaten yapılanlarla bu süreci ileriye götürmek konusunda çalışmaya devam ediyor ve bu şekilde sürekli değişen güvenlik tehdidi karşısında çok önemli adımlar atabileceğiz."
Bizi Takip Edin
YORUMLAR
