Mutfaktaki 'kara mantar' tehlikesi

Düzenleyen:
Mutfaktaki 'kara mantar' tehlikesi

SAĞLIK Haberleri

Kara mantar enfeksiyonuna karşı uyaran Dr. Bengisu Ay, "Küflenmiş ekmeğin kötü kısmını çıkarıp tüketmeyin" dedi.

ZİYNETİ KOCABIYIK

Covid enfeksiyonu sonrasında Hindistan’da çıkan kara mantar hastalığı ile gündemimize giren “kara mantar enfeksiyonu”nun aslında hep hayatımızda bulunduğunu söyleyen Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Bengisu Ay “Buzdolabında muhafaza ettiğiniz sebze ve meyvelerin temizliğinden ve tazeliğinden emin olun. Küflenmiş ekmeğin kötü kısmını çıkarıp tüketmeyin. Sinüsler, akciğer, beyin, göz ve cildi etkileyen kara mantar, yani mukormikoz, genellikle çürüyen gıdalarda bulunan mukor küfüyle temas etmesi sonucu ortaya çıkıyor. Yemek hazırlarken, yerken ve yemek sonrasında  el hijyenine de dikkat etmek, kara mantar hastalığına karşı alınacak tedbirler arasındadır” dedi.

Doğada bulunan 400 bin tür tanımlanmış mantar içinde yaklaşık 150 tanesinin insanlarda enfeksiyon oluşturabileceğini bildiren Uzm. Dr. Bengisu Ay “Kara mantar enfeksiyonu görülen hastalarda, burun beyin tutulumunda damakta morartılı yaralar, yüzde ve göz çevresinde koyulaşan kızarıklık, baş ağrısı, ateş görülür. Akciğer tutulumunda ateş öksürük solunum zorluğu, ilerlerse kanlı balgam olur. Deri tutulumunda ciltte kızarıklık akıntılı yara morarma ve kangren gelişebilir. Enfeksiyon, sindirim sistemine tutulduğunda bulantı, kusma ishal, ateş, karın ağrısı gibi sorunlara yol açar. Kanser, diyabet ve organ nakli hastalarının bu enfeksiyondan daha ağır etkileniyor” bilgisini verdi.

Düzenleyen:  - SAĞLIK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...