Çiğ süt ve az pişmiş etlerde Listeria tehlikesi

- Güncelleme:
Çiğ süt ve az pişmiş etlerde Listeria tehlikesi

Sağlık Haberleri

ABD’de dondurma makinelerinin doğru şekilde temizlenmemesinden dolayı ortaya çıkan Listeria bakterisi bulaşan “milkshake” içeceğini tüketen üç kişinin hayatını kaybetmesi ve üç kişinin ise hastaneye kaldırılması, yaz aylarında çok tüketilen dondurma ve soğuk sütlü içeceklerden bulaşan enfeksiyon hastalıklarına dikkat çekti.

ZİYNETİ KOCABIYIK'IN HABERİ - Uzmanlar, pişirilmemiş etler ve sebzeler, pastörize olmayan süt ve süt ürünleri, krem peynir, yemeye hazır işlenmiş etler ve füme balık gibi yiyecekleri tüketirken dikkatli olmak gerektiği uyarısında bulundu. İAÜ VM Medical Park Florya Hastanesinin enfeksiyon hastalıkları ve mikrobiyoloji hekimlerinden Uzm. Dr. Müzalin Çiğdem Yıldırım “Listeria enfeksiyonu genellikle hamileleri, bebekleri, yaşlıları ve bağışıklık sistemi zayıf olan kişileri etkiler. Bu enfeksiyon kendisini yüksek ateş, ishal, yorgunluk, baş ağrısı, ense sertliği, bilinç bulanıklığı, denge kaybı, kasılmalar ve kas ağrıları gibi semptomlarla gösterir” dedi.

SOSİSLİ SANDVİÇTEN DE BULAŞABİLİR

Enfeksiyonun pastörizasyon ve pişirme ile öldürülebileceğini belirten Yıldırım “Ancak sosisli sandviç gibi bazı işlenmiş etlerde ve paketleme öncesi şarküterilerde bulaşma riski olabilmektedir. Enfeksiyon riski, yiyeceklerin güvenli bir şekilde hazırlanması, tüketilmesi ve depolanması ile azaltılabilir” diye konuştu. Listeria enfeksiyonundan korunmak için çiğ süt ile yapılan ürünlerden, filizlenmiş meyve ve sebzelerden uzak durulması gerektiğini söyleyen Uzm. Dr. Yıldırım “Çiğ süt ile yapılan yumuşak peynirlerin, pastörize sütle yapılanlara göre Listeria enfeksiyonuna sebep olma ihtimalinin 50 ila 160 kat daha fazla olduğu tahmin edilmektedir” dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...