Türkiye Gazetesi E-Gazete
Türkiye Gazetesi
Arama
SON DAKİKA YAZARLAR BİZİM SAYFA GÜNDEM POLİTİKA EKONOMİ DÜNYA SPOR YAŞAM RESMİ İLANLAR HABER JET İzle
Türkiye Gazetesi
Türkiye Gazetesi
Gazete 13:49
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Saglik
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Video Galeri
  • Foto Haber
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok Next Sosyal
© 2025 İhlas Gazetecilik A.Ş.
Tüm Hakları Saklıdır.
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Bildirin
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
  1. Anasayfa
  2. Sağlık
  3. Halsizlik ve düşük tansiyon belirtileri vardı! 200...
Sağlık

Halsizlik ve düşük tansiyon belirtileri vardı! 200 binde 1 görülen hastalığı ortaya çıktı

Son Güncelleme: 28 Eylül, 2025 - 09:50
Whatsapp İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn Next Sosyal Next Sosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
Halsizlik ve düşük tansiyon belirtileri vardı! 200 binde 1 görülen hastalığı ortaya çıktı
Fotoğraf BaşlığıHalsizlik ve düsük tansiyon belirtileri vardi! 200 binde 1 görülen hastaligi ortaya çikti

Kazakistan’da yaşayan, halk arasında "nabızsızlık hastalığı" olarak bilinen Takayasu arteriti hastalığıyla mücadele eden 39 yaşındaki İndira Kaliyeva’ya 200 binde bir görülen rahatsızlığın teşhisi kondu. Kaliyeva, Türkiye’de özel teknikle gerçekleştirilen başarılı bir operasyonla hayata tutundu.

Kaydet
a- | +A

Türkiye’de başarılı bir operasyon geçirdi. Hastasının durumuna ilişkin bilgi veren Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Murat Uğurlucan, "Son derece nadir, 200 binde bir olan bir hastalığa sahipti. Her 2 kol damarında, sağ şah damarında tıkanıklık olduğunu, sol şah damarında da yüzde 90 bir darlık olduğunu görmüştük. Ülkesinde tedavi edemeyeceklerini söylemişler, kendi geliştirdiğimiz teknikle operasyon yaklaşık 4 saat sürdü, komplikasyonsuz başardık. Hastalığı ilerlerse beynine kan gitmeyecekti, ne olacağını kestirmek zor ama büyük ihtimalle beyin ölümü olacaktı. Hastalığı devam ediyor, sık sık kontrollere gitmesi gerekir" dedi.

Kazakistan’da yaşayan 39 yaşındaki İndira Kaliyeva, halk arasında "nabızsızlık hastalığı" bilinen damar inflamasyonu olarak belirtilen nadir ve kronik görülen bir hastalık olan Takayasu arteriti hastalığıyla mücadele ediyordu. Halsizlik, kilo kaybı, düşük tansiyon, nabız farkı, baş ağrısı gibi belirtilerinin zamanla dayanılmaz hale geldiğini aktaran Kaliyeva, ülkesinde doktorlara gittiğini ancak çözümün sağlanamadığını söyledi.

Ailesiyle yaptıkları araştırmalar sonrası sonuçlar Türkiye’ye gönderildi. Her iki kol damarı ile sağ şah damarı kapalı ve sol şah damarında yüzde 90 daralma olan hastaya burada operasyon yapılabileceği ifade edildi. Bunun üzerine aile Türkiye’ye gelirken Kaliyeva, İstanbul’daki incelemelerin ardından Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Murat Uğurlucan ve ekibi tarafından eylül ayında operasyona alındı.

Halsizlik ve düşük tansiyon belirtileri vardı! 200 binde 1 görülen hastalığı ortaya çıktı - 1. Resim
Başlık ResmiHalsizlik ve düşük tansiyon belirtileri vardı! 200 binde 1 görülen hastalığı ortaya çıktı - 1. Resim

AĞRI VE BAŞ DÖNMESİ YAŞIYORDU

Hastalığı ve yaşadıklarına ilişkin konuşan 39 yaşındaki Kaliyeva, baş dönmeleri, ağrıları, bayılma, kollarımda ağrılar gibi şikayetlerle doktora gittiğini ve takayasu arteriti teşhisi konduğunu söyledi. Kazakistan’da operasyonun riskli bulunduğunu aktaran Kaliyeva, eşinin Türkiye önerisi üzerine İstanbul’a geldiklerini belirtti. Buradaki operasyonun başarılı geçmesinden mutluluk duyduğunu söylerken tedavisinin ardından taburcu edildi.

200 BİNDE BİR OLAN HASTALIK

Hastasının durumuna ilişkin bilgi veren Prof. Dr. Murat Uğurlucan, "39 yaşında bayan hastamız Kazakistan’dan geldi. Yazışmalarımız yaklaşık 1,5-2 ay öncesine kadar dayanıyordu. Önce tetkiklerini gönderdi, değerlendirdikten sonra ameliyat edebileceğimizi söyledik. Hasta bize baş dönmeleri, ellerini, kollarını hareket ettirdiği zaman ciddi ağrıları olduğunu, yemek yedikten sonra kendini bayılacak gibi hissettiğini, zaman zaman bayılma ataklarının olduğunu ifade etti. Her 2 kol damarında, sağ şah damarında tıkanıklık olduğunu, sol şah damarında da yüzde 90 bir darlık olduğunu görmüştük. Klinik olarak Takayasu arteriti dediğimiz son derece nadir, 200 binde bir olarak ifade edilir bir hastalığa sahipti. Nadir olması nedeniyle hastalığın tedavisiyle ilgili genel kabul edilmiş kılavuzlar, bilgiler yok o yüzden zor ameliyat olsa bile merkezimizde gerçekleştirdik. Ülkesinde bu hastalığı tedavi edemeyeceklerini söylemişler. Takayasu arteritinde insan vücudu damarlarına karşı bir reaksiyon geliştiriyor, damarlarını yabancı damarlar olarak görüp onlara kendi hücreleriyle saldırıyor. Bu da damar tıkanıklığına sebep oluyor. İmminülojik problemleri çözmek için gerekli bağışıklık baskılayıcı ilaçlarını yüksek dozdan zaten alıyordu ama bu ilaçlar damar tıkanıklığını çözecek, iyileştirecek bir tedavi değil. Hastalığın ilerlemesini engellemek için verilen ilaçlardı. Esas bu hastalığa yapılması gereken; o damarların tekrar açılması işlemiydi" dedi.

Halsizlik ve düşük tansiyon belirtileri vardı! 200 binde 1 görülen hastalığı ortaya çıktı - 2. Resim
Başlık ResmiHalsizlik ve düşük tansiyon belirtileri vardı! 200 binde 1 görülen hastalığı ortaya çıktı - 2. Resim

HAYAT KURTARAN TEKNİK: BEYNİ KORUYARAK BY-PASS AMELİYATI

"Bir damara by pass yapabilmemiz veya o damarı kanlandırabilmemiz için damarı geçici süreli kapatmamız gerekiyor" diyerek sözlerine başlayan Prof. Dr. Uğurlucan, "Kansız bir sahaya ihtiyacımız var. Bizim esas amacımız; bu hastada darlık olan damara bir by pass yapmaktı, bunu da aort damarından sol şah damarına by pass yapacak şekilde plandık ama bu damara by pass yapabilmek için bunu geçici süre kapatmamız gerekir. Beynine de başka kan götüren damar olmadığı için bu damarı kapattığımız zaman hastada kalıcı nörolojik problemler hatta bitkisel hayat gibi problemler ortaya çıkabilirdi. Bunu engellemek için daha önceden kendi geliştirdiğimiz bir teknik var, şah damarının yüze giden damarına geçici bir by pass yaparak bu tür komplikasyonları engelleyerek hastamızın tedavisini başarılı bir şekilde gerçekleştirdik. Esas ameliyatı yaptıktan sonra her 2 kol damarına ve sağ şah damarına da ayrıca bir by pass yaptık. Böylelikle her tarafına şu an kan gidiyor. Bunu ilk olarak biz geliştirmiştik, 2017 yılında bu teknikle ilgili benzer bir hastada makalemiz var, onu yayınladık. Bu hastamızla ilgili de bir makalemiz olacak. Operasyon yaklaşık 4 saat kadar sürdü, komplikasyonsuz başardık. Küçücük bir kesi yaptık, minimal invaziv bir yöntemle, boyun bölgelerini açtık. Kol damarları için köprücük kemiklerinin üzerlerini açtık. Bütün damarları bulduk, takmak istediğimiz damarları ameliyat masasında özel olarak biz hazırladık, sonra da dikme işlemlerini gerçekleştirdik" ifadelerini kullandı.

BEYNE GİDEN SON DAMAR DA TIKANMAK ÜZEREYMİŞ

"O damar da tıkanırsa büyük ihtimalle beyin ölümü olacaktı, kontrol altında olması lazım" diyerek sözlerini sürdüren Prof. Dr. Uğurlucan, "Beyne giden tek bir damarı kalmıştı, onda da çok ciddi darlık vardı, hasta çok önemli şikayetlerden bahsediyordu. Büyük ihtimalle o damar da tıkanırsa hastalığı ilerlerse hastanın beynine kan gitmeyecekti, sonucunda da ne olacağını kestirmek zor ama büyük ihtimalle beyin ölümü olacaktı. Hastamızın bypasslarını yaptık, şu anda damarları açık görünüyor, suni damarlar taktık ama mevcut hastalığı hala devam ediyor. Bağışıklık baskılayıcı ilaçlarını düzenli bir şekilde kullanması gerekiyor. Sonuçta bu hastalık büyük damarları etkileyen bir hastalık, aort da bu hastalıktan etkilenebilir. Bu sebeple diğer damarlarında da problem olmasın diye hastalığın kontrol altında olması lazım. Sık sık kontrollere gitmesi gerekir. Suni damarların da yüzde yüz ömür boyu açık kalacağını kimse garanti edemez o yüzden buna yönelik kan sulandırıcı tedavilerini kullanması lazım. Kendi hastalığına yönelik bağışıklık baskılayıcı ilaçlarını kullanması lazım ki uzun süre sağlıklı bir yaşam sürsün. Kalp ve damar hastalıkları gelişen toplum, endüstriyel yaşamla birlikte bir artış gösterdi o yüzden düzenli kontroller son derece önemli, çok genç yaşlarda da kalp ve damar hastalıklarına rastlanabiliyor ve ani ölümler olabiliyor" diye konuştu.

BAKMADAN GEÇME
Fışkırır tarzda kusuyordu… Ailesi doktora götürünce gerçek ortaya çıktı
HABER
Fışkırır tarzda kusuyordu… Ailesi doktora götürünce gerçek ortaya çıktı

MELİN ÖZTÜRK
Whatsapp İkon Facebook İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn Next Sosyal Next Sosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
Yayın Tarihi | 28 Eylül, 2025 - 09:50
Haberle İlgili Daha Fazlası
Sağlık
Bizi Takip Edin Bizi Takip Edin
X ikonu Facebook ikonu LinkedIn ikonu Next Sosyal Google Haberler ikonu
YORUMLAR
Yorum   0 yorum
ÇOK OKUNANLAR
  • 1
    Trump'ın 'Turkey' sözleri gündem oldu: Erdoğan beni aramasın sonra...
    Trump'ın 'Turkey' sözleri gündem oldu
    Kaydet
  • 2
    Mersin su kesintisi sorgulama! 20 Kasım Mersin'de sular saat kaçta gelecek? MESKİ Toroslar, Mezitli, Anamur bitiş saati...
    Mersin su kesintisi sorgulama! 20 Kasım Mersin'de ...
    Kaydet
  • 3
    Vatandaşlık maaşı geliyor! Geliri olmayan her haneye bir asgari ücret
    Vatandaşlık maaşı geliyor!
    Kaydet
  • 4
    Altın fiyatlarında FED şoku! Dikkatler bugün saat 16:30’da…
    Altın fiyatlarında FED şoku! Gözler bugün 16:30'da...
    Kaydet
  • 5
    Fatih'teki oteldeki skandallar bitmiyor! Böcek ailesi kilitli kalmış!
    Böcek ailesi kilitli kalmış!
    Kaydet
YAZARLAR
  • Gökhan Karataş
    Gökhan Karataş Ne Osimhen ne Icardi! 'Pişmanlık' dendi, tek kaldı
    Kaydet
  • Sevda Kiliç
    Sevda Kiliç BU SAVAŞ 'SUDAN' SEBEPTEN DEĞİL!
    Kaydet
  • Sevda Kiliç
    Sevda Kiliç ASLANLAR, HİNDİSTAN’A NASIL GİTTİ?
    Kaydet
  • Ömer Faruk Ünal
    Ömer Faruk Ünal Altı yasal bahis şirketinden dördü verileri vermemiş!
    Kaydet
  • Atilla Yayla
    Atilla Yayla Putin’in kadınları, mahremiyet ve ifade özgürlüğü
    Kaydet
Bize Haber Verin

Editör masasıyla bilgi ve materyal paylaşmak için tıklayın

GÖZDEN KAÇMASIN
  • Makatına hava basılan genç kurtarılamadı
    Makatına hava basılan genç kurtarılamadı
    Kaydet
  • Türk savunma sanayiinde bir eşik daha aşıldı! Türkiye ile BAE’den peş peşe anlaşma
    Türk savunma sanayiinde bir eşik daha aşıldı! Türkiye ile BAE’den peş peşe anlaşma
    Kaydet
  • İç çamaşırıyla kaçarken yakaladı, sokakta katletti
    İç çamaşırıyla kaçarken yakaladı, sokakta katletti
    Kaydet
  • Trump'ın 'Turkey' sözleri gündem oldu
    Trump'ın 'Turkey' sözleri gündem oldu
    Kaydet
  • İstanbul'da 'şap' alarmı! 21 mahalle karantinada
    İstanbul'da 'şap' alarmı! 21 mahalle karantinada
    Kaydet
İLGİLİ HABERLER
  • Marul çiftçisi 'Satarsam şerefsizim' diye video çekmişti! İsyanı pahalıya patladı
    Marul çiftçisinin isyanı pahalıya patladı
    Kaydet
  • Necati Ateş'ten transfer iddiası:
    Necati Ateş'ten transfer iddiası: "Galatasaray yüzde 100 alacak" dedi, iki de isim verdi
    Kaydet
  • Kanada'da okul gezisinde ayı faciası! Öğrenciler kabusu yaşadı, yaralılar var
    Okul gezisinde ayı faciası! Öğrenciler kabusu yaşadı
    Kaydet
ÖNE ÇIKANLAR
Marul çiftçisi 'Satarsam şerefsizim' diye video çekmişti! İsyanı pahalıya patladı
Marul çiftçisinin isyanı pahalıya patladı
Kaydet
Necati Ateş'ten transfer iddiası:
Necati Ateş'ten transfer iddiası: "Galatasaray yüzde 100 alacak" dedi, iki de isim verdi
Kaydet
Kanada'da okul gezisinde ayı faciası! Öğrenciler kabusu yaşadı, yaralılar var
Okul gezisinde ayı faciası! Öğrenciler kabusu yaşadı
Kaydet
SONRAKİ HABER
Türkiye Gazetesi
Google Haberler E-GAZETE ABONE OL GİRİŞ
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Saglik
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Video Galeri
  • Foto Haber
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok Next Sosyal
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Let me Know
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
© 2025 İhlas Medya Grubu. Tüm Hakları Saklıdır
Son Dakika Site Haritası RSS KVKK Aydınlatma Metni Gizlilik Politikası Çerez Politikası