Hava kirliliğinden her yıl 8 milyon kişi can veriyor

- Güncelleme:
Hava kirliliğinden her yıl 8 milyon kişi can veriyor

Sağlık Haberleri

Doç. Dr. Nilüfer Aykaç “Hava kirliliği solunum, kalp hastalıkları ve sinir sistemini olumsuz etkiliyor” dedi.

ESMA ALTIN'IN HABERİ

Hava kirliliği pek çok sağlık probleminin önemli sebepleri arasında yer alıyor. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre dünyada her yıl 10 kişiden 9’u hava kirliliğine bağlı olarak ölüyor. Bu, yaklaşık her yıl 8 milyon insana denk geliyor. Dünyada hava kirliliği her yıl 1,4 milyon kalp krizi, 2,4 milyon kalp hastalığı ve 1,8 milyon solunum yolu hastalığı ile akciğer kanserine yol açıyor. Büyükşehirlerde insanların yüzde 90’ı sağlık için tehlikeli hava soluyor. Türkiye’de de her yıl, 37 binin üzerinde insan erken ölüme maruz kalıyor. 

Göğüs hastalıkları uzmanı Doç. Dr. Nilüfer Aykaç, hava kirliliğinin önemli ve önlenebilir bir toplum sağlığı problemi olduğunu vurguladı. Aykaç, “2013’de DSÖ, dış ortam hava kirliliğini, kesin kanser yapan faktör olarak kabul etmiştir. Ancak dış kadar iç ortam hava kirliliği de insan sağlığı için büyük tehdit. DSÖ, 2020’de 3,2 milyon kişinin ev içindeki hava kirliliği sebebiyle öldüğünü bildiriyor. İç ortamda karşılaşılacak kirletici sayısı 900 civarında. Kapalı ortamlarda tütün kullanımı ise çok önemli bir kirletici” dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...