Google Linke Tıkla, Türkiye Gazetesi'ni Google Favorilerine Ekle!

Her 3 kişiden birinde polip var! Uzmanlardan 'erken tarama' çağrısı

Her 3 kişiden birinde polip var! Uzmanlardan 'erken tarama' çağrısı

Türk Gastroenteroloji Derneği araştırmasına göre, 50 yaş altı bireylerde kolonoskopi taramasında her 3 kişiden 1’inde polip veya kanser, her 5 kişiden 1’inde ise kanser öncüsü adenomatöz polip tespit ediliyor. Uzmanlar, kolorektal kanser taramasında en etkili yöntemin hâlâ kolonoskopi olduğunu belirtiyor.

Özetle Dinle
Kaydet
a- | +A

ZİYNETİ KOCABIYIK - Türk Gastroenteroloji Derneği (TGD) Kolon Kanseri ve Kolorektal Polip Çalışma Grubu olarak Türkiye genelinde 3820 olgunun katıldığı geniş kapsamlı bir araştırma yaptıklarını açıklayan Türk Gastroenteroloji Derneği Kolorektal Kanser ve Polip Çalışma Grubu Üyesi Prof. Dr. Erdem Akbal, “Ülkemizde 50 yaştan düşük olguların kolonoskopi taramasında yaklaşık her 3 olgudan 1’inde polip veya kanser, her 5 olgudan 1’inde ise kanser öncüsü adenomatöz polip saptanmaktadır” dedi.

ÖNERİLEN HABERLER
Polipler kolon kanseri için 1 numaralı risk faktörü! 45 yaşındaki herkes kolonoskopi yaptırmış olmalı
SAĞLIK

Polipler kolon kanseri için 1 numaralı risk faktörü! 45 yaşındaki herkes kolonoskopi yaptırmış olmalı

Araştırmanın 24 ayrı merkezde yapıldığını aktaran Prof. Akbal araştırma kapsamında kolonoskopi yapılan vakaların demografik özelliklerinden alkol alışkanlıklarına kadar her detayın incelendiğini belirterek, “Kolonoskopik taraması yapılan olgularda polip sıklığı yüzde 27, kolon kanseri sıklığı ise yüzde 1,3 olarak saptandı” ifadelerini kullandı.

Hastalığın insidans ve mortalitesinin coğrafi bölgelere göre değişiklik gösterdiğini söyleyen Türk Gastroenteroloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Ayhan Hilmi Çekin de, kolorektal kanserin tarama programları sayesinde önlenebildiğini ve taramada en etkili yöntemin hâlen kolonoskopi tetkiki olduğunu vurguladı.

Whatsapp İkon Facebook İkon Bağlantıyı Kopyala
Yayın Tarihi |
Haberle İlgili Daha Fazlası
Sağlık
Bizi Takip Edin Bizi Takip Edin
YORUMLAR
ÖNE ÇIKANLAR
SONRAKİ HABER
Soru 0 / 6
Türkiye Gazetesi dijital abonelik ve arşiv kampanyamızı ilk nereden duydunuz?

Haber Asistanı

Son 30 günün haberleri
📰

Türkiye Gazetesi Haber Asistanına Hoş Geldiniz!

Son 30 güne ait haberleri, spor gelişmelerini veya yazar yazılarını sorgulayabilirsiniz.