Google Linke Tıkla, Türkiye Gazetesi'ni Google Favorilerine Ekle!

Kalp krizine “drone”lu müdahale

Kalp krizine “drone”lu müdahale
Başlık ResmiKalp krizine “drone”lu müdahale

İstanbul’da hayata geçirilen Yaşam Kartalı Projesi ile drone destekli otomatik defibrilatörler, ani kalp durmalarında dakikalar içinde olay yerine ulaşarak gençlerin doğru müdahale yapmasını sağlıyor.

Özetle
Kaydet
a- | +A

ZİYNETİ KOCABIYIK - İstanbul’da hayata geçirilen Yaşam Kartalı Projesi ile kalp durmalarında erken şoklama yapılması ve gençlerin acil durumlarda doğru müdahale tekniklerini öğrenmesi hedefleniyor.

İstanbul Atlas Üniversitesi İlk ve Acil Yardım Programı, İstanbul Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü ile Acil Tıp ve Afet Çalışanları Derneği (ATAÇDER) iş birliği ile hayata geçirilen projede ani kalp durmalarında drone vasıtasıyla otomatik eksternal defi rilatör (OED) cihazının olay yerine en hızlı şekilde ulaştırılması amaçlanıyor.

Metropol şehirlerde vakalara ulaşım süresi 7–10 dakika arasında değişse de kalp durmasını takip eden ilk 5 dakikada beyinde kalıcı hasarlar başladığını söyleyen Atlas Üniversitesi İlk ve Acil Yardım Programı öğrencileri, İlk ve Acil Yardım Program Başkanı Öğretim Görevlisi Kadir Şeker “Bu sebeple drone vasıtasıyla olay yerine dakikalar içinde ulaşan cihaz, ilk yardım bilgisi olan bir vatandaş tarafından ya da cihazın kendi yönlendirmeleri doğrultusunda kullanılabiliyor” dedi.

Whatsapp İkon Facebook İkon Bağlantıyı Kopyala
Yayın Tarihi |
Haberle İlgili Daha Fazlası
Gazete Haberleri Sağlık
Bizi Takip Edin Bizi Takip Edin
YORUMLAR
ÖNE ÇIKANLAR
SONRAKİ HABER
Soru 0 / 6
Türkiye Gazetesi dijital abonelik ve arşiv kampanyamızı ilk nereden duydunuz?

Haber Asistanı

Son 30 günün haberleri
📰

Türkiye Gazetesi Haber Asistanına Hoş Geldiniz!

Son 30 güne ait haberleri, spor gelişmelerini veya yazar yazılarını sorgulayabilirsiniz.