Kanseri atlattı, menopozdan çıktı, çocuk doğurdu

Düzenleyen: / Kaynak: HABER MERKEZİ
- Güncelleme:
Kanseri atlattı, menopozdan çıktı, çocuk doğurdu

Sağlık Haberleri  / HABER MERKEZİ

Meme kanseri tedavisi sebebiyle menopoza giren kadın, kemoterapi öncesinde dondurulan yumurtalık dokusu sayesinde anne oldu. Böylelikle Türkiye’de bir ilke imza attı.

ZİYNETİ KOCABIYIK'IN HABERİ - İstanbul’da muhasebecilik yapan Hilal Gündüz evliliğinin 3. yılında meme kanseri olduğunu öğrendi. Daha önce 2 bebeğini de doğmadan kaybettiği için en büyük hayali bebek sahibi olmaktı. Ancak kanser tedavisi sırasında verilecek olan kemoterapi ve radyoterapi annelik umudunu alacaktı. Anne olma isteğinden vazgeçmeyen Gündüz, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İsmail Çepni’ye başvurdu. Kanser tedavisi öncesinde yumurta dondurmak için yeterli vakit olmadığı için Gündüz’e o dönemde henüz deneysel bir çalışma olan “yumurtalık dokusu dondurma” tedavisi teklif edildi. Kapalı ameliyatla Gündüz’ün bir yumurtalığının yarısı alınarak Cerrahpaşa Tıp Fakültesinde -196 derecede donduruldu. İki yıl boyunca kanser tedavisi gören Hilal Gündüz menopoza girdi. Ancak sağlığına kavuşmuştu. Eşi Burak Gündüz ile birlikte bir bebek sahibi olmak isteyince yeniden hastaneye başvurdu. Kadın Doğum Uzmanları Prof. Dr. İsmail Çepni, Prof. D. Ertan Kervancıoğlu, Prof. Dr. Mahmut Öncül, Prof. Dr. Semih Kaleli ve Uzm. Dr. Elif Akşahin’i titiz çalışmaları sonucu, Gündüz’ün dondurulmuş olan yumurtalık dokusu, tıpkı organ nakli gibi geri nakledildi. 37 yaşındaki kadın yeniden yumurta üretmeye başladı. Yardımcı üreme teknikleri kullanılarak elde edilen gebelik sonucu Güneş bebek 3 ay önce dünyaya geldi.

Prof. Dr. Çepni “Kanser tedavi öncesinde yumurtalık dokusu, testis dokusu ya da sperm dondurma ile çocuk sahibi olmak mümkün hâle geldi. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, doku dondurma işleminin yapıldığı Türkiye’deki iki merkezden biri. Sadece kanser tedavisi için değil çeşitli sebeplerden dolayı 2 yaşından 40 yaşına kadar üreme hücreleri dondurulabiliyor. Dünyada bu şekilde doğan 200 bebek var. Cerrahpaşa’da bugüne kadar 100 tane yumurtalık dokusu dondurduk” dedi.

Düzenleyen:  - Sağlık
Kaynak: HABER MERKEZİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...