Solunum rehabilitasyonu hayat kalitesini yükseltiyor

Solunum rehabilitasyonu hayat kalitesini yükseltiyor

SAĞLIK Haberleri

Solunum rehabilitasyonu olarak da bilinen pulmoner rehabilitasyon, kronik solunum hastalığı olan kişiler için büyük önem taşıyor. Özellikle KOAH, astım, bronşektazi gibi kronik akciğer hastalıklarının yanı sıra, göğüs duvarı ve kas-iskelet sistemini etkileyen hastalıklarda pulmoner rehabilitasyonun faydasının ve etkinliğinin gösterildiği belirtiliyor.

ZİYNETİ KOCABIYIK

Pulmoner rehabilitasyonla hastaların egzersiz kapasitesinin artırılmasının hedeflendiğini söyleyen Yedikule Göğüs ve Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim Araştırma Hastanesi'nden Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Seda Tural Önür, “Saçınızı tarama, dişini fırçalama, banyo yapma eylemi bu kadar basitken bizim hastalarımız bunları yaparken nefes darlığı çeken hastalar oluyor. Bu tedavi sonrası bunu rahatlıkla yapabiliyor olması onlar için büyük bir kazanç. Hayat kalitesindeki artış en büyük kazanımları, hastaların hastalığa bağlı ölüm riskinin azaldığını bu tedavi sonrası görebiliyoruz” dedi. Covid enfeksiyonunun solunum üzerinde kalıcı hasarlar bıraktığına da işaret eden Doç. Dr. Önür, “Ciddi seyreden vakaların yaklaşık yüzde 15'inde tedavi tamamlandıktan sonra dahi ilk 2 ay içinde hastaneye bir solunum semptomu şikâyetiyle başvuruların arttığını görüyoruz. Covid pandemisi pulmoner rehabilitasyona ayrı bir önem kazandırdı” diye konuştu.


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...