Yanlış klima kullanımı tetikliyor: Yaz gribi yatağa düşürüyor

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Yanlış klima kullanımı tetikliyor: Yaz gribi yatağa düşürüyor

Sağlık Haberleri

Klima, jakuzili havuz, havalandırma gibi sistemlerden solunum yoluyla bulaşan lejyoner hastalığı sıcak yaz günlerinde grip benzeri belirtilerle hayatı zindan ediyor. Lejyoner hastalığı risk grubunu tehdit ediyor.

ZİYNETİ KOCABIYIK'IN HABERİ - Gribi kış hastalığı olarak biliriz. Ancak yazın 35 derece sıcakta bile etrafımızda öksüren, hapşıran, burnunu silen insanları görüyoruz. Klima hastalığı olarak da adlandırılan lejyoner hastalığının; ateş, hâlsizlik, kas ağrıları, daha sonraki süreçte de öksürük, balgam çıkarma, derin nefes alma isteği gibi grip benzeri belirtilerle ortaya çıktığını söyleyen uzmanlar, halk arasında “Yaz gribi” olarak adlandırılan bu durumun sebebinin birikinti suda üreyen mikroplar olduğunu söylüyor.

SERİNLİKLE GELEN TEHLİKE

Havaların ısınmasıyla klima kullanımının arttığına, sıcaktan bunalanların havuz, deniz ve göllerde serinlemeye koştuğunu hatırlatan Kulak Burun Boğaz Uzmanı Doç. Dr. İsmail Önder Uysal, özellikle klima kullanımına dikkat edilmesi konusunda uyarıda bulunuyor.

Gribe sebep olan Legionella bakterisinin; su tesisatlarında, soğutma kulelerinde, havalandırma sistemlerinde çoğalarak bulaştığına işaret eden Doç. Dr. Uysal “Bu cihazların içinden geçen suların zerreciklerinin solunması ile bulaşır. Bakteri genellikle oteller, hastaneler veya ofisler gibi toplumsal alanlarda bulunur. Lejyoner hastalığına ev ortamında yakalanma riski yok denecek kadar azdır. Bakteriye maruz kalan çoğu insan hastalığa yakalanmaz. Bununla birlikte özellikle yaşlılar, sigara içenler ve bağışıklık sistemi zayıf olanlar enfeksiyon gelişimi açısından risk altındadır” dedi.

Yanlış klima kullanımı tetikliyor: Yaz gribi yatağa düşürüyor

KLİMALAR HASTALIK ÜFLÜYOR

Yaz aylarında yanlış klima kullanımının da önemli bir hastalık sebebi olduğunu söyleyen Doç. Dr. Uysal, özellikle terli şekilde dışarıdan geldikten sonra klimalı ortamda bulunmanın hastalık sebebi olduğuna dikkat çekerek, doğru klima kullanımı ile ilgili şu tavsiyeleri verdi:

● Gün boyu yaklaşık her saat başı bir bardak su içilmelidir. 
Klima yaklaşık 22 - 23 derece civarında bir sıcaklıkta tutulmalıdır. 
● Soğuk hava çıkış hızı (üfleme) en düşük şiddette olmalıdır.
Soğuk hava çıkış yönü odanın tavanına dönük olmalı, sabit kalmalıdır.  
● Klima uyuyan kişilerin üzerine direkt yönlenmemelidir.  
Hem pencere hem klimanın açık olduğu bir odada uyumak doğru değildir. 
● Üşüme hissiyle uyanıldığında klimayı kapatılmamalı, sıcaklık ayarı 3-4 derece artırılmalıdır.

KIŞ GRİBİ GİBİ BULAŞICI DEĞİL

Yaz gribinin, kış gribi gibi bulaşıcı olmadığını bildiren Doç. Dr. Uysal “Griple benzer belirtiler gösterse de hastalığın sebep olduğu organizmalar gribe göre çok farklıdır. Öncelikle bu hastalık kişiden kişiye bulaşmaz. Risk grubundaki kişilerde ciddi akciğer enfeksiyonuna sebep olan legionella bakterisinin tedavisinde antibiyotikler kullanılır. Erken dönemde tedaviye başlanması komplikasyon gelişimini önlemede etkilidir ve hayat kurtarıcı olabilir” açıklamasını yaptı.

DUŞ BAŞLIĞINDAN DA BULAŞIYOR

Ev klimalarının ilk defa çalıştırılması sırasında pencerelerin açık tutulmasını tavsiye eden Doç. Dr. Uysal “Klimaların ve havalandırma sistemlerinin genel bakım ve temizlikleri ile periyodik filtre değişikliklerinin zamanında yapılması; havuzların bakım, ilaçlama, havalandırma işlemlerinin; su değişimi, zemin temizliği ve havuz suyu boşaltılarak yapılan detaylı zemin temizliğinin zamanında yapılması gerekir. Ilık suda rahatlıkla üreyen bakteri, plajlardaki duşlardan da bulaşabilir. Vatandaşlarımıza temizliğinden emin olmadıkları plaj ve havuzları kullanmamalarını tavsiye ediyorum” dedi.

Düzenleyen:  - Sağlık
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...