Hem elektrikli hem sürücüsüz

Hem elektrikli  hem sürücüsüz

T-Otomobil Haberleri

İlk kez sene başında duyurduğu otonom teknolojili Atak Electric’in üretimine resmen başlayan Karsan, Avrupa’nın ilk Seviye 4 otonom otobüs üreticisi oldu.

ALİ ÇELİK

Türkiye’nin çok markalı araç üreticisi konumunda yer alan Karsan, yakın zamanda tanıtımına hazırlandığı Seviye 4 otonom sürüş özelliklerine sahip Atak Electric’i banttan indirdi. Böylece sene başından bu yana devam eden test, simülasyon ve validasyon çalışmaları tamamlanan Otonom Atak Electric’in üretimine resmen başlayan Karsan, Avrupa’nın ilk Seviye 4 otonom otobüs üreticisi olarak Türkiye otomotiv sanayisi için tarihî bir başarıya imza attı. Karsan’ın AR-GE ekibi tarafından yürütülen projede, bir başka Türk şirketi ADASTEC ile iş birliği yapıldı. ADASTEC tarafından geliştirilen Seviye 4 otonom yazılımları, Atak Electric’in elektrik-elektronik mimarisine ve elektrikli araç yazılımlarına entegre edildi.
Karsan CEO’su Okan Baş yaptığı açıklamada “Elektrikli, hibrit motorlu veya yakıt hücreli araçların otomotiv endüstrisindeki payı her geçen gün artarken, biz de yüzde 100 elektrikli toplu taşıma çözümleri sunuyoruz. Bir yıl gibi kısa sürede seri üretimlerine başladığımız Jest Electric ve Atak Electric, bu anlamda yeni teknolojinin ihracatı bakımından ülkemizin en önemli modelleri arasında yer alıyor. Ancak, bizler bunun sadece elektrikli araçlarla sınırlı kalmayacağının farkındayız. Çünkü gelecek bağlantılı ve otonom araçlarda olacak. Bir ekosistem içerisinde birbiriyle iletişim kuran araçlar hem daha temiz yarınları hem de ulaşımda maksimum güvenliği sağlayacak” ifadelerini kullandı.

TESLİMAT 2021'DE
Karsan AR-GE ve ADASTEC’in Otonom Atak Electric üzerinde sene boyunca kapsamlı bir çalışma yaptıklarının altını çizen Okan Baş “Ağustos ayında ilk prototipini tamamladığımız 4’üncü seviye otonom sürüşe sahip Atak Electric’in  simülasyon ve validasyon testlerini ise Bursa’daki Hasanağa fabrikamızda gerçekleştirdik. Üstelik kısa süre içerisinde Avrupa’nın dikkatini çektik ve Romanya’nın önemli teknoloji şirketlerinden BSCI’dan ilk siparişimizi aldık. 2021 yılının hemen başında teslim etmeyi planladığımız bu siparişle, 8 metre sınıfında Avrupa’da ilk elektrikli otonom proje satışını da gerçekleştirmiş olacağız” dedi

SEVİYE 4 NEDİR?
Otonom sürüşte 4 seviyede önceden belirlenmiş rotalarda, direksiyonun tüm kontrolü, frenleme ayarı, hızlanma/yavaşlama özellikleri, araç ve yol takibi görevleri, sürücüye gerek kalmadan, akıllı sistemler tarafından kontrol ediliyor. Bu seviyede ayrıca, trafiğin akışına göre karar gerektiren dönme, sinyal verme ve şerit değiştirme gibi eylemler araç tarafından yapılıyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...