Almanlar üretiyor, Japonlar kullanıyor.

Düzenleyen:
Almanlar üretiyor, Japonlar kullanıyor.

T-Otomobil Haberleri

Motosiklet dünyasında ABS'nin yeri oldukça önemli. Artık bir çok ülkede standart zorunluluk haline geldi.

Ali Çelik / İSTANBUL

Dünyada giderek daha fazla ülke, motosiklet ABS'sini zorunlu hale getirmeye başladı. Avrupa Birliği'nde motosikletlerde ABS’nin standart ekipman olması konusunda düzenleme kabul edildi ve bu düzenleme 125 cc'nin üzerinde motor hacmine sahip yeni tescil edilen tüm araçlar için 2017 yılının başından itibaren uygulanacak.

Benzer bir yasa 2018 yılından itibaren Japonya ve Hindistan'da, 2019 yılından itibaren de Tayvan'da yürürlüğe girecek. Brezilya ise 2016 ve 2019 yılları arasında yürürlüğe girecek olan yasayla 300 cc'nin üzerinde motor hacmine sahip tüm mevcut araç çeşitleri için ABS'yi zorunlu kılmayı planlıyor. Motosiklet ABS'si aynı zamanda Amerika Birleşik Devletleri, Avustralya ve Ekvador'un da gündeminde yer alıyor.

Tüm iki tekerlekli araçların yüzde 90'ı Asya'da üretiliyor..

Sektör üzmanları 2021 yılı itibarıyla bugünkü üretim adedinin üçte bir fazlasıyla yılda 160 milyon iki tekerlekli aracın üretileceği öngörülüyor. Bu araçların yaklaşık yüzde 90'ı ise Çin, Hindistan ve Güneydoğu Asya'da üretilecek.

Endonezya ve Tayland'ta her yıl 21.000 ölümlü motosiklet kazası gerçekleşiyor...

Bosch kaza araştırmasına göre iki tekerlekli araçta ABS bulunması, kazaların yaklaşık dörtte birinin önlenebileceğini gözler önüne seriyor. Acil ve sert frende lastikleri kilitlenmeden daha hızlı reaksiyon göstermelerine ve daha sıkı fren yapmalarına izin veriyor. Dolayısıyla sürücülere daha fazla güven sağlıyor. Ayrıca kilitlenme sonrası kayma eğilimi ile dengesi bozulan motorlarda devrilme eğilimi yüksek olduğu için, sürüş dengesine de yardımcı oluyor. 

Almanlar üretiyor, Japonlar kullanıyor.

Almanlar güvenlik konusunda oldukça iddialı...

Bosch mühendisleri mevcut kullandıkları 'ABS 9' sistemini geliştirerek yüzde 30 daha hafif ve yüzde 45 daha küçük hale getirdi. 'ABS 10' ismini verdikleri bu sistem EICMA 2016'da tanıtılmıştı. Ardından sistemi ilk kullanan Kawasaki Versys-X 300 oldu. Yeni ABS sistemi ile tüm dünyada satışa başlayan ilk seri üretim model Versys-X 300'ü Suzuki takip ediyor. 2018 model GSX-S125’te 'ABS 10' sistemini kullanacağını duyuran Japon üreticinin ardından diğer markalarda da benzer açıklamalar gelmeye başladı. 

Almanlar üretiyor, Japonlar kullanıyor.

Yeni sistem mevcut ABS 9'a oranla daha hafif ve küçük olmasına rağmen fonksiyonları ve güvenlik standarları daha iyi. Bu durum sistemi özellikle gelişmekte olan pazarlarda çok tutualn küçük tekerlekli motorlar için uygun hale getiriyor.

Almanlar üretiyor, Japonlar kullanıyor.

 

 

Düzenleyen:  - T-Otomobil
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...