Otomotiv satış sonrası pazarı 2023'ten umutlu: Sektör büyüdükçe istihdam artıyor

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Otomotiv satış sonrası pazarı 2023'ten umutlu: Sektör büyüdükçe istihdam artıyor

T-Otomobil Haberleri

Sektör profesyonelleri arasında yapılan anket sonuçlarına göre hem yurt içi satışlarda hem ihracatta artış gözlemlenirken, sektör devlerinden yeni yatırım sinyalleri geliyor. Bununla birlikte istihdam artışı ön görülüyor.

ALİ ÇELİK'İN HABERİ

Otomotiv Satış Sonrası Ürün ve Hizmetleri Derneği (OSS), üyelerinin katılımıyla düzenlediği bir anket çalışmasıyla pazar durumunu değerlendirdi. Otomotiv sektöründe yaşanan durumun bir öngörüsü niteliği taşıyan anket sonuçlara göre; sektörde yılın ilk yarısında yaşanan yükseliş trendin, üçüncü çeyrekte de devam ettiği görüldü. Ankete göre; 2022’nin üçüncü çeyreğinde, ikinci çeyreğe göre yurt içi satışlar ortalama yüzde 5,57 artış gösterdi. Yine bu yılın üçüncü çeyreğinde 2021’in üçüncü çeyreğine göre yurt içi satışlarda ortalama yüzde 11,89 artış yaşandı.

Bu dönemde satışlarını yüzde 50’den fazla artıran dağıtıcı üye oranı yüzde 14,04’ü bulurken, üretici üyelerde bu oran yüzde 10,29 seviyesinde gerçekleşti.

ARTIŞ BEKLENİYOR

Sektörün dördüncü çeyrekte yurt içi satışlarda ortalama yüzde 6,89 oranında artış beklediği çıkan sonuçlar arasında yer alıyor. Ankete katılan üyelerin yüzde 42,6’sı üçüncü çeyrekte istihdamını artırdığı ortaya çıkarken aynı oranda üye de söz konusu dönemde istihdamını korudu. İkinci çeyreğe kıyasla istihdamının azaldığını belirten üye oranı ise yüzde 14,8 seviyesinde kaldı.

Anket ile birlikte sektörün yatırım planları da mercek altına alındı. Bu yılın üçüncü çeyreğinde yatırım planlayan üyelerin genel oranı 0,8 puan azalarak yüzde 42,6 oldu. OSS Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Özalp söz konusu anket sonuçlarıyla ilgili olarak “Satış Sonrası Pazarı, Otomotiv Endüstrisi içinde en istikrarlı büyüyen bölüm olmaya devam ediyor. Derneğimizin temelini oluşturan hem üretici hem dağıtıcı üyeler bugün, uzun vadeli planlarına uygun şekilde yapmış oldukları yatırımların meyvelerini topluyorlar. İç pazar ve ihracatın paralel şekilde büyümesi, nitelikli iş gücünün artmaya devam etmesi, tüm ulusal ve uluslararası fuar ve organizasyonlara yüksek katılım olması, sektörün geleceğine olan inancı gösteriyor, bu da anket sonuçları ve önceki öngörüler ile örtüşen bir durum ortaya çıkarıyor” ifadelerini kullandı. 

Düzenleyen:  - T-Otomobil
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...