ABD Adalet Bakanlığı'ndan SpaceX'e 'ayrımcılık' suçlaması

Düzenleyen: / Kaynak: Engadget
- Güncelleme:
ABD Adalet Bakanlığı'ndan SpaceX'e 'ayrımcılık' suçlaması

TEKNOLOJİ Haberleri  / Engadget

Amerika Birleşik Devletleri Adalet Bakanlığı, uzay taşımacılığı firması SpaceX'e karşı dava açtı. Suçlamanın nedeni ise, şirketin mülteci veya sığınmacı istihdam etmeyeceğini iddia etmesi.

ABD Adalet Bakanlığı, SpaceX'in mültecilere ve sığınmacılara karşı ayrımcı işe alım uygulamaları yürüttüğü iddiasıyla yakın zamanda dava açtı. Davada, bu politikalarının 2018 ile 2022 yılları arasında gerçekleştiği ve SpaceX'in ihracat kontrol yasalarının bunu ABD vatandaşlarını ve yasal daimi oturma iznine sahip kişileri işe almakla sınırladığı yönünde 'yanlış bir şekilde iddia ettiği' belirtiliyor.

Adalet Bakanlığı, soruşturmasına 2020 yılında bakanlığın Göçmen ve Çalışan Hakları Bölümü'nün çalışanlara yönelik ayrımcılığa ilişkin şikayetler almasıyla başladı. Adalet Bakanlığı Sivil Haklar Bölümü Başsavcı Yardımcısı Kristen Clarke, yaptığı açıklamada "soruşturmanın SpaceX'in vatandaşlık statüleri nedeniyle sığınmacıları ve mültecileri adil bir şekilde değerlendirmediğini veya işe almadığını ortaya çıkardığını" söyledi. Bu federal yasanın ihlali anlamına geliyor.

Soruşturma ayrıca "SpaceX işe alım görevlilerinin ve üst düzey yetkililerin, bu kişileri şirkette iş aramaktan aktif olarak caydıran eylemlerde bulunduğunu" da ortaya çıkardı.

Dava, "SpaceX'te istihdamı engellenen veya reddedilen sığınmacılar ve mülteciler" için tazminat ve geriye dönük ödeme talep ediyor. Aynı zamanda şirketten para cezası ve işe alım politikasında değişiklik talep ediyor.

İŞ GÖRÜŞMELERİNDE AYRIMCILIK İDDİASI

ABDGöçmen ve Çalışan Hakları Bölümü (IER), SpaceX'in 2021'deki davayla ilgili bir mahkeme celbini görmezden geldiğini ve bunun da Adalet Bakanlığı'nı bir yargıçtan şirkete belge taleplerine uyma emrini talep etmeye zorladığını iddia ediyor.

IER, bu soruşturmayı 2020 yılında, davacı Fabian Hutter'ın ifadesi doğrultusunda açtı. Hutter, bir iş görüşmesi sırasında vatandaşlık durumu sorulduktan sonra SpaceX'ten olumsuz cevap aldığını iddia etti. 

Mağdur olduğu iddia edilen diğer kişilerin, özellikle de vatandaşlık kaygıları nedeniyle SpaceX'e başvurmaktan vazgeçmiş olmaları durumunda, öne çıkıp bakanlıkla iletişime geçmeleri talep ediliyor.

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
Kaynak: Engadget
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...