Akıllı telefon satışları 10 yıldır ilk defa rekor seviyede azaldı

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Akıllı telefon satışları 10 yıldır ilk defa rekor seviyede azaldı

TEKNOLOJİ Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Akıllı telefonlarda çeşitlilik her geçen gün artarken, dünya genelinde yaşanan ekonomik krizler ve enflasyonun yükselmesi pazarda hareketliliği azalttı. Akıllı telefon satışları yılın ilk yarısında ciddi oranda düştü.

MUHABİR: MUTLUHAN YILDIZ — Ekonomik kriz, düşmeye devam eden küresel akıllı telefon pazarı üzerinde ağır bir yük oluşturmaya devam ediyor. TrendForce'un araştırmasına göre, akıllı telefon satışları bu yılın ilk çeyreğinde yaklaşık yüzde 20 düştü, ardından ikinci çeyrekte yüzde 6,6 düşüş gösterdi. 

GSM Arena tarafından derlenen haberde akıllı telefon satışlarına ilişkin güncel bilgiler paylaşıldı. 2023 yılının ilk iki çeyreğinde küresel çapta (dünya genelinde) akıllı telefon pazarında satışların düşmeye devam ettiği görüldü.

Yılın 2. çeyreğinde üretilen 272 milyon akıllı telefon, 1. çeyrek üretimine eklendiğinde bu yılın ilk yarısında toplam 522 milyon adede ulaştı. Bu, 2022'nin ilk 6 ayına kıyasla yüzde 13,3'lük bir düşüşe işaret ediyor.

SAMSUNG, APPLE, XIAOMI... HEPSİ VURGUN YEDİ

Farklı şirketler farklı şekilde bu düşüşten etkilendi. Samsung, 53,9 milyon adet üretimle (1. çeyreğe göre yüzde 12,4 daha az) ve yüzde 20'nin biraz altındaki pazar payıyla hâlâ lider durumda. Şirketin sevilen katlanabilir telefonları Galaxy Z'nin yılın üçüncü çeyreğinde gelmesi nedeniyle etkilerini henüz görmek mümkün olmadı. Ancak Galaxy S23 serisinin satışlarının yavaşlaması nedeniyle bu da yeterli olmayabilir.

İkinci çeyrek geleneksel olarak Apple'ın en zayıf çeyreği oldu; büyük iPhone lansmanından önceki bu iki çeyrekte, çoğu kişinin telefonları indirimli satın almak için şimdilik ertelediği anlaşılıyor. iPhone 15 serisinin beklentileri aşması durumunda Apple'ın Samsung'un önüne geçip birinci sırayı alması mümkün görünüyor. 

Xiaomi, toplam 35 milyon adet ile (buna Xiaomi, Redmi ve Poco telefonları dahildir) üretimi ilk çeyreğe kıyasla yüzde 32,1 artırdı. Böylece Çinli rakibi Oppo'nun önüne geçti. Oppo (Oppo, Realme ve OnePlus telefonları dahil) toplam 33,6 milyon akıllı telefon üretimiyle çeyreklik bazda yüzde 25,4 artışa rağmen dördüncü sıraya geriledi. Şirket, Güneydoğu Asya ve diğer pazarlarda rekabeti kızıştırdı ve üçüncü çeyrekte de yükselişinin devam etmesi bekleniyor. Bu nedenle Xiaomi ile Oppo arasında sıkı bir yarış olacak.

VIVO DÜŞTÜ, YENİ MARKALAR İLK 5'E GİRDİ

Transsion şirketi (Tecno, Infinix) ilk defa İlk 5'e girdi ve Vivo ise ilk 5'in dışında kaldı. Transsion'ın orta ve üst düzey telefonlarla pazara girişi yarışı daha da kızıştırıyor. Birinci çeyrek ile ikinci çeyrek karşılaştırması, üretimde yüzde 71,9 oranında devasa bir artış olduğunu gösteriyor. Transsions firmasına ait telefonlar toplam 25,1 milyon adet satıldı.

Vivo (vivo, iQOO) ise yüzde 15'lik nispeten küçük ama yine de olumlu bir artışla 23 milyon adet telefon satışı gerçekleştirdi. Böylece Vivo'nun 6. sıraya gerilediği görülüyor. 

2023'ün ilk yarısı, küresel akıllı telefon üretiminde son 10 yılın en düşük noktası olacak. Yıllık yüzde 2-3'lük ufak bir artış öngörülürken işler gelecek yıl için de pek parlak olmayacak.

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...