Biden yönetimi karbon yakalama projesi için kesenin ağzını açtı

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Biden yönetimi karbon yakalama projesi için kesenin ağzını açtı

TEKNOLOJİ Haberleri

Amerika Birleşik Devletleri'nden hükümet, iki büyük ölçekli karbon yakalama projesi için 1,2 milyar dolar ayırdı. Enerji Bakanlığı hala doğrudan hava yakalama teknolojisinin maliyetini düşürmeye çalışıyor.

ABD Enerji Bakanlığı, her yıl atmosferden 2 milyon metrik tondan fazla karbondioksiti uzaklaştırmayı amaçlayan iki doğrudan hava yakalama (DAC) projesine 1,2 milyar dolara kadar hibe verecek. Bakanlık, bunun yaklaşık 445 bin gazla çalışan arabanın yıllık emisyonuna eşdeğer olduğunu düşünüyor. Enerji Bakanlığı, Teksas ve Louisiana'daki projelerin de "4 bin 800 iyi ücretli istihdam oluşturacağını" belirtiyor.

Karbon yakalama teknolojisi, CO2'yi (karbondioksit) havadan ayırmak için kimyasal işlemlerin kullanıldığı bir süreçtir. Havadan ayrılan CO2 daha sonra yeraltında depolayanabiliyor veya gazın atmosfere geri dönmesini önleyen beton gibi karbon içeren ürünlere koyulabiliyor.

ATMOSFERDEN 30 MİLYON TON CO2'Yİ ÇIKARABİLİR

Bunlar ABD'deki ilk ticari ölçekli karbon yakalama projeleridir. DOE'ye göre her biri, mevcut en büyük DAC konumundan 250 kat daha fazla CO2'yi atmosferden uzaklaştırabilecek. Occidental Petroleum yan kuruluşu 1PointFive ve ortakları Teksas tesisini inşa ediyor. Şirketin CEO'su, projenin tam olarak faaliyete geçtiğinde her yıl atmosferden 30 milyon tona kadar CO2 çıkarma potansiyeline sahip olduğunu söylüyor.

İki proje, Bipartisan Infrastructure Law adını taşıyan yasa tarafından finanse edilen Bölgesel Doğrudan Hava Yakalama Merkezleri programının parçası. Programın amacı, emisyonları azaltmak için diğer projelerle uyum içinde çalışacak ülke çapında bir grup büyük ölçekli karbon giderme sahası geliştirerek iklim değişikliğinin etkisini azaltmaktır.

ABD'NİN 2050 HEDEFİ

Enerji Bakanlığı, yeterince ölçeklendirildiğinde, DAC teknolojisinin ABD'nin 2050 yılına kadar emisyonları nötralize etme hedefine ulaşmasına yardımcı olabileceğini belirtiyor. Bununla birlikte, Reuters'ın haberine göre, DAC'ın dünya çapında yeterince büyük bir etkiye sahip olması için gereken ölçek düzeyine ulaşmak için, söz konusu maliyetleri hızlı bir şekilde azaltmak zorunlu.

Bu amaçla bakanlık, 2020'lerin sonuna kadar karbon yakalama teknolojisi maliyetlerini her net metrik ton CO2 eşdeğeri için 100 doların altına düşürmek için çeşitli projeler duyurdu. Daha önceki aşamalarda olan projeler için 14 fizibilite çalışmasının yanı sıra beş mühendislik ve tasarım çalışmasını finanse ediyor. Ayrıca, karbon temizleme kredileri için 35 milyon dolarlık bir devlet satın alma programı var.

Biden yönetiminin 2050 yılına kadar net sıfır emisyon ekonomisine sahip olma hedefine ulaşmak için bakanlık, her yıl 400 milyon ila 1,8 milyar metrik tonun atmosferden çıkarılması ve emisyon kaynaklarından tutulması gerektiğini tahmin ediyor.

(Kaynak: Engadget) 

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...