Bilim dünyasında büyük heyecan: Türk astronomlar uzayda iki gezegen keşfetti

Düzenleyen: / Kaynak: AA
Bilim dünyasında büyük heyecan: Türk astronomlar uzayda iki gezegen keşfetti

TEKNOLOJİ Haberleri  / AA

Türk astronomlar, Dünya'dan 1336 ışık yılı uzaklıktaki 'Kepler-451 çift yıldız sistemi'nde iki gezegen keşfetti. Keşfedilen iki gezegen, Türkiye kaynaklı ikinci keşif olarak bilim tarihine geçti.

Ankara Üniversitesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü araştırmacıları, Dünya'dan 1336 ışık yılı uzaklıktaki 'Kepler-451 çift yıldız sistemi'nde iki gezegen keşfetti. Prof. Dr. Selim Osman Selam, "Gezegenlerden biri Jüpiter'in kütlesinin yaklaşık olarak 1,5 katı, diğeri iki katına yakın. Gaz devi gezegenler olduğu için bu gezegenlerde hayat olma ihtimali yok" dedi.

JÜPİTER BOYUTLARINDA İKİ DEV GEZEGEN

Keşif için Ankara Üniversitesi ile İstanbul Üniversitesi'nde çalışmalar ve gözlemler yaptıklarını belirten Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölüm Başkanı ve Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selam, "Bu gözlemlerimizle Kepler-451 sisteminde daha önce keşfedilmiş olan bir gezegene ilave olarak Jüpiter boyutlarında iki dev gezegenin daha varlığını keşfetmiş olduk" dedi.

"Çift yıldızlar etrafında gezegen bulma işi biraz zorlu bir iştir" diyen Selam, "Dünya literatürüne bakılacak olursa çift yıldızlar etrafında gezegen keşfi Türkiye'den ilk kez yapılıyor. Ayrıca Türkiye'den ilk gezegen keşfi de Ankara Üniversitesine aitti, böylece ikinci gezegen keşfi de yine Ankara Üniversitesinde yapılmış oldu" ifadelerini kullandı.

Bilim dünyasında büyük heyecan: Türk astronomlar uzayda iki gezegen keşfetti

HAYAT OLMA İHTİMALİ YOK

Çift yıldızlar etrafındaki 21. ve 22. gezegeni Türk araştırmacıların bulduğunu ve uzayda bu anlamda keşfi yapılan gezegen sayısının 22'ye çıktığını belirten Selam, şu ifadeleri kullandı: Gezegenlerden biri Jüpiter'in kütlesinin yaklaşık olarak 1,5 katı, diğeri de iki katına yakın. Gaz devi gezegenler olduğu için bu gezegenlerde hayat olma ihtimali yok. Yörünge sürelerini de hesapladık. Keşfedilen gezegenlerden bir tanesinin çift yıldız sistemi etrafındaki yörünge dönemi, yani bir yılı 43 günde, diğeri ise bir yılı 1800 günde tamamlıyor.

BÜYÜK HEYECAN UYANDIRDI

Çift yıldız sisteminin bileşenlerinden birinin bir anlamda hayatının sonuna gelmiş bir yıldız olduğunu ve sadece sıcak çekirdeğinin bulunduğunu belirten Selam, "Bu tür yıldız sistemlerinin etrafında gezegen bulmuş olmak, bu işlerin teorisi ve evrim çalışmaları açısından da ilginç bir fırsat sunuyor. Çünkü genel olarak bu tür cisimlerin etrafında aslında pek de gezegen beklenmiyor. Bu anlamda da ilginç ve bilim dünyasını heyecanlandıran bir keşif olarak gerçekleşti" diye konuştu.

BİLİM TARİHİNE GEÇTİ

Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölüm Başkanı ve Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selim Osman Selam, aynı bölümden araştırma görevlisi Ekrem Murat Esmer, Doç. Dr. Özgür Baştürk ve Prof. Dr. Selim Osman Selam ile İstanbul Üniversitesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümünden Doktor Öğretim Üyesi Sinan Aliş tarafından gerçekleştirilen ve saygın bir uluslararası dergide yayımlanan keşif, Türkiye kaynaklı ikinci gezegen keşfi olarak bilim tarihine geçti.

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...