Bilim insanları kahve telvesinden beton yaptı, yüzde 30 daha güçlü

Düzenleyen: / Kaynak: Engadget
- Güncelleme:
Bilim insanları kahve telvesinden beton yaptı, yüzde 30 daha güçlü

TEKNOLOJİ Haberleri  / Engadget

Bir grup araştırmacı, kahve telvelerini kullanarak beton üretti. Kahve telvesi eklenen betonun, eklenmeyen betonlara kıyasla yüzde 30 daha güçlü olduğu ortaya çıktı.

İnsanlar her yıl yaklaşık 4,4 milyar ton beton üretiyor. Bu süreç yaklaşık 8 milyar ton kum tüketimine neden oluyor ve bu da kısmen son yıllarda inşaat malzemelerinin kıtlığına yol açtı. Öte yandan, aynı sürede yaklaşık 10 milyar kilogram kullanılmış kahve telvesi çıkıyor.

Avustralya'daki RMIT Üniversitesinden bir araştırma ekibi, beton üretim sürecinde silika yerine kullanılabileceğini keşfettiği kahve çekirdekleri, uygun oranlarda tek başına kumdan çok daha güçlü bir kimyasal bağ sağlıyor.

Araştırmanın başyazarı RMIT Mühendislik Fakültesinden Dr. Rajeev Roychand, "Organik atıkların bertaraf edilmesi, iklim değişikliğine katkıda bulunan metan ve karbondioksit dahil olmak üzere büyük miktarlarda sera gazı yaydığı için çevresel bir sorun teşkil ediyor." dedi.

KAHVE TELVELERİ ÇÖPE GİTMEYECEK

Yalnızca Avustralya'nın her yıl 75 milyon kilogram kullanılmış kahve telvesi ürettiğini ve bunların çoğunun çöplüklere atıldığını belirtiyor. Dr. Roychand, kahve telvelerinin, organik içerikleri nedeniyle diğer malzemelere bağlanmayacakları için standart betonla ham olarak karıştırılamayacağını açıkladı.

Bu yüzden ekip, malzemeleri 350 ve 500 derece santigrat derecede ısıtıp, ardından bunları standart beton karışımları için yüzde 5, 10, 15 ve 20 oranında kumla değiştirmeyi denedi.

Ekip, Journal of Cleaner Production dergisinin eylül sayısında yayımlanan araştırmasına göre, 350 derecenin mükemmel sıcaklık olduğunu ve ekibin "kahve biyokömürüyle harmanlanmış kompozit betonun basınç dayanımında yüzde 29,3'lük bir artış" sağladığını buldu.

Dr. Roychand, "Emisyonları azaltmanın ve daha güçlü bir beton üretmenin yanı sıra, kum gibi doğal kaynakların sürekli madenciliğinin etkisini de azaltıyoruz" dedi.

RMIT'de araştırma görevlisi olan araştırmanın ortak yazarı Dr. Shannon Kilmartin-Lynch, "Beton endüstrisi, kullanılmış kahve gibi organik atıkların geri dönüşümünün arttırılmasına önemli ölçüde katkıda bulunma potansiyeline sahiptir. Araştırmamız henüz başlangıç aşamasında ancak bu heyecan verici bulgular, çöp sahasına giden organik atık miktarını büyük ölçüde azaltacak yenilikçi bir yol sunuyor." şeklinde bir değerlendirme yaptı. 

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
Kaynak: Engadget
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...