'Dünyayı değiştirecek buluş' sözleriyle duyurdular: Bilim insanlarından çığır açan atom çalışması

Düzenleyen:
- Güncelleme:
'Dünyayı değiştirecek buluş' sözleriyle duyurdular: Bilim insanlarından çığır açan atom çalışması

TEKNOLOJİ Haberleri

Atom bilimi üzerinde araştırma yapan bir grup araştırmacı önemli bir başarı elde etti. Bilim insanları, tek bir atomu X-ışınıyla gözlemledi. Bu deneyin dünyada ilk olduğu vurgulandı.

SciTech Daily'nin haberine göre, ekip, birer demir ve terbiyum atomu seçerek, Senkrotron X-ışını Taramalı Tünelleme Mikroskobu (SX-STM) olarak bilinen öncü bir teknik kullanarak atomları tek tek tanımladı. SX-STM, X-ışını ile uyarılmış elektronları toplamak için numuneye aşırı yakın konumlandırılmış keskin bir metal uçtan oluşuyor.

"DÜNYAYI DEĞİŞTİRECEK" DEDİ

Araştırmaya ilişkin açıklamalarda bulunan baş araştırmacı Prof. Swa Wai Hla, yürütülen çalışmanın, çevresel, tıbbi ve kuantum araştırmalarında yeni keşiflerin önünü açacağına işaret etti. Çalışmanın oldukça önemli olduğunu vurgu yapan Swa, "Bu buluş dünyayı değiştirecek." ifadesini kullandı.

Swa, atomların, Taramalı Sondalı Mikroskoplarla (SPM) gözlemlenebildiğini ancak bu atomların, X-ışını olmadan kimyasal yapılarının tespit edilemediğini kaydetti.

Tek bir atomun X-ışınıyla gözlemlendiği çalışmanın amacının, nano ve kuantum bilimlerine odaklanırken tek bir nadir toprak atomu üzerindeki çevresel etkinin araştırılması olduğu vurgulandı.

Araştırma, Nature dergisinde yayımlandı.

(Kaynak: Anadolu Ajansı)

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...