Sosyal medya devinden skandal adım: Filistinlileri 'terörist' olarak çevirdi

Düzenleyen: / Kaynak: Haber Merkezi
- Güncelleme:
Sosyal medya devinden skandal adım: Filistinlileri 'terörist' olarak çevirdi

TEKNOLOJİ Haberleri  / Haber Merkezi

Meta'nın adı bu defa skandal bir adımla gündemde. Facebook, Instagram ve WhatsApp'ın sahibi olan şirket, Filistinlileri 'terörist' olarak çevirmesiyle eleştirilerin odağında kendini buldu.

Filistinliler, teknoloji devi Meta'ya ateş püskürüyor. Bunun nedeni ise Instagram profillerine İngilizce olarak 'Filistinli' yani 'Palestinian' yazan kişilerin fark ettiği korkunç çeviri. Sosyal medyada birçok kişi, Filistin bayrağı emojisinin ve Arapça 'Elhamdülillah' kelimesininin yanlış çevrildiğini açıkladı. Bu kelimeleri Instagram biyografilerine yazan bazı kişiler, İngilizceye "Elhamdülillah, Filistinli teröristler özgürlükleri için savaşıyor" şeklinde çevrildiğini fark etti.

404 media tarafından aktarılan Instagram'ın otomatik çevirisindeki bu skandal hata sosyal medyada tepkilere yol açtı. Peki, kasıtlı bir çeviri mi yoksa otomatik çeviri hatası mı?

Sosyal medya devinden skandal adım: Filistinlileri 'terörist' olarak çevirdi

Teknoloji devi Meta, skandal çevirinin otomatik çeviri özelliğinden kaynaklandığını vurguladığı açıklamasında, "Bazı ürünlerimizde kısa süreliğine uygunsuz Arapça çevirilere neden olan sorunu düzelttik." ifadesini kullandı. Sosyal medya şirketi kullanıcılardan özür diledi. 

Meta yaptığı açıklamada, 'Elhamdülillah' kelimesinin artık 'Allah'a şükür' diye otomatik olarak çevrilmeye başlandığını da duyurdu. 

INSTAGRAM'DAKİ SKANDAL ŞİRKET İÇİNDE DE TEPKİYLE KARŞILANDI 

Öte yandan, çeviri skandalına tepkiler çığ gibi büyüdü. Çok sayıda kullanıcı bu hatanın 'kabul edilemez olduğunu' vurguladı.

Electronic Frontiers Avustralya'nın sözcüsü Fahad Ali ise "Bu dijital önyargılarla ilgili gerçek bir endişe var ve bunun nereden kaynaklandığını bilmemiz gerekiyor. Çeviri hatası otomasyon seviyesinden mi kaynaklanıyor yoksa insan faktöründen mi kaynaklanıyor? Bu konuda netlik yok." diyerek Meta'yı şeffaf olmadığı konusunda eleştirdi. 

Facebook'un eski bir çalışanı da yaptığı açıklamada, çeviri skandalının şirket içinde de infiale yol açtığını ileri sürdü. 

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
Kaynak: Haber Merkezi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...