Başarı bir yolculuktur, varış noktası değil

Sesli Dinle
A -
A +

ORTA KARADENİZ KALKINMA AJANSI’nın çalışma sahası içindeki TOKAT ve ÇORUM’un potansiyelleri çok iyi analiz edilerek tarım, turizm ve alt başlıkları alanında çok yol katedilmiş. Son bir yılda bu iki şehre gidenler değişime şahit olacaktır.

 

 

 

KALKINMA AJANSLARI; kamu, özel kesim ve sivil toplum kuruluşları arasındaki iş birliğini geliştirmek, kaynakların etkin kullanımını sağlamak ve yerel potansiyeli harekete geçirme amacı taşır. Cumhurbaşkanı’nca belirlenen politikalarla uyumlu olarak bölgesel gelişmeyi hızlandırır, bölgeler arası ve bölge içi gelişmişlik farklarını azaltır.

 

KALKINMA AJANSLARI; 25 Ocak 2006’da kabul edilen 5449 sayılı Kalkınma Ajanslarının Kuruluşu, Koordinasyonu ve Görevleri Hakkında Kanun’un Bakanlar Kuruluna verdiği yetkiye (şu an bu yetki Cumhurbaşkanı’nda) dayanarak 22 Kasım 2008’de ve 27062 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan kararnameyle kurulmuş.

 

Aslında bu tanım aklıma hemen yıllar önce Çekül Vakfı değerli başkanı Prof. Dr. METİN SÖZEN Hoca’mızın KAMU, YEREL, SİVİL ve ÖZEL birlikteliğine dayalı sistem önerisini getirdi. Televizyon programları ya da farklı vesilelerle yaptığım gezilerde şehirlerdeki birçok başarılı işin arkasında bu kurumun imzası var.

 

Benim bu yazımın konusu ORTA KARADENİZ KALKINMA AJANSI, kısa adı ise OKA. Kurum 2009’dan bu yana AMASYA, ÇORUM, SAMSUN VE TOKAT şehirlerini kapsayan faaliyetlerde bulunuyor. Bu kısa bilgiden sonra benim neredeyse son yirmi yıldır her fırsatta söylediğim, yazdığım gastronomi açısından çok ama çok değerli bulduğum TOKAT ve ÇORUM, ORTA KARADENİZ KALKINMA AJANSI çalışma sahası içinde. Son bir yıldır hakikaten çok değerli işler yapmışlar. Bu iki şehrin TARIM ve TURİZM alanında neredeyse bütün projelerinde ya itici güç olarak varlar ya da projenin bütününü üstlenerek sonuçlandırmışlar. Kurumun genel sekreterlik görevini 2020 yılı ocak ayından bu yana vekâleten ve daha sonrasında asaleten yürüten İBRAHİM ETHEM ŞAHİN ve çalışma arkadaşları kesinlikle alkışı hak ediyor.

 

Başarı bir yolculuktur, varış noktası değil

 

KALKINMA AJANSININ ETKİSİ BÜYÜK

 

Tokat ve Çorum’da tarım, turizm ve alt başlıkları alanında çok yol katedilmiş. Arkasında da ORTA KARADENİZ KALKINMA AJANSI var. Şüphesiz kurumun en tepesindeki isimler önlerini açmış ve destek vermiş. Son bir yıl içinde TOKAT ve ÇORUM’a gidenler benim anlattıklarıma şahit olarak değişimi görecektir. Aslında sadece bu iki şehir değil, şahsen gezdiğim AFYONKARAHİSAR, MANİSA, ERZURUM, GAZİANTEP ve KARS şehirleri de bağlı oldukları kalkınma ajanslarından çok yüksek düzeyde faydalanmış. Elbette gönlümüz diğer bölge ajanslarının da kendi çalışma alanlarında bu denli faydalı olmalarıdır. Burada ajansların başarılarına katkı veren vali ve belediye başkanlarını da takdir etmek lazım. Sonuçta ajanslar faaliyet gösterdikleri coğrafyaların vali ve belediye başkanlarıyla birlikte hareket ediyor. Ancak açık söyleyeyim; hizmet ulaştırmak konusunda bilhassa yukarıda saydığım TOKAT, ÇORUM, AFYONKARAHİSAR, MANİSA, ERZURUM, GAZİANTEP ve KARS şehirlerinin bağlı oldukları kalkınma ajansları şehirlerde büyük fark oluşturmuş durumda.

 

Başarı bir yolculuktur, varış noktası değil

 

KARINCA GİBİ ÇALIŞMAK ŞART

 

Hepimizin bildiği gibi başarının sırrı yoktur HAZIRLIK, SIKI ÇALIŞMA ve başarısızlıktan öğrenmenin sonucudur BAŞARI. Bu sebeple dev eserler bırakmak için karıncalar gibi çalışmak lazım düşüncesine sahip olmak lazım. Ayrıca da tabii ki liyakatli kadrolar gerekiyor. Yeri gelmişken ülkemizde liyakatin en çok hissedildiği kurumlar da yine KALKINMA AJANSLARI, çünkü personel seçiminde ağır kriterleri var. Aslında insanlar arasında farklar ufaktır ancak bu farklar büyük farklılıklara yol açabilir. TOKAT ve ÇORUM özeline döndüğümüzde ORTA KARADENİZ KALKINMA AJANSI gelecek hakkında düşünme konusunda kesinlikle ciddi aşama kaydetmiş ve her iki şehrin potansiyelleri çok iyi analiz edilmiş. TARIM-TURİZM konularında doğru tespitlerle desteklemeler yapılmış. Zaten açıkçası bu iki şehrin gelişmesinde en temel iki başlık da bunlar. Sonuç çok net; bugün her iki şehir kendisinden daha emin adımlar atıyor. Birlikte gezdiğim kanaat önderleri, gazeteci arkadaşlarımın da benimle aynı düşüncede olmaları bunu çok açık gösteriyor. Malum ben Tokatlıyım, dolayısıyla da bu şehrin son elli yılına aklım ererek şahitlik ettim. Gelişimin ve doğru değişimin elbette sebepleriyle farkındayım. Dilerim bütün şehirlerimiz aynı heyecanla ayağa kalkar. Bu vesileyle KALKINMA AJANSLARI fikrini oluşturanlara, bu kurumun üst yöneticilerine ve her kademedeki çalışanlarına aldıkları her kuruş helal olsun. Son söz; BAŞARININ YOLU İNANMAKTAN GEÇER.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.