Birçok hastalığın kaynağı yanlış nefes almak

- Güncelleme:
Birçok hastalığın kaynağı yanlış nefes almak

Türkiye Cumartesi Haberleri

Nefes almak bizler için doğal bir refleks... Farkında olmadan yaptığımız bu hareket, aslında bizim sağlıklı ya da hasta olmamıza yol açıyor.

ZİYNETİ KOCABIYIK'IN HABERİ - Yetişkin bir insan dakikada ortalama 14 - 18 defa nefes alıp veriyor. Gün içinde aldığımız nefes sayısı ise 21 bin ile 25 bin arasında değişiyor. Doğru nefes almak, ihtiyaç duyduğumuz oksijenin alınması ve toksinlerin atılmasını sağlıyor.  Ancak modern dünyanın bir sonucu olarak ortaya çıkan yoğun ve stresli hayat tarzı, doğru nefes almayı engelliyor. Ardından da bir türlü sebebini bulamadığımız hastalıklar ortaya çıkıyor. 

İnsanın doğduğu andan itibaren doğru nefes aldığını belirten nefes koçu Neslihan Ünver, bilinç geliştikçe kişinin kendini koruma refleksi ile nefes alıp verme temposunun değiştiğini söyleyerek “2-2,5 yaşından sonra endişelerimiz ve korkularımızın da devreye girmesiyle doğru nefes alıp vermeyi bırakırız. Nefes deyip geçmeyin. Doğru nefes alarak vücudumuza ve organlarımıza hayatlarını sürdürebilmeleri için ihtiyaç duydukları oksijenin gitmesini sağlarız. Buna karşılık vücuttan atılması gereken atık ve toksinlerden kurtuluruz. Tam bir solunum yaptığımız zaman akciğerlerden karbondioksit salınıp alyuvarlarda oksijen tutulur ve bu en ücra hücrelerimize kadar gider. Oksijenin kalitesi ne kadar yüksek olursa hücrelerimiz o kadar sağlıklı olur. Oksijen bizim yakıtımızdır, hücrelerimizin enerjisini sağlar. Doğru nefes, zihinsel olarak da rahatlama sağlar” dedi.

İşte yanlış nefes almanın zararları:

> Burun şahane bir filtreleme sistemine sahipken, ağzımız bunun tam tersidir. Ağızdan alınan her nefes filtrelenmeden ciğerlere inerek mikropların vücudumuza girişine sebep olur.  

> Ağız nefesi ile yaşamak ve bunu nefes çalışmalarında kullanmak bedeni asidoz yapacağı için böbrek rahatsızlıklarına yol açacaktır. Aynı zamanda aşırı enerji harcamamıza yol açarak yorgunluğa sebep olur. Ayrıca kas ağrılarının ve spazmların sebeplerinden biri de yanlış nefes almaktır.

> Yanlış nefes alıp vermek, kalbin iş yükünü artırır. Bu da organlarımıza yeterince oksijen gitmemesine, kan basıncının hızlı şekilde yükselmesine ve nefes darlığına sebep olur.

> Yanlış nefes alışkanlığı, stres seviyemizi artırır, korku ve anksiyete gibi problemlerin gelişmesine yol açar.

BURUNDAN NEFES ALIN

Nefes alışverişinizi daha iyi hissetmek için ellerinizi göğsünüze ve karnınıza yerleştirebilirsiniz. Burnunuzdan yavaş bir şekilde nefes alırken karın boşluğunuzu genişletmek için çaba sarf edin. Nefes verirken mide kaslarınızı çalıştırmaya ve kaburgalarınızın arasındaki boşluğu kapatmaya özen göstermelisiniz.  

CENİN ŞEKLİNDE DURUN

Kendi nefesimizi dengelemenin yollarından en önemlisinin ‘cenin pozisyonuna girmek” olduğunu söyleyen Ünver “Sabah uyandığımızda yataktan kalkmadan, cenin pozisyonunda ya da yüzüstü karnımızın üzerine yatarak nefesin başlamasını sağlamaktır. Yaradan’ın bize verdiği mükemmel nefes alışkanlığını cenin pozisyonunda en az 5 dakika boyunca kalarak edinmemiz mümkün” dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...