Türkiye Gazetesi E-Gazete
Türkiye Gazetesi
Arama
SON DAKİKA YAZARLAR BİZİM SAYFA GÜNDEM POLİTİKA EKONOMİ DÜNYA SPOR YAŞAM RESMİ İLANLAR HABER JET İzle
Türkiye Gazetesi
Türkiye Gazetesi
E-Gazete 15:08
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Sağlık
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Video Galeri
  • Foto Haber
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Danışma Telefonları
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok Next Sosyal
© 2025 İhlas Gazetecilik A.Ş.
Tüm Hakları Saklıdır.
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Bildirin
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
  1. Haberler
  2. Yasam
  3. Dışı karpuz, içi kavun, tadı salatalık gibi! Hasat başladı
Yasam

Dışı karpuz, içi kavun, tadı salatalık gibi! Hasat başladı

Son Güncelleme: 08 Haziran, 2020 - 11:09
Whatsapp İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn Next Sosyal Next Sosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
Dışı karpuz, içi kavun, tadı salatalık gibi! Hasat başladı
Fotoğraf BaşlığıDisi karpuz, içi kavun, tadi salatalik gibi! Hasat basladi

Türkiye’de sadece Şanlıurfa’nın Viranşehir ilçesine bağlı Anıt kırsal Mahallesi'nde yetiştirilen dışı karpuz, içi kavun ve tadı salataya benzeyen şelengonun hasadına bu yıl erken başlandı.

Kaydet
a- | +A

Anıt Kırsal mahallesinde yetişen ve dış görünüşü karpuza benzeyen kesilince ortaya çıkan iç görüntüsü ile kavunu tadıyla salatayı andıran şelengonun hasadı, bu yıl önceki yıllara göre yaklaşık bir hafta erken başladı. İlçede tuzlanarak tüketildiği gibi sala gibi turşusu da kurulan şelengonun hasadı yaklaşık 45 dereceyi aşan sıcağın altında hasadı yapılıyor. Şanlıurfa'da ve Güneydoğu'da yaygın olarak tüketilmeye başlayan şelengonun olgunlaşmamış, acı olanları ise isilik tedavisinde kullanılıyor. Çok narin bir sebze olan şelengo dalından koparıldıktan kısa bir süre sonra tüketilmediği takdirde tadını kaybederek bozuluyor. Şifalı olduğuna inanılan şelengonun ekimi nisan ayında yapılırken hasadı ise mevsimsel şartlara göre yaz mevsiminde gerçekleştiriliyor.

Sıcak hava nedeniyle sabah erken tarlaya giden işçiler, zorlu ve saatler süren çalışmaların ardından tarladaki şelengoları topluyor. Ailesiyle birlikte şelengo toplayan Aziz Kurek, “Nisan ayında ekimine başlıyoruz. Bir hafta, on gün sonra çapasını yapıyoruz. Etrafını temizliyoruz. Yaklaşık 45-50 günden sonra artık ürünler çıkmaya başlıyor. Bizim bu köy bölgesi çok eken bölgeler. Toprağından dolayı, kara kırmızı toprak rutubeti bırakmıyor. Biraz daha nemli. Susuz, organik, ilaç, katkı falan yok. Topladıktan sonra Diyarbakır, Mardin, Kızıltepe’den gelenler var. Onlara veriyoruz. Kalanları da şehre gönderiyoruz. Günde 5 ton ürün çıkabiliyor. Zahmeti çok, kazancı az” dedi.

Dışı karpuz, içi kavun, tadı salatalık gibi! Hasat başladı
Başlık ResmiDışı karpuz, içi kavun, tadı salatalık gibi! Hasat başladı

Ürünün tanıtımını istiyorlar

Ürünün günlük olarak nasıl büyüdüğünü de anlatan Kürek,” Biz bunları topladıktan sonra kısım kısım ayırıyoruz. En çok ilgi görenin fiyatı 3 lira, 4 buçuk lira arasında fiyatla satıyoruz. Sabah 4’ünde iş başı yapıyoruz. Traktörü, gübresi de çabasıdır. Elde avuçta kalan bir şey kalmıyor. Bir çok ailenin geçim kaynağı, desteklenmesini istiyoruz. Bir de bu bölgenin olduğu için bir festivalle, devlet kanalıyla tanıtılmasını istiyoruz. Yurt genelinde bunun bir pazar payının oluşması gerekiyor. Tanıtımı olsun ki Türkiye’nin her yerine dağılsın. Pazar payı büyüdükçe üretim de çoğalır” diye konuştu.

Hem yeniliyor hem tedavide kullanılıyor

Türkiye’de sadece Şanlıurfa’nın Viranşehir ilçesinde yetişen şelengonun tarladan toplandıktan sonra 2-3 gün içerisinde tüketilmesi gerekiyor. Salatası, turşusu, dolması ve cacığı yapılabilen şelengo, kabuğu ile birlikte tüketilebiliyor. Ayrıca şelengonun kan şekerini düşürdüğüne ve kandaki toksinleri temizlediğine inanılıyor. Acı olanları ise yörede isilik tedavisinde kullanılıyor.

Editör: SİNEM ERYILMAZ
Whatsapp İkon Facebook İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn Next Sosyal Next Sosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
Yayın Tarihi | 08 Haziran, 2020 - 11:09
Haberle İlgili Daha Fazlası
Yasam
Bizi Takip Edin Bizi Takip Edin
X ikonu Facebook ikonu LinkedIn ikonu Next Sosyal Google Haberler ikonu
YORUMLAR
Yorum   0 yorum
ÇOK OKUNANLAR
  • 1
    Büyükçekmece adliyesini neden o gün soydu? 13 Kasım'ı özellikle seçmiş
    Adliye soyguncusu 13 Kasım'ı özellikle seçmiş
    Kaydet
  • 2
    Bu hafta hava durumu nasıl olacak? İstanbul, Ankara ve İzmir için yeni uyarılar
    Sağanak yağış İstanbul'u felç etti
    Kaydet
  • 3
    İstanbul Erkek Lisesinde, iğrenç listeye şiddetli tepki: Öğrenci kavgası değil tacize müdahale
    Skandal başka boyuta taşındı! 507 maddelik dehşet ...
    Kaydet
  • 4
    Başı gövdesinden ayrılarak vahşice katledilmişti! Çoban Ferdi'nin babası gözyaşlarıyla anlattı
    Çoban Ferdi'nin babası gözyaşlarıyla anlattı
    Kaydet
  • 5
    Alaska-Kanada sınırında 7 büyüklüğünde deprem!
    Alaska-Kanada sınırında 7 büyüklüğünde deprem!
    Kaydet
YAZARLAR
  • Ömer Faruk Ünal
    Ömer Faruk Ünal Çilingir yine Muçi!
    Kaydet
  • Sadık Söztutan
    Sadık Söztutan En kıymetli galibiyet…
    Kaydet
  • Prof. Dr. Ramazan Ayvallı
    Prof. Dr. Ramazan Ayvallı Hindistân âlim ve velîleri...
    Kaydet
  • Osman Ünlü
    Osman Ünlü Namazı kaza edince tövbe de etmelidir
    Kaydet
  • Abdüllatif Uyan
    Abdüllatif Uyan İyi huylu olmak için...
    Kaydet
Bize Haber Verin

Editör masasıyla bilgi ve materyal paylaşmak için tıklayın

GÖZDEN KAÇMASIN
  • Bugün tam 6 yıl oldu! Neler yaşadık neler...
    Bugün tam 6 yıl oldu! Neler yaşadık neler...
    Kaydet
  • Trabzon'da Muçi fırtınası: Beşiktaş'ı pişman etti
    Trabzon'da Muçi fırtınası: Beşiktaş'ı pişman etti
    Kaydet
  • Tatilciler bile bu kadarını beklemiyordu, kara gömüldüler!
    Tatilciler bile bu kadarını beklemiyordu, kara gömüldüler!
    Kaydet
  • Hatay'da fırtına kabusu!
    Hatay'da fırtına kabusu!
    Kaydet
  • Elit okulda skandal! 507 maddelik dehşet listesi
    Elit okulda skandal! 507 maddelik dehşet listesi
    Kaydet
ÖNE ÇIKANLAR
Trafikte makas atarak ilerleyen sürücü dehşet saçtı! O anlar kamerada
Trafikte makas atarak ilerleyen sürücü dehşet saçtı! O anlar kamerada
Kaydet
"Küresel ısınma için atmosfere kimyasal yayıyorlar": "Hükümetler havayı kontrol ediyor" iddiası
Kaydet
İmamoğlu'ndan sahte diploma savunması: Fatura, 19 yaşındaki Ekrem'e kesiliyor
İmamoğlu'ndan sahte diploma savunması
Kaydet
SONRAKİ HABER
Türkiye Gazetesi
Google Haberler E-GAZETE ABONE OL GİRİŞ
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Sağlık
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Video Galeri
  • Foto Haber
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Danışma Telefonları
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok Next Sosyal
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Let me Know
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
© 2025 İhlas Medya Grubu. Tüm Hakları Saklıdır
Son Dakika Site Haritası RSS KVKK Aydınlatma Metni Gizlilik Politikası Çerez Politikası