Yazın bile kar var, derinliği 40 metre! Hepsi oraya koşuyor

Kaynak: İhlas Haber Ajansı
- Güncelleme:
Yaşam Haberleri  / İhlas Haber Ajansı

Antalya'nın Akseki ilçesinde yaz aylarını 1900 metre yüksekliğe sahip Çimi Yaylası'nda geçiren vatandaşlar, elektrik ihtiyacı olmadan 40 metreyi bulan obrukları buzdolabı gibi kullanıyor. Vatandaşlar gıdalarını obruklarda aylarca bozulmadan muhafaza edebiliyor.

Havaların ısınmasıyla Çimi Yaylası'na çıkan yöre halkı, kış ayları gelinceye kadar yaşamlarını bölgede kurdukları barakalarda devam ettiriyor.

Yazın bile kar var, derinliği 40 metre! Yaz aylarında oraya koşuyorlar - 1. Resim

Çimi Yaylası Kuyu mevkiindeki obrukların en büyüğünün derinliği 40 metreyi buluyor. Kış aylarında yağan kar, yazın kavurucu sıcaklarında bile obruklardan kalkmıyor.


Yazın bile kar var, derinliği 40 metre! Yaz aylarında oraya koşuyorlar - 2. Resim

Yaylada hayvanlarını otlatan çobanlar da yaylaya gelen vatandaşlara et ve süt ürünleri satıyor. Bu ürünleri alanlar, obrukları soğuk hava deposu gibi kullanıyor. Yaylacılar elektriğin olmadığı bu noktada gıdalarını sıcaklığın sıfır ile 5 derece arasında değiştiği derin obruklarda saklıyor. Bölgede yaşamını sürdürenler peynir, yoğurt ve tereyağı gibi gıdaları doğal serinliğin olduğu obruklarda aylarca bozulmadan muhafaza ediyor.


Yazın bile kar var, derinliği 40 metre! Yaz aylarında oraya koşuyorlar - 3. Resim

"ÇOCUKLUĞUMDAN BERİ YAYLAYA ÇIKIYORUM"

Çocukluğundan beri her yıl yaz aylarında Manavgat ilçesinden gelip Akseki'nin 1900 metre rakımlı Çimi Yaylası'na çıkan Hasan Arıcı, yaylaya gelen vatandaşların obruğu yaz aylarında "soğuk hava deposu" gibi kullandığını, hayvanlardan elde edilen peynir, yağ, çökelek ve yoğurt gibi ürünlerini burada saklandığını anlattı.


Yazın bile kar var, derinliği 40 metre! Yaz aylarında oraya koşuyorlar - 4. Resim

Kış aylarının şartlarına göre çoğu zaman obrukta eski ile yeni karın birbirine karıştığını ve hiçbir zaman bitmediğini dile getiren Arıcı şunları söyledi:

"BURASI SOĞUK HAVA DEPOSU GİBİ"

"Burada sıcaklık sıfırın altında. Toros Dağlarında Çimi Yaylası'nda yazın 80 hanede yaşayan insanlarımız peynir, yoğurt, çökelek gibi süt ürünlerini obrukta saklar. Yani burası bir soğuk hava deposu gibidir"


Yazın bile kar var, derinliği 40 metre! Yaz aylarında oraya koşuyorlar - 5. Resim

"HERKES BURADAN KAR TAŞIYARAK SOĞUK SUYUNU ELDE EDER"

Obruğun bulunduğu yerin dağın zirvesinden itibaren yaklaşık 80-85 metre derinlikte olduğunu anlatan Arıcı, "Buranın derinliği tepeden itibaren 80-85 metre var. Obruğa bir metre genişliğinde daracık kayaların arasından inmeye başlıyorsun. Obruğa inen yerden itibaren yaklaşık 40 metre derinlik mevcuttur. Çoğu zaman kar eski kar ile yeni kar karışır. Bazı zamanlarda kar az yağarsa dibine ulaşır. Burası doğal buzdolabıdır. Yaylada yaşayan herkes buradan kar taşıyarak soğuk suyunu elde eder" diye konuştu.

Yazın bile kar var, derinliği 40 metre! Yaz aylarında oraya koşuyorlar - 6. Resim

"ASIRLARDIR BU GELENEĞİMİZ DEVAM EDİYOR"

Yaylada hayvancılıkla uğraşanların peynirleri mayıs ayından itibaren obruğa koymaya başladıklarını söyleyen Arıcı, "Mayıs ayından itibaren obruklara peynir ve yağlarımızı koymaya başlarız. Ekim, kasım ayına kadar burada durur. Yayladan dönerken herkes kendi peynirini yağını alır götürür. Kimse kimsenin peynirini, yağını almaz. Herkesin kendi malzemesi işaretlidir. Herkesin malı bellidir. Burada saklanan peynirin lezzeti tarif edilmez. Buradaki gelenek atalarımızdan kalan bir gelenektir. Asırlardır bu geleneğimiz devam ediyor" ifadelerini kullandı.


 

Kaynak: İhlas Haber Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...