ABD ve Arap ülkeleri anlaştı, İsrail karıştı! Orta Doğu'da yeni devlet kuruluyor

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
ABD ve Arap ülkeleri anlaştı, İsrail karıştı! Orta Doğu'da yeni devlet kuruluyor

Dünya Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Savaşın başından bu yana İsrail'in yanında yer alan ABD'nin, Arap ülkeleriyle birlikte Orta Doğu'da yeni bir devlet kurmaya hazırlandığı iddia edildi. ABD medyası, devletin başkentinin bile belli olduğunu belirtirken, haber İsrail gündemine bomba gibi düştü.

7 Ekim 2023'te Hamas'ın silahlı kanadının İsrail'e yönelik başlattığı operasyon, karşılıklı çatışmaya dönüştü. İşgalci İsrail ordusu abluka altına aldığı Gazze Şeridi'nde adeta katliam yaparken, 27 binden fazla Filistinli hayatını kaybetti. Son olarak 1,5 milyon sivilin sığındığı Refah'a saldırılar düzenleyen İsrail, bölgede yüzlerce sivili öldürürken, ABD medyası dikkat çeken bir habere imza attı.

'FİLİSTİN DEVLET PLANI' ÜZERİNDE ÇALIŞIYORLAR

The Washington Post Gazetesi, ABD ve bazı Arap ülkelerinin 'Filistin devletinin kurulmasına ilişkin zaman çizelgesini içeren bir plan' üzerinde çalıştığını iddia etti. Gazetenin ABD'li ve Arap yetkililere dayandırdığı haberde; İsrail ve Filistin arasında uzun vadeli barış konusunda detaylı ve kapsamlı bir planı tamamlamak için acele edildiği belirtildi.

Haberde, Filistin devletinin kurulmasına yönelik kesin bir zaman çizelgesi için çalışıldığı ifade edilirken, bunun gelecek birkaç hafta içinde duyurulabileceği kaydedildi.

6 HAFTALIK ATEŞKES ZAMAN SAĞLAYACAK

İsrail ve Hamas arasındaki ateşkes ve esir takası görüşmelerinin bu planlarla bağlantılı olduğu savunulurken, en az 6 hafta sürmesi öngörülen ilk ateşkes süresinin, bu planları kamuoyuna duyurma, destek alma ve ilk adımların uygulanmasına ilişkin zaman sağlayacağı iddia edildi.

ABD medyasının haberine göre; İsrail'in bu raporu henüz kabul edip etmeyeceği bilinmiyor.

Haberde, "Planın önündeki şimdilik en büyük engel ise İsrail. İsrail, Refah'a yönelik geniş çaplı bir askeri saldırıya geçti ve ne zaman bitireceği belirsiz. Burada yapılacak olan olası bir katliam Arap ülkelerinin masadan kalkmasına sebep olabilir" ifadesi yer aldı.

BAŞKENT 'DOĞU KUDÜS' OLACAK

Washington Post'un iddiasına göre; kurulması planlanan Filistin devletinin başkenti Doğu Kudüs olacak. Hatta, Batı Şeria'daki İsrailliler bölgeden gönderilecek ve daha sonra Gazze'nin yeniden inşaası başlayacak.

İSRAİL GÜNDEMİNE BOMBA GİBİ DÜŞTÜ

Neredeyse tüm Orta Doğu ülkelerinin destek verdiği planın Amerikan medyası tarafından manşetten verilmesi, İsrail'de büyük yankı uyandırdı.

Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir plana karşı öfkesini gizlemedi ve kendisi hükümetteyken bir Filistin devletinin kurulamayacağını söyledi. Ben-Gvir, X hesabından paylaştığı mesajda ise "1400 kişi öldürüldü ve dünya onlara bir devlet vermek istiyor. Bu olmayacak" diye yazdı.

Netanyahu'nun başbakanlığındaki koalisyon hükümetinde Maliye Bakanı olan Bezalel Smotrich, ABD'nin planını reddettiğini belirtip plana göre kurulacak Filistin devletinin İsraillileri katledenlere bir 'ödül' sunmayı hedeflediğini savundu. Planı hiçbir şartta kabul etmeyeceklerini kaydeden aşırı sağcı siyasetçi Smotrich, "Mesaj, İsrail vatandaşlarını katletmenin yarar sağladığıdır" dedi.

Düzenleyen:  - Dünya
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...