Biden hükümetine kafa tutan Teksas, ABD'nin ekonomi motoru çıktı

Düzenleyen: / Kaynak: Anadolu Ajansı
- Güncelleme:
Biden hükümetine kafa tutan Teksas, ABD'nin ekonomi motoru çıktı

Dünya Haberleri  / Anadolu Ajansı

ABD'de sınır güvenliği tartışmaları iç krizin fitilini ateşlerken Teksas Valisi Greg Abbott direnişi sürdürüyor. 25 eyaletin daha desteğini alan Vali Abbott mahkeme kararına rağmen sınırdaki telleri kaldırmayacağını bildirirken, bu gücü ise Teksas'ın devasa ekonomisinden aldığı ortaya çıktı. ABD'nin ekonomi motoru olan eyalette iş gücünü ise büyük çoğunlukla göçmenler oluşturuyor.

ABD'nin güney sınırına ilişkin Biden hükümeti ile Texas eyaleti arasındaki anlaşmazlık büyürken, hükümete karşı ekonomisine güvenen Texas'ta iş gücünde düzensiz göçmenlerin oynadığı rol dikkati çekiyor.

DEV EKONOMİSİ İLE ÜLKEYİ AYAKTA TUTUYOR

Meksika'dan ayrılarak ABD'nin 28'inci eyaleti olarak ülkeye katılan Texas, tarım, hayvancılık ve petrol endüstrilerindeki faaliyetleriyle ülke ekonomisine büyük katkıda bulunuyor.

ABD Ticaret Bakanlığına bağlı "Ekonomik Analiz Bürosunun" internet sitesinde, ülkenin Gayrisafi Yurt içi Hasılası (GSYH) yaklaşık 27 trilyon dolar olarak kaydedildi.

Ülkenin gayri safi yurt içi hasılasına en büyük katkıyı yapan 2'nci eyalet olan Texas, yaklaşık 2,4 trilyon dolarlık ekonomiye sahip.

GAYRİ SAFİ HASILASI RUSYA'YI GEÇİYOR

ABD Nüfus Sayım Bürosunun Temmuz 2023 verilerine göre, yaklaşık 30 milyon nüfusu sahip Texas, bu gayri safi hasılayla Rusya, Kanada, İtalya gibi ülkelerin ekonomileriyle yarışıyor.

ABD'de göçmen yoğunluğu en yüksek 2'nci eyalet olan Texas'ta göçmenler, iş gücünün yaklaşık yüzde 21,9'unu oluşturuyor.

ABD'NİN EN BÜYÜK HAM PETROL ÜRETİCİSİ TEXAS

Öte yandan Texas, ABD'nin en büyük petrol üreticisi konumunda. 2022'de Texas eyaleti, 1,8 milyar varil ham petrol üretti. Eyalet, Ekim-Kasım 2023 döneminde günde 5,7 milyon varil ham petrol üretimiyle rekor kırdı.

TEXAS'TA TARIM VE HAYVANCILIK

Texas Tarım Dairesinin yayımladığı verilere göre, eyalette gıda ve dokuma sektörlerinin ekonomik etkisi yaklaşık 100 milyar dolara denk geliyor. Topraklarının yüzde 86'sı tarımsal üretimde kullanılan Texas'ta, tarımsal işletmelerin yüzde 98,5'i şahıslara ait.

Texas'ta çalışan her 7 kişiden 1'i, tarımla uğraşıyor. Öte yandan, besicilik alanında Texas'taki büyükbaş hayvanlar, ABD'dekilerin yüzde 13'ünü oluşturuyor.

Biden hükümetine kafa tutan Teksas, ABD'nin ekonomi motoru çıktı

"AMERİKA'NIN EKONOMİK MOTORU"

Texas Valisi Greg Abbott, eyaletin ekonomik ve iş çevresini değerlendirdiği basın toplantısında, Texas'ın "Amerika'nın ekonomik motoru" olduğunu ifade etti.

Abbott, Texas'ta "en iyi istihdamı" sağladıklarını öne sürdü.

MEKSİKA SINIRINDA GÖÇMEN PROBLEMİ

Texas, son dönemlerde ABD'nin güney sınırındaki düzensiz göç probleminin Başkan Joe Biden yönetimi ile eyalet yönetimi arasında gerginliğin tırmanmasına yol açması nedeniyle gündeme geliyor.

Teksas Valisi'nin sınıra ulusal muhafızları aracılığıyla dikenli ve jiletli engeller koymasının ardından, süreç yargıya tanışmış mahkeme yasa dışı göçü önlemek için çekilen tel örgünün, merkezi hükümete bağlı görevliler tarafından kesilebileceğine karar vermişti.

Düzenleyen:  - Dünya
Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...