Bu kadarı da pes… ABD’li senatörden Türkiye’ye skandal F-16 şartı

Düzenleyen: / Kaynak: Haber Merkezi
Bu kadarı da pes… ABD’li senatörden Türkiye’ye skandal F-16 şartı

DÜNYA Haberleri  / Haber Merkezi

ABD'li Senatör Chris van Hollen, Türkiye hakkında skandal açıklamalarda bulundu. F-35’lerin Türkiye’ye satışını engellemek için aktif rol oynadığını itiraf eden Hollen, F-16’lar için de skandal şartlar sıraladı. Hollen’ın açıklamasındaki Yunanistan ve YPG/PKK detayı dikkat çekti.

Yunanistan’ın Türkiye’ye yönelik provokasyonları son dönemlerde sıklaştı. Havada ve karasularında tacizlerini arttırdı. Bölgede gerilimi had safhaya taşıyan Atina, NATO görevindeki Türk jetlerini S-300’le taciz ettikten sonra Türkiye’den peş peşe sert tepkiler geldi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ‘Bir gece ansızın gelebiliriz’ diyerek Yunanistan’ı uyardı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamasından sonra Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, ‘Akıllı olun, tarihi bize tekrarlatmayın’ diyerek Atina yönetimine maziyi hatırlattı. Gelişmelerin yankıları bölgede sürerken ABD'li senatör Chris van Hollen, Kathimerini'ye açıklamaları gündeme oturdu.

Bu kadarı da pes… ABD’li senatörden Türkiye’ye skandal F-16 şartı

ABD’Lİ SENARATÖRDEN SKANDAL AÇIKLAMA

NATO’nun ‘Önemli bir müttefik’ olarak kabul ettiği Türkiye ile ilgili skandal ifadelere başvuran Hollen, Türkiye'nin tutarsız bir müttefik olduğunu dile getirdi. Türkiye’ye 45 kilometre uzaklıkta olan ve ABD’nin küçük bir cephaneliğine döndürülen Dedeağaç’ın Ukrayna savaşından sonra önemli bir bölge olduğunu kaydeden Hollen, “Sadece askeri açıdan değil, NATO'nun korunması ve cephedeki devletlerin ve Ukrayna halkının kendilerini savunmaları için gerekli teçhizatın sağlanması açısından da önemli olan Dedeağaç limanındaki faaliyetlerde bunu açıkça görüyoruz.” şeklinde konuştu.

Bu kadarı da pes… ABD’li senatörden Türkiye’ye skandal F-16 şartı

F-35’LERİN SATIŞINI ENGELLEMEK İÇİN AKTİF ROL OYNUYOR

Hollen, daha önce ABD Temsilciler Meclisi'nde Miçotakis'in Türkiye'ye F-16 satışı yapmayın' talebinde bulunmasının ardından gazetenin “Ankara'ya eski ve yeni F-16'ların satışı konusunda Senato nerede duruyor?” sorusunu yanıtlarken Kongrenin Türkiye'nin S-400 hava savunma sistemini almasının ardından F-35 programından çıkarıldığını hatırlattı. Kendisinin şahsen F-35'lerin Türkiye'ye satışını engellemek için aktif rol oynadığını itiraf eden Hollen, F-16'ların satışı ve modernizasyonu ile ilgili de skandal ifadelere başvurdu.

F-16 SATIŞI İÇİN YENİ ŞARTLAR ÖNE SÜRDÜ

Türkiye'ye F-16 verilmesi için yeni şartlar öne sürülmesi gerektiğini belirten Hollen, “Türkiye'nin F-16'ları Yunanistan gibi NATO ülkelerinin hava sahasını işgal etmek için kullanmayacağı koşulunu içermelidir” ifadelerini kullandı. Terör örgütü YPG/PKK'ya desteğini alenen gösteren Hollen, müttefiki olan YPG/PKK için de F-16'ların kullanılmasının yasaklanması gerektiğini söyledi. Hollen, Kongre'nin F-35 konusunda baskın rol oynadığını belirtirken, F-16 konusunda da Biden'ın sözlerine rağmen aynı tavrı izleyeceğine inandığını belirtti.

 

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: Haber Merkezi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...