Büyük savaş başladı! ABD - İsrail bir olup İran'ı vurdu, Orta Doğu yangın yeri
ABD ile İsrail İran'a koordineli operasyon başlattı. Tahran'da büyük patlamalar meydana geldi. Akabinde İran atağa geçti ve balistik füzeler bölgedeki tüm ABD üslerine hedef almak için havalandı. Tansiyon daha da yükseldi, açıklamalar ard arda geldi, işte dakika dakika son durum...
TRUMP'TAN İLK AÇIKLAMA
ABD Başkanı Donald Trump, İran'a yönelik ABD-İsrail saldırıları hakkında, "İran'a yönelik büyük bir operasyon başlattık." dedi.
Trump, saldırının amacına ilişkin olarak şunları söyledi:
"Amacımız, çok sert, korkunç insanlardan oluşan acımasız bir grup olan ve doğrudan ABD'yi, yurt dışındaki üslerimizdeki birliklerimizi ve dünyadaki müttefiklerimizi tehdit eden faaliyetlerde bulunan İran rejiminin tehditlerini ortadan kaldırarak Amerikan halkını savunmaktır."
Trump, İran Devrim Muhafızları'na, İran silahlı kuvvetlerine ve polis mensuplarına silah bırakarak tam dokunulmazlık elde etme çağrısında bulunarak, "Aksi takdirde ölümle karşı karşıya kalırsınız." diye konuştu.
ABD'nin politikasının İran'ın nükleer silaha sahip olmaması yönünde olduğunu vurgulayan Trump, "İran asla nükleer silaha sahip olamaz. Bu nedenle geçen haziranda düzenlenen 'Gece Yarısı Çekici Operasyonu' kapsamında Fordo, Natanz ve İsfahan'daki rejimin nükleer programını yok ettik." dedi.
İRAN GENELKURMAY BAŞKANI HEDEF ALINDI!
İsrail basını, İran'a yönelik ABD-İsrail saldırısında İran Genelkurmay Başkanı Abdurrahim Musevi'nin de hedef alındığını öne sürdü.
TAHRAN'DA HASTANELER ALARM DURUMUNDA
İran Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Hüseyin Kermanipur, başkent Tahran'da patlama seslerinin duyulmasının ardından hastanelerin alarm durumuna geçtiğini belirtti.
İran resmi ajanı IRNA'ya konuşan Kermanipur konuya ilişkin bilgi verdi. Kermanipur, "Patlama seslerinin duyulmasının ardından ambulanslar Tahran’ın merkezi bölgelerine sevk edildi ve hastaneler hazır bekletiliyor. Hastaneler alarm durumuna geçirildi." dedi. İranlı yetkili olası yaralı sayısı ve bölgelerin netleşmesinin ardından konuya dair bilgi vereceklerini kaydetti.
TAHRAN'DA PATLAMALAR! ÜST DÜZEY YÖNETİCİLER HEDEF ALINDI
İsrail'in Kanal 12 televizyonu, İran'da Tahran yönetimine ait çok sayıda noktanın hedef alındığını ileri sürdü. Haberde, İsrail'in İran'a yönelik ikinci bir saldırı dalgası başlattığı bildirilirken İsrail ordu radyosu, saldırılarda İranlı üst düzey yöneticilerin hedef alındığını öne sürdü.
Öte yandan Tahran’daki AA muhabirinin aktardığına göre, İsrail saldırıları nedeniyle İran’ın başkenti Tahran'da yeni saldırılar ve patlama sesleri duyuldu.
İsrail Savunma Bakanı Yisrael Katz, İran’a karşı “önleyici saldırı” başlattıklarını duyurmuş, “ülke genelinde olağanüstü hal ilan edildiğini” açıklamıştı.
İRAN'DAN İLK AÇIKLAMA: MİSİLLEME YAPACAĞIZ
İran Meclisi Ulusal Güvenlik Konseyi Başkanı İbrahim Azizi, İsrail'in saldırısına misilleme yapacaklarını bildirdi.
İSRAİL HAVA SAHASINI KAPATTI
İran'a yönelik saldırı başlatılırken, İsrail sivil uçuşlara hava sahasını kapattı. Ulaştırma Bakanlığı yaptığı açıklamada, "Halktan ikinci bir duyuruya kadar havaalanlarına gelmemeleri rica olunur. Şu anda yurt dışında bulunan yolcuların, hava sahası yeniden açıldığında uçuş programları hakkında medya ve havayolu şirketleri aracılığıyla güncel bilgilere ulaşmaları istenmektedir" ifadelerine yer verdi.
TEL AVİV'DE SİRENLER ÇALIYOR
İsrail ordusu, ülke genelinde sirenlerin çalındığını ve vatandaşların güvenli alanlarda kalmaları gerektiğini duyurdu. Ordu, Telegram üzerinden yaptığı açıklamada, uyarıların halkı İsrail'e füze fırlatılması olasılığına hazırlamak amacıyla verildiğini belirtti.
İLK HEDEFİ DUYURDULAR
Saldırıda ilk hedefin İran Cumhurbaşkanlığı Konutu olduğu öne sürüldü.
SAVAŞ BAŞLADI
Beklenen oldu, savaş çıktı. ABD ve İsrail birlikte İran'a karşı ortak operasyon başlattı.
