Türkiye Gazetesi E-Gazete Gazete Aboneliği
Türkiye Gazetesi
Arama
SON DAKİKA YAZARLAR BİZİM SAYFA GÜNDEM POLİTİKA EKONOMİ DÜNYA SPOR YAŞAM RESMİ İLANLAR HABER JET İzle
Türkiye Gazetesi
Türkiye Gazetesi
E-Gazete Abonelik
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • T-Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Sağlık
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Foto Haber
  • Video Galeri
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Danışma Telefonları
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok NSosyal
© 2025 İhlas Gazetecilik A.Ş.
Tüm Hakları Saklıdır.
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Bildirin
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
  1. Haberler
  2. Dünya
  3. Dünyanın enerjisini taşıyoruz
Google Linke Tıkla, Türkiye Gazetesi'ni Google Favorilerine Ekle!
Dünya

Dünyanın enerjisini taşıyoruz

Son Güncelleme: 15 Ekim, 2016 - 07:26
Whatsapp İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn NSosyal NSosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
Dünyanın enerjisini taşıyoruz
Fotoğraf Başlığı Dünyanin enerjisini tasiyoruz

Türkiye, enerji zengini komşularının bu zenginliğini yine komşu hedef pazarlara ulaştırma yolunda önemli adımlar atıyor. “Kazan-kazan” temelinde yürütülen çalışmalarla; 2’si petrol, 8’i de doğalgaz olmak üzere 10 boru hattı Türkiye’den dünyaya enerji pompalıyor.

Kaydet
a- | +A

OSMAN SAĞIRLI

Coğrafi konumunun enerji üssü olma avantajını yıllarca değerlendiremeyen Türkiye, 2002 yılından sonra yakaladığı dinamizmi enerji alanında da gerçekleştiriyor. Türkiye, enerji zengini komşularının bu zenginliğini yine komşu hedef pazarlara ulaştırma yolunda önemli adımlar atıyor. “Kazan-kazan” temelinde yürütülen çalışmalar da 2’si petrol, 8’i de doğalgaz olmak üzere 10 boru hattı Türkiye’den dünyaya enerji pompalıyor. Son olarak Rusya ile yaşanan uçak krizinin ardından atılan köprüler yeniden kuruldu ve Türkiye’yi zirveye taşıyacak yıllık 63 milyar metreküplük Türk Akımı projesinde imzalar atıldı. Türk Akımı’nın hemen ardından İsrail ile Türkiye arasında doğalgaz boru hattı kurulması için görüşmelere başlanma kararı alındı. Mavi Marmara krizinden 6 yıl sonra Türkiye gelen en üst düzey yetkili olan İsrail Enerji Bakanı Yuval Steinitz’in, mevkidaşı Berat Albayrak ile yaptığı görüşmede doğalgaz boru hattı kurulması için mutabakat kararı alması Türkiye’nin enerji alanındaki kilit ülke olduğunu bir defa daha gözler önüne serdi.
Bütün bunlar olurken İstanbul’daki 23. Dünya Enerji Kongresi’ne katılmayan İran’dan da bir teklif geldi. İran Ulusal Doğalgaz Şirketi (NIGC) sözcüsü Majid Boujarzadeh, “Mühendislik departmanımız altyapıya ilişkin çalışmalarını yürütüyor ve Türkiye’ye gönderdiğimiz doğalgaz miktarını arttırmak yönünde adımlar atıyoruz” dedi.
Türkiye’ye hâlihazırda günlük 30 milyon metreküp gaz gönderdiklelrini açıklayan Boujarzadeh, İran’ın sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) satışı ve üretimi için de çalışmalar yürüttüğüne işaret ederek, “Türkiye, İran’da kuracağımız LNG tesislerine yatırım yapabilir. Türkiye’ye bu konuda birçok fırsat sunmaya hazırız. Türkiye, İran gazını Avrupa’ya taşıyabilir” dedi.
Türkiye’nin üretici ve tüketici ülkeler arasındaki stratejik coğrafi konumu, Hazar ve Orta Doğu kaynaklarının dünya pazarlarına taşınması için doğal enerji köprüsü olmasına imkân sağlıyor. Türkiye enerji ticaret merkezi olma yolunda hızla ilerliyor. Özellikle son dönemde yaşanan gelişmeler Türkiye’nin, çok yönlü enerji politikaları ile sadece kendisinin değil aynı zamanda içinde yer aldığı bölgenin de enerji güvenliğini arttırmaya yönelik büyük adımlar atılıyor. Türkiye’nin bugüne kadar hayata geçirdiği ve gündeminde bulunan projeler ise şöyle;

Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi

Ülkemizin artan doğalgaz talebinin karşılanabilmesi amacıyla Azerbaycan Hükûmeti ve Azerbaycan’ın Şahdeniz Sahası’nı geliştiren Şahdeniz Konsorsiyumu ile yapılan görüşmeler neticesinde 25 Ekim 2011 tarihinde 2018 yılından başlayarak yıllık 6 milyar m³ Azeri gazının ülkemize arzını öngören anlaşmalar imzalandı. Ayrıca, yıllık 10 milyar m³ Azeri gazının inşa edilecek yeni bir boru hattı ile ülkemiz üzerinden Avrupa’ya transit taşınması için 26 Haziran 2012 tarihinde Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı (TANAP) Projesine ilişkin anlaşma yapıldı. TANAP yıllık maksimum 32 milyar metreküp kapasiteye sahip, Gürcistan sınırımızdan Yunanistan ve/veya Bulgaristan sınırımıza uzanacak yaklaşık 1850 km uzunluğunda bir boru hattının inşası planlanıyor. TANAP Projesinde 2018 yılında Eskişehir ve Trakya’da belirlenen çıkış noktaları üzerinden Türkiye’ye ve 2020 yılında ise, Avrupa’ya gaz arzının sağlanması hedefleniyor.

Türkiye Bulgaristan Enterkonnektörü Projesi

ITB Projesi, Ülkemiz ve Bulgaristan doğalgaz iletim sistemlerinin çift yönlü akışa imkân verecek şekilde bağlantısının sağlanması yoluyla entegrasyonu arttırmayı ve özellikle Bulgaristan için tedarik ve güzergâh çeşitliliği oluşturmayı hedefliyor. ITB Projesi, Güney Gaz Koridoru projeleri arasında yer almakta ve Avrupa Komisyonu tarafından ortak menfaat projeleri kapsamında değerlendiriliyor. Türkiye Bulgaristan bakanlıkları arasında 28 Mart 2014 tarihinde bir mutabakat zaptı imzalandı. Avrupa Komisyonu tarafından projenin Bulgaristan kesimi kapsamında gerçekleştirilecek olan fizibilite, temel mühendislik ve ÇED çalışmaları için 190.000 Avro tutarında finansal destek ayrıldı. Bulgaristan’ın ITB üzerinden doğalgaz taşıtma taahhüdü vermekten imtina etmesi sebebiyle somut bir ilerleme kaydedilemedi.

Türkiye-Yunanistan Doğalgaz Boru Hattı

Avrupa Birliği INOGATE (Interstate Oil and Gas Transport to Europe) Programı kapsamında geliştirilen Güney Avrupa Gaz Ringi’nin ilk aşaması olarak Türkiye ve Yunanistan doğalgaz şebekelerinin enterkoneksiyonunu içeren Türkiye’den Yunanistan’a doğalgaz arzına ilişkin hükûmetler arası anlaşma 23 Şubat 2003 tarihinde imzalandı.18 Kasım 2007 tarihinde iki ülke başbakanlarının da katıldığı açılış töreni ile birlikte Türkiye’den Yunanistan’a gaz arzına başlandı.

Rusya-Türkiye-Avrupa Doğalgaz Boru Hattı Projesi

1 Aralık 2014’te Türkiye’ye resmi bir ziyaret gerçekleştiren Rusya Federasyonu Başkanı Vladimir Putin tarafından, Güney Akım Boru Hattı Projesi’nin iptal edildiği, bunun yerine Karadeniz’den geçerek Trakya Bölgesine ulaşacak ve buradan da Türkiye-Yunanistan sınırına uzanacak bir doğalgaz boru hattı projesinin geliştirileceği açıklandı. Türk Akımı ile birlikte Türkiye’deki enerji ağı daha büyük kapasitelere ulaşacak. Dev projeyle inşa edilecek boru hattının taşıma kapasitesinin yılda 63 milyar metreküp olması planlanıyor. Proje kapsamında yaklaşık 14 milyar m³ gazın Türkiye’de kullanılması geriye kalan 49 milyar m³lük kısmın Avrupa’ya ihraç edilmesi hedefleniyor. 910 kilometresi Karadeniz’in altında 260 kilometresi karada inşa edilecek olan Türk Akımı 2 hattan oluşacak. Hatlardan biri Türkiye’nin ihtiyaçlarını karşılayacak. Diğer hat ise, Rus gazını Avrupa’ya taşıyacak.

Rusya-Türkiye Doğalgaz Boru Hattı

18 Eylül 1984 tarihinde, Türkiye Cumhuriyeti ve Eski Sovyetler Birliği hükûmetleri arasında doğalgaz sevkiyatı konusunda hükûmetler arası anlaşma imzalandı. Ülkemize Bulgaristan sınırında Malkoçlar’dan giren, Hamitabat, Ambarlı, İstanbul, İzmit, Bursa, Eskişehir güzergâhını takip ederek Ankara’ya ulaşan hat 845 km uzunluğundadır. Son yapılan değişiklikler ve gelişmeler sayesinde bu hattan ülkemize yıllık 14 milyar m³ doğalgaz ithal ediliyor.

İran-Türkiye Doğalgaz Boru Hattı

Bu proje ile başta İran olmak üzere doğudaki kaynaklardan alınacak doğalgazın boru hattı ile Türkiye’ye taşınması amaçlanıyor. Bu kapsamda, 8 Ağustos 1996 tarihinde İran Ulusal Gaz Şirketi (NIGC) ile BOTAŞ arasında plato dönemde 9,6 milyar m³ doğalgaz ithalatına ilişkin anlaşma imzalandı. 1491 km uzunluğundaki Doğu Anadolu Doğalgaz Ana İletim Hattı Doğubeyazıt’tan başlayıp, Erzurum, Sivas ve Kayseri üzerinden Ankara’ya uzanmakta, bir branşman da Kayseri, Konya üzerinden Seydişehir’e ulaşmakta. 10 Aralık 2001 tarihinde İran’dan gaz alımı başladı.


Rusya-Türkiye Doğalgaz Boru Hattı

15 Aralık 1997 tarihinde BOTAŞ ve Gazexport arasında imzalanan plato dönemde yıllık 16 milyar m³ doğalgaz ithalatına ilişkin anlaşma kapsamında, doğalgaz Rusya Federasyonu’ndan Karadeniz geçişli bir hat ile Türkiye’ye ulaşıyor. Rusya Federasyonu-Karadeniz-Türkiye Doğalgaz Boru Hattı; Rusya topraklarında, İzobilnoye-Djubga arasında 62 km olmak üzere toplam 370 km uzunluğundaki Boru Hattı Sistemi, Karadeniz geçişinde, Djubga-Samsun arasında her biri yaklaşık 390 km uzunluğunda paralel 2 hat, Türkiye topraklarında Samsun-Ankara arasında 501 km uzunluğundaki Boru Hattı Sistemi olmak üzere üç ana bölümden oluşuyor. Hat, 20 Şubat 2003 tarihinde işletmeye alındı, 17 Kasım 2005 tarihinde resmî açılışı yapıldı.

Bakü-Tiflis-Erzurum Doğalgaz Boru Hattı

Azerbaycan’ın Hazar Denizi’nde bulunan Şah Deniz sahasından üretilen gazı Türkiye’ye taşıyan, 690 km uzunluğundaki ve maksimum 20 milyar m³ kapasiteli bir boru hattı. 12 Mart 2001 tarihinde, Azerbaycan doğalgazının Türkiye’ye sevkine ilişkin Türkiye ile Azerbaycan arasında bir hükûmetler arası anlaşma ve BOTAŞ ile Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi SOCAR arasında 6,6 milyar m³ doğalgazın ithalatına yönelik doğalgaz Alım-Satım anlaşması imzalandı. Boru hattı, 2005-2007 yılları arasında inşa edildi, 2007 yılının Temmuz ayının ortasından beri faaliyette. Şah Deniz sahasının ikinci aşama üretimi ile birlikte BTE’nin Azerbaycan ve Gürcistan topraklarındaki kısmının (Güney Kafkasya Doğalgaz Boru Hattı) kapasitesinin artırılarak Türkiye-Gürcistan sınırında Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesine bağlanması planlanıyor. 2014’te Bakü’de temel atma töreni gerçekleştirildi.

Boru Hatları ve Projeleri

Dünyanın enerjisini taşıyoruz
Başlık ResmiDünyanın enerjisini taşıyoruz

Irak-Türkiye Ham Petrol Boru Hattı (ITB)

27 Ağustos 1973 tarihinde, Türkiye ile Irak Hükümetleri arasında imzalanan Ham Petrol Boru Hattı Anlaşması çerçevesinde Irak’ın Kerkük ve diğer üretim sahalarında üretilen ham petrolün Ceyhan (Yumurtalık) Deniz Terminaline ulaştırılması amacıyla inşa edildi. 986 km uzunluğundaki ilk hat 1976 yılında işletmeye alındı ve ilk tanker yüklemesi 25 Mayıs 1977 tarihinde gerçekleşti. Birinci boru hattına paralel olan ve inşaat çalışmaları 1985 yılında başlayan ikinci boru hattı 1987 yılında tamamlandı. Bu boru hattı ile yıllık taşıma kapasitesi 70.9 milyon tona yükseltildi. 19 Eylül 2010 tarihinde Türkiye ile Irak arasındaki anlaşmanın süresi 15 yıl süreyle uzatıldı ve Değişiklik Anlaşması imzalandı.

Bakü-Tiflis-Ceyhan Ham Petrol Boru Hattı (BTC)

Başta Azeri petrolü olmak üzere, Hazar Bölgesi’nde üretilecek petrolün emniyetli, ekonomik ve çevresel açıdan uygun bir boru hattı sistemi aracılığıyla Azerbaycan, Gürcistan üzerinden Ceyhan’a taşınması ve buradan da tankerlerle dünya pazarlarına ulaştırılması amaçlanıyor. 18 Kasım 1999 tarihinde Azerbaycan, Gürcistan ve Türkiye arasında Hükûmetler Arası Anlaşma imzalandı. Toplam 1.769 km uzunluğundaki BTC boru hattının 1076 km’lik müteahhitliğini BOTAŞ yaptı. Türkiye kısmının işletimini BOTAŞ gerçekleştiriliyor. Bakü (Azerbaycan), Tiflis (Gürcistan) üzerinden Ceyhan Terminaline ulaşan boru hattının kapasitesi yıllık 50 milyon ton. 20 Ocak 2016 itibarıyla bugüne kadar toplam 2 milyar 377 milyon varil petrol dünya pazarlarına taşındı.

Whatsapp İkon Facebook İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn NSosyal NSosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
Yayın Tarihi | 15 Ekim, 2016 - 07:26
Haberle İlgili Daha Fazlası
Genel çevre İnternet Dünya
Bizi Takip Edin Bizi Takip Edin
X ikonu Facebook ikonu LinkedIn ikonu NSosyal Google Haberler ikonu
YORUMLAR
Yorum   0 yorum
ÇOK OKUNANLAR
  • 1
    1 depo 900 TL ucuzladı! Akaryakıtta bayram havası
    1 depo 900 TL ucuzladı! Akaryakıtta bayram havası
    Kaydet
  • 2
    Çocuğun sınavı annenin sahnesi! LGS anneliği sosyal medyada gündem oldu
    Çocuğun sınavı annenin sahnesi!
    Kaydet
  • 3
    400 bin nüfuslu kentin su sorunu kalmadı! Baraj yüzde 3'ten yüzde 58'e çıktı
    400 bin nüfuslu kentin su sorunu kalmadı! Baraj yü...
    Kaydet
  • 4
    Acun Ilıcalı, Galatasaraylı yıldızı istiyor: Görüşmeleri bizzat yürütüyor
    Acun Ilıcalı, Galatasaraylı yıldızı istiyor
    Kaydet
  • 5
    Ece İrtem’in ölümü sonrası kalp krizi uyarısı… Gençlerde alarm veriyor! Riski artıran 4 büyük faktör
    Ece İrtem’in ölümü sonrası kalp krizi uyarısı… Gen...
    Kaydet
YAZARLAR
  • İsmail Kapan
    İsmail Kapan İsrail, barışı hep sabote ediyor…
    Kaydet
  • Rahim Er
    Rahim Er Mutabakat
    Kaydet
  • Sevil Nuriyeva
    Sevil Nuriyeva Ankara-Moskova hattı ve ilkeler
    Kaydet
  • Nur Tuğba Aktay
    Nur Tuğba Aktay ABD-İran mutabakatı ne anlama geliyor?
    Kaydet
  • İrfan Özfatura
    İrfan Özfatura Yeşil vilayetin lezzetleri
    Kaydet
Bize Haber Verin

Editör masasıyla bilgi ve materyal paylaşmak için tıklayın

GÖZDEN KAÇMASIN
  • Haftanın kitapları | Fatih’in Evi
    Haftanın kitapları | Fatih’in Evi
    Kaydet
  • Altında yeni zirve gelecek mi? Uzmanlar temkinli! Güçlü yükseliş beklemeyin
    Altında yeni zirve gelecek mi? Uzmanlar temkinli! Güçlü yükseliş beklemeyin
    Kaydet
  • Büyük Taarruz için başvurular başladı
    Büyük Taarruz için başvurular başladı
    Kaydet
  • Yapay zeka kimsenin göremediği 500 gizli depremi ortaya çıkardı!
    Yapay zeka kimsenin göremediği 500 gizli depremi ortaya çıkardı!
    Kaydet
  • Topkapı’da gece güzergâhı genişletildi
    Topkapı’da gece güzergâhı genişletildi
    Kaydet
ÖNE ÇIKANLAR
Robinhood'dan flaş karar! Çalışan sayısında yüzde 10 kesintiye gidiyor
Robinhood, çalışan sayısında yüzde 10 kesintiye gidiyor
Kaydet
Karaman'dan kahreden haber! Çok sayıda can kaybı ve yaralı var
Karaman'dan kahreden haber!
Kaydet
Panter Emel lakabı ile tanınıyordu! Yeşilçam oyuncusu Emel Yıldız hayatını kaybetti
Panter Emel hayatını kaybetti!
Kaydet
SONRAKİ HABER
Türkiye Gazetesi
Google Haberler E-GAZETE ABONE OL GİRİŞ
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • T-Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Sağlık
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Foto Haber
  • Video Galeri
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Danışma Telefonları
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok NSosyal
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Let me Know
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
© 2025 İhlas Medya Grubu. Tüm Hakları Saklıdır
Son Dakika Site Haritası RSS KVKK Aydınlatma Metni Gizlilik Politikası Çerez Politikası