Hasan Ruhani, '6 ay içinde nükleer anlaşma istiyoruz'

Hasan Ruhani, '6 ay içinde nükleer anlaşma istiyoruz'

DÜNYA Haberleri

İran Cumhurbaşkanı Ruhani ülkesinin nükleer programı konusunda Batı ile 3-6 ay içinde anlaşmaya varmak istediğini söyledi.

ABD'nin New York şehrinde süren BM Genel Kurul toplantıları dün tarihî bir görüşmeye sahne oldu. 1979'dan bu yana ABD ile İran ilk kez dışişleri bakanı düzeyinde masaya oturdu. İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif ile ABD'li mevkidaşı İran'ın nükleer programı konusunu görüştü. Batılı ülkeler İran'ın nükleer silah geliştirmeye çalıştığını iddia ederken Tahran yönetimi uranyum zenginleştirme programının elektrik enerjisi üretmeye yönelik olduğunda ısrar ediyor. Zarif, Kerry'nin yanısıra, Çin, Rusya, Almanya İngiltere ve Fransa temsilcileriyle bir araya geldi. Salı günü Genel Kurul'da yaptığı konuşmada nükleer programları konusunda bir takvimi görüşmeye hazır olduklarını söyleyen İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ise dün 3-6 ay içinde anlaşmaya varmak istediğini belirtti. Ruhani, Washington Post gazetesine açıklamasında, bu meselenin çözümünün ABD-İran ilişkilerindeki yumuşama sürecinin başlangıç noktası olacağını kaydetti. Dini lider Hamaney'den tam yetki aldığını vurgulayan Ruhani, "Süre ne kadar kısa olursa herkes için o kadar iyi. İran'ın tercihi üç ay. Altı ay da iyi. Çözüm aylarla ifade edilmeli, yıllarla değil" dedi. Ruhani, iki ülke arasında yıllardır devam eden husumete rağmen, ABD Başkanı Barack Obama'yla bir araya gelmeleri halinde geleceğe bakabileceklerini vurguladı, "Bir başlangıca ihtiyacımız var. Bu nükleer mesele olabilir. Bu meselenin çözümünden sonra diğer alanlarda ilerleme kaydetmemek imkansız. Çözümden sonra her şey mümkün" dedi.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...