İspanya Başbakanı Sanchez'den Erdoğan açıklaması! "Doğu Akdeniz konusunda Türkiye ile benzer kaygılarımız var"
İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yaptığı kritik görüşmenin ardından, İran'daki ateşkes hakkında, 'sadece bir kova suyla ortaya çıktıkları için dünyayı ateşe verenleri alkışlamayacağız' dedi.
İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı görüşmeye ilişkin detayları sosyal medya hesabından paylaştı.
Doğu Akdeniz’deki güvenlik ve bölgesel istikrar konularında Türkiye ile benzer endişeleri taşıdıklarını belirten Sanchez, Orta Doğu’da derhal ateşkes yapılması yönündeki çağrısını yineledi.
İletişim Başkanlığının sosyal hesabındaki paylaşıma göre de görüşmede Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Sanchez, ikili ilişkiler ile bölgesel ve küresel konuları ele aldı.
Türkiye ve İspanya'nın savunma başta olmak üzere her alanda sergilediği dayanışmanın, iki ülke halklarınca da memnuniyetle karşılandığını ve ilişkilerin daha ileri taşınmasının hedeflendiğini belirten Erdoğan, İran'ın topyekun yıkıma uğratılması hedefiyle hareket edilmesini tasvip etmedikleri gibi İran'ın kardeş bölge ülkelerine yönelik tutumunu da doğru bulmadıklarını, vicdan sahibi herkesin barışı sahiplenmesi ve diplomasiye odaklanması gerektiğini vurguladı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail'in Gazze'de ve diğer yerlerdeki hukuk tanımazlığının önüne geçilmemesi durumunda, bölgenin barışa hasret kalmaya devam edeceğini de kaydetti.
İki lider ayrıca Türkiye'nin Rusya-Ukrayna savaşının sonlandırılması için müzakerelerin yeniden canlandırılmasının ve barış odaklı temasları uluslararası camianın daha ciddi şekilde ele almasının mühim olduğunu ifade etti.
"BİR KOVA SUYLA GELENLERİ ALKIŞLAMAYIZ"
ABD ile İran arasındaki iki haftalık geçici ateşkes hakkında Sanchez, "İspanyol hükümeti, sadece bir kova ile ortaya çıktıkları için dünyayı ateşe verenleri alkışlamayacaktır" ifadelerini kullandı. Anlık rahatlamanın yaşanan yıkımı ve kaybedilen hayatları unutturamayacağını söyleyen Başbakan, artık diplomasinin ve uluslararası hukukun konuşması gerektiğinin altını çizdi.
"ATEŞKES LÜBNAN’I DA KAPSAMALI"
Yaklaşık 40 günün ardından sağlanan ateşkesin dünyaya umut getirdiğini ifade eden İspanya Dışişleri Bakanı Jose Manuel Albares, özellikle Pakistan’ın arabuluculuk çalışmalarına tam destek verdiklerini açıkladı. İspanyol Bakan, telafisi mümkün olmayan sonuçların önlenmesi için ateşkesin Lübnan’ı da kapsayacak şekilde genişletilmesi gerektiğini hatırlatarak tüm tarafları sorumluluk almaya davet etti.
TRUMP VE NETANYAHU ARASINDAKİ ÇATLAK
ABD Başkanı Donald Trump, Hürmüz Boğazı’nın açılması şartıyla ateşkese "evet" derken, Pakistan tarafı bu anlaşmanın Lübnan’ı da kapsadığını belirtmişti. Ancak İsrail Başbakanı Netanyahu daha sonra yaptığı açıklamada "Lübnan kapsam dışı" dedi.
