Koca bir ülke kıtlığa hazırlanıyor! Devlet başkanından 'iki yıllık gıda stoklayın' uyarısı

Düzenleyen: / Kaynak: Indepedent Türkçe
- Güncelleme:
Koca bir ülke kıtlığa hazırlanıyor! Devlet başkanından 'iki yıllık gıda stoklayın' uyarısı

Dünya Haberleri  / Indepedent Türkçe

Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman, ülkedeki bütün vatandaşların yaklaşık iki yıllık gıda stoklaması gerektiğini söyledi. Ekonomistler ise "10 milyon kişinin marketlere koştuğunu düşünebiliyor musunuz? Satıcıların deposunda iki yılı bırakın iki aya yetecek kadar bile stok yok" diyor.

Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman, 27 Ocak'ta kutlanan geleneksel Sada bayramında yaptığı açıklamayla gündem oldu. Rahman, ülkedeki tüm vatandaşların iki yıl yetecek kadar gıda stoklaması gerektiğini söyledi.

Rahman tavsiyesinin gerekçesi olarakiklim krizinin getirdiği tehlikeleri, nüfus artışını ve küresel gıda tedariğinin tahmin edilemez duruma gelmesinigösterdi.

Tacikistan lideri 2022 yılında da benzer tavsiyelerde bulunmuş ve vatandaşlardan gıda stoğu yapmalarını istemişti. Rahman, bu kadar gıdanın nasıl temin edileceği ve nasıl saklanacağına ilişkin bir öneride ise bulunmadı.

"RAFLAR HIZLICA BOŞALIR VE FİYATLAR ARTAR"

Eurasianet'e konuşan Tacikistanlı bir ekonomist, halkın geniş kesiminin Rahman'ın tavsiyesine uyması durumunda gıda piyasasında büyük bir kaos oluşacağını iddia etti.

Ekonomist şu ifadeleri kullandı:

"10 milyon kişinin iki yıllık gıda almak için marketlere koştuğunu düşünebiliyor musunuz? Satıcıların deposunda iki yılı bırakın iki aya yetecek kadar bile stok yok. Böyle bir durumda market rafları hızlıca boşalır ve fiyatlar hemen keskin bir şekilde artar."

25 DOLARDAN 100 DOLARA FIRLAMIŞTI

Pandemi döneminde tüm dünyada olduğu gibi Tacikistan'da da gıda stoğuna yönelim artmış ve bunun sonucunda 50 kilogram unun fiyatı 25 dolardan 100 dolara çıkmıştı. Hükümet bir açıklama yayımlayarak halka panik yapılmamasını önermişti.

Düzenleyen:  - Dünya
Kaynak: Indepedent Türkçe
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...