Türkiye Gazetesi E-Gazete Gazete Aboneliği
Türkiye Gazetesi
Arama
SON DAKİKA YAZARLAR BİZİM SAYFA GÜNDEM POLİTİKA EKONOMİ DÜNYA SPOR YAŞAM RESMİ İLANLAR HABER JET İzle
Türkiye Gazetesi
Türkiye Gazetesi
E-Gazete Abonelik
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • T-Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Sağlık
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Foto Haber
  • Video Galeri
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Danışma Telefonları
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok NSosyal
© 2025 İhlas Gazetecilik A.Ş.
Tüm Hakları Saklıdır.
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Bildirin
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
  1. Haberler
  2. Dünya
  3. Malezya uçağını düşüren isyancılardan 'kuşu vurduk' mesajı
Google Linke Tıkla, Türkiye Gazetesi'ni Google Favorilerine Ekle!
Dünya

Malezya uçağını düşüren isyancılardan 'kuşu vurduk' mesajı

Son Güncelleme: 19 Temmuz, 2014 - 13:17
Whatsapp İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn NSosyal NSosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
Malezya uçağını düşüren isyancılardan 'kuşu vurduk' mesajı
Fotoğraf Başlığı Malezya uçagini düsüren isyancilardan 'kusu vurduk' mesaji

Malezya Havayolları'na ait yolcu uçağını düşüren Rus isyancıların, uçak düştükten sonda sosyal medyada "kuşu vurduk" yazdığı ortaya çıktı.

Kaydet
a- | +A

Ukrayna üzerinde 298 yolcusuyla uçarken füzeyle düşürülen Malezya Havayolları'na ait Boeing 777'nin bölgeyi kontrol eden Rus yanlısı isyancılar tarafından vurulduğu şüphesi, sosyal medyaya yazıp sildikleri mesajlar ve yayınlanan ses kaydıyla arttı. Amsterdam'dan Kuala Lumpur'a yol alırken Ukrayna'nın doğusunda füzeyle vurulduğu anlaşılan uçak tüm dünyayı şoke etti. ABD istihbaratı, 'Uçağın füzeyle vurulduğu kesin ancak kim tarafından ateşlendiğini tespit edemedik' açıklaması yaptı. Ancak tüm oklar uçağın düştüğü bölgeyi kontrol eden Rusya yanlısı isyancıları gösterdi.

Malezya uçağını düşüren isyancılardan 'kuşu vurduk' mesajı
Başlık ResmiMalezya uçağını düşüren isyancılardan 'kuşu vurduk' mesajı

İsyancıların daha birkaç hafta öncesinde uçağı vuran tipteki 'Buk' füze sisteminin fotoğraflarını sosyal medyadan paylaşması şüpheleri daha da artırdı. Ancak Ukrayna hükümeti tarafından yayınlanan iki ses kaydı sorumluları daha net bir şekilde ortaya koydu. Ses kaydında eski bir Rus istihbarat görevlisi olan İgor Bezler'in, 'Burada uçmaması gerekiyordu. Burası kahrolası bir savaş alanı' dediği duyuluyor.

Malezya uçağını düşüren isyancılardan 'kuşu vurduk' mesajı
Başlık ResmiMalezya uçağını düşüren isyancılardan 'kuşu vurduk' mesajı

İŞTE VURDUĞUMUZ KUŞUN GÖRÜNTÜSÜ

Daha da önemlisi, Ukrayna'nın doğusunda bağımsızlık ilan ederek Donetsk Halk Cumhuriyeti'ni kurduklarını ilan eden isyancıların 'Savunma Bakanı' olarak atadığı İgor Strelkov'un, Rus Facebook'u olarak bilinen VK sitesine, uçağın düştüğü saatlerde 'Ukrayna'ya ait bir Antonov-26 düşürdük' diye yazdığı ortaya çıktı. Strelkov bununla da kalmadı uçağın düşüş anını gösteren videoyu da, 'İşte vurduğumuz kuşun düşüş görüntüsü' diyerek siteye koydu. Uçağın Malezya Havayolları'na ait sivil yolcu uçağı olduğu anlaşılınca Strelkov her iki mesajını da hemen sildi ancak mesajı gören kişilerin aldığı ekran görüntüleri dün tüm Ukrayna basın organları tarafından 'İşte suçun itirafı' diye yayınlandı.

ÖLENLERDEN EN AZ 20'Sİ AMERİKALI

Öte yandan isyancılara verdiği destek nedeniyle batı ülkelerinin ağır yaptırımlarına maruz kalan Rusya lideri Vladimir Putin, isyancıların uçağı düşürmüş olma ihtimalini reddetmedi. Ancak, 'Eğer Ukrayna bu bölgeye askeri operasyonu tekrar başlatmasaydı bunlar olmazdı. Bu olaydan Ukrayna sorumlu' açıklaması yaptı. Ölen yolcuların en az 20'sinin ABD'li olması nedeniyle Washington ile Moskova arasında yeni bir kriz ihtimali belirdi. Obama Putinle yaptığı telefon görüşmesinin ardından tarafsız bir soruşturmanın derhal yapılması gerektiğini açıkladı. Senatör John McCain ise, 'Bunu yapanlara cehennemi tattırmalıyız' dedi.

Malezya uçağını düşüren isyancılardan 'kuşu vurduk' mesajı
Başlık ResmiMalezya uçağını düşüren isyancılardan 'kuşu vurduk' mesajı

RUSYA KARA KUTULARI ALMIYOR

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Malezya Havayolları'na ait Boeing 777 tipi uçağın kara kutularını almayacaklarını söyledi. Lavrov, "Moskova, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde düşen uçakla ilgili bir bildiri kabul edilmesinden yana. Konsey, trajedinin tarafsız bir şekilde araştırılması yönünde tutum sergilemeli" dedi.

Uçakta 80'i çocuk 298 kişi bulunuyordu. Yolcuların milliyetlerine göre dağılımı şöyle:

- 189 Hollandalı

- 4 Belçikalı

- 44 Malezyalı

- 27 Avustralyalı

- 20 Amerikalı

- 12 Endonezyalı

- 9 İngiliz

- 4 Alman

- 3 Filipinli

- 1 Kanadalı

- 1 Yeni Zelandalı

UKRAYNA İSYANCILAR 'KANIT YOK ETMEK'LE SUÇLANIYOR

Ukrayna, Rus yanlısı isyancıları düşen Malezya Havayolları uçağının enkaz mahallinde "uluslararası suçlara ilişkin" kanıtları yok etmeye çalışmakla suçladı. Hükümet isyancıların, uluslararası temsilciler ve kendi uzmanlarının soruşturma başlatmasını önlediklerini söyledi. Uluslararası gözlemci ekibi de, Ukrayna'daki Rus yanlısı isyancıların Malezya Havayolları uçağı enkazına erişimlerini kısıtladıklarını söylüyor.

Malezya uçağını düşüren isyancılardan 'kuşu vurduk' mesajı
Başlık ResmiMalezya uçağını düşüren isyancılardan 'kuşu vurduk' mesajı
Malezya uçağını düşüren isyancılardan 'kuşu vurduk' mesajı
Başlık ResmiMalezya uçağını düşüren isyancılardan 'kuşu vurduk' mesajı

Ukrayna'daki Rusya yanlısı ayrılıkçılar, uluslararası gözlemcilerin 298 yolcusuyla birlikte Doğu Ukrayna'da düşen uçağın enkazını inceleyebileceğini söylemişti.

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT), "Ukraynalı ve Rus yetkililerin de katıldığı video konferansta ayrılıkçılarla görüşüldü ve ayrılıkçılar soruşturma kapsamında Ukraynalı yetkililerle işbirliği yapmayı kabul etti" dedi. Ancak son olarak AGİT sözcüsü siteye erişimin silahlı adamlar tarafından kontrol edildiğini ve havaya bir el ateş açıldığını söyledi.

Malezya Başbakanı Necib Razak "Bu büyük trajediye neyin neden olduğunu bilmiyoruz. Uçağın rotası, Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü tarafından güvenli ilan edilmişti" dedi.

Malezya Ulaştırma Bakanı Liow Tiong Lai Kuala Lumpur'da düzenlediği basın toplantısında Malezya Havayollarının MH17 sefer sayılı uçağının yetkililer tarafından uçuş rotası konusunda uyarılmadığını ifade etti.

"Asya-Pasifik seferi yapan 16 yolcu uçağının 15'i bu rotayı kullanıyor" diyen Bakan, uçakla temasın kesilmesinden hemen önce tüm sistemlerinin normal çalıştığını ifade etti.

Ukrayna hükümeti ve Rusya yanlısı ayrılıkçı gruplar uçağın düşüş nedeni konusunda birbirilerini suçluyor. Dün akşam saatlerinde Rusya yanlısı ayrılıkçılar, uçağın kara kutusunun bulunduğunu ve incelenmek üzere Moskova'ya gönderildiğini iddia etti. Reuters haber ajansı ise, bu sabah geçtiği haberde ikinci bir kara kutunun enkazda bulunduğunu belirtti.

Malezya uçağını düşüren isyancılardan 'kuşu vurduk' mesajı
Başlık ResmiMalezya uçağını düşüren isyancılardan 'kuşu vurduk' mesajı

Ayrılıkçıların ses kaydı yayımlandı

Ukrayna Güvnelik Birimi SBU, resmi YouTube hesabından Rusya yanlısı ayrılıkçılara ait olduğunu belirttiği bir konuşma yayımladı. Güvenlik biriminin aktardığına göre konuşmalarda, "Rusya yanlıları uçağın düşürüldüğünü itiraf ediyor" ve içlerinden biri "Bu bir sivil uçak" diyor.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, Malezya Havayolları'na ait uçağın düşürülmesinin bir "terör eylemi" olduğunu söyledi.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Pavlo Klimkin, BBC'ye "hükümetin elinde uçağın ayrılıkçılar tarafından düşürüldüğüne dair kanıt olduğunu" açıkladı.

Ukrayna İçişleri Bakanlığı danışmanlarından Anton Herashchenko da, AP haber ajansına yaptığı açıklamada "uçağın 10 bin metre irtifada, füzeyle vurulduğunu" söyledi.

Ukrayna'nın Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Yuriy Sergeyev de olaydan Rusya'yı sorumlu tuttu. Sergeyev "Rusya 'teröristlere' uçakları vurabilen sofistike füze sistemleri vermeseydi, olay yaşanmazdı" dedi.

Ayrılıkçı lider Aleksander Borodey ise olaydan Ukrayna hükümetini sorumlu tuttu, "uçağın düşüş nedeninin araştırılması için bir kaç günlük ateşkese hazır olduklarını" söyledi.

Malezya uçağını düşüren isyancılardan 'kuşu vurduk' mesajı
Başlık ResmiMalezya uçağını düşüren isyancılardan 'kuşu vurduk' mesajı

ABD de "vuruldu" diyor

Associated Press haber ajansı, ABD'li istihbarat yetkililerinin, uçağın karadan havaya atılan bir füzeyle vurulduğuna inandıklarını bildirdi.

ABD'li yetkili füzenin sınırın hangi tarafından atıldığını bilmediklerini, ancak "ABD istihbarat değerlendirmeleri sonucunda, füzenin Rusya yanlısı ayrılıkçılar ya da Rusya tarafından atılmış olma ihtimalinin daha yüksek olduğunu" söyledi.

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden da olayın "kaza olmadığını", uçağın "havada patlatıldığını" söyledi.

Rusya yanlısı ayrılıkçılar, geçtiğimiz günlerde Ukrayna ordusuna ait iki uçak düşürmüştü.

Malezya uçağını düşüren isyancılardan 'kuşu vurduk' mesajı
Başlık ResmiMalezya uçağını düşüren isyancılardan 'kuşu vurduk' mesajı

HAVA SAHASI KAPATILDI

Olayın ardından bir çok havayolu şirketi, uçaklarını Ukrayna hava sahasından uçurmayacaklarını açıkladı. Avrupa çapında hava trafiğini yöneten Eurocontrol de Ukrayna hava sahasının uçuşlara kapatıldığını açıkladı. Uçağın enkazının 15 km. çapında bir alana yayıldığı belirtiliyor.

Malezya Hava Yolları Avrupa Başkanvekili Huib Gorter, Amsterdam Schipol Havalimanı'nda düzenlediği basın toplantısında, uçaktaki yolcuların uyruğuna ilişkin bilgi verdi.

Hollanda Başbakanı Mark Rutte olayın üzerinde akşam saatlerinde Avrupa Birliği Zirvesi için bulunduğu Brüksel'den Amsterdam'a döndü. Rutte, kaza nedeniyle resmi dairelerde ve yurtdışı temsilciliklerinde bayrakların yarıya indirilmesi talimatı verdi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise olaydan Ukrayna hükümetini sorumlu tuttu. Putin "Kiev, ayrılıkçılara karşı askeri operasyonunu sürdürmeseydi, olay yaşanmazdı" dedi.

Rusya Başbakanı Dimitri Medvedev ise düşen uçakla ilgili taziyelerini bir tweet ile iletti. Medvedev, "Yüzlerce insan hayatını uçak kazasında kaybetti. Bu çok büyük bir trajedi. Tüm mağdurlar için yas tutuyorum" dedi.

ABD Başkanı Barack Obama da Ukrayna Başbakanı Petro Poroşenko ile telefonda görüştü. Obama Ukrayna hükümetinden, olayla ilgili "adil ve şeffaf bir inceleme" yapılmadan, uçağın enkazının kaldırılmamasını istedi.

Yazar : TÜRKİYE GAZETESİ
Whatsapp İkon Facebook İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn NSosyal NSosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
Yayın Tarihi | 19 Temmuz, 2014 - 13:17
Haberle İlgili Daha Fazlası
Dünya
Bizi Takip Edin Bizi Takip Edin
X ikonu Facebook ikonu LinkedIn ikonu NSosyal Google Haberler ikonu
YORUMLAR
Yorum   0 yorum
ÇOK OKUNANLAR
  • 1
    1 depo 900 TL ucuzladı! Akaryakıtta bayram havası
    1 depo 900 TL ucuzladı! Akaryakıtta bayram havası
    Kaydet
  • 2
    Çocuğun sınavı annenin sahnesi! LGS anneliği sosyal medyada gündem oldu
    Çocuğun sınavı annenin sahnesi!
    Kaydet
  • 3
    400 bin nüfuslu kentin su sorunu kalmadı! Baraj yüzde 3'ten yüzde 58'e çıktı
    400 bin nüfuslu kentin su sorunu kalmadı! Baraj yü...
    Kaydet
  • 4
    Acun Ilıcalı, Galatasaraylı yıldızı istiyor: Görüşmeleri bizzat yürütüyor
    Acun Ilıcalı, Galatasaraylı yıldızı istiyor
    Kaydet
  • 5
    Ece İrtem’in ölümü sonrası kalp krizi uyarısı… Gençlerde alarm veriyor! Riski artıran 4 büyük faktör
    Ece İrtem’in ölümü sonrası kalp krizi uyarısı… Gen...
    Kaydet
YAZARLAR
  • İsmail Kapan
    İsmail Kapan İsrail, barışı hep sabote ediyor…
    Kaydet
  • Rahim Er
    Rahim Er Mutabakat
    Kaydet
  • Sevil Nuriyeva
    Sevil Nuriyeva Ankara-Moskova hattı ve ilkeler
    Kaydet
  • Nur Tuğba Aktay
    Nur Tuğba Aktay ABD-İran mutabakatı ne anlama geliyor?
    Kaydet
  • İrfan Özfatura
    İrfan Özfatura Yeşil vilayetin lezzetleri
    Kaydet
Bize Haber Verin

Editör masasıyla bilgi ve materyal paylaşmak için tıklayın

GÖZDEN KAÇMASIN
  • Haftanın kitapları | Fatih’in Evi
    Haftanın kitapları | Fatih’in Evi
    Kaydet
  • Altında yeni zirve gelecek mi? Uzmanlar temkinli! Güçlü yükseliş beklemeyin
    Altında yeni zirve gelecek mi? Uzmanlar temkinli! Güçlü yükseliş beklemeyin
    Kaydet
  • Büyük Taarruz için başvurular başladı
    Büyük Taarruz için başvurular başladı
    Kaydet
  • Yapay zeka kimsenin göremediği 500 gizli depremi ortaya çıkardı!
    Yapay zeka kimsenin göremediği 500 gizli depremi ortaya çıkardı!
    Kaydet
  • Topkapı’da gece güzergâhı genişletildi
    Topkapı’da gece güzergâhı genişletildi
    Kaydet
ÖNE ÇIKANLAR
Robinhood'dan flaş karar! Çalışan sayısında yüzde 10 kesintiye gidiyor
Robinhood, çalışan sayısında yüzde 10 kesintiye gidiyor
Kaydet
Karaman'dan kahreden haber! Çok sayıda can kaybı ve yaralı var
Karaman'dan kahreden haber!
Kaydet
Panter Emel lakabı ile tanınıyordu! Yeşilçam oyuncusu Emel Yıldız hayatını kaybetti
Panter Emel hayatını kaybetti!
Kaydet
SONRAKİ HABER
Türkiye Gazetesi
Google Haberler E-GAZETE ABONE OL GİRİŞ
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • T-Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Sağlık
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Foto Haber
  • Video Galeri
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Danışma Telefonları
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok NSosyal
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Let me Know
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
© 2025 İhlas Medya Grubu. Tüm Hakları Saklıdır
Son Dakika Site Haritası RSS KVKK Aydınlatma Metni Gizlilik Politikası Çerez Politikası