Mekke’ye hüzünlü veda

- Güncelleme:
Mekke’ye hüzünlü veda

DÜNYA Haberleri

Milyonlarca mümin, hac vazifesini yerine getirdikten sonra Mekke-i mükerremede sevgili peygamberimizin hanımı, çocukları, dedesi ve amcası ile bazı Eshab-ı kiramın medfun bulunduğu Cennetü’l-Muallâ Kabristanı’nı ziyaret ediyor.

ABDULHAKİM ARVAS'IN HABERİ - Peygamber Efendimizin hanımı Hatice Validemiz ile dedesi Abdülmuttalip, amcası Ebu Talip, çocukları Kasım ve Abdullah ile dayısının medfun bulunduğu kabristanda, Hazreti Ebubekir’in kızı Esma, Müslümanların ilk Mekke Emîri Abdullah bin Zübeyr, Fudayl bin İyad ve daha binlerce Eshab-ı kiram, Harem-i şerife yürüyüş mesafesindeki Cennetü’l-Muallâ’da yatıyor.

Kabristanda 1926 yılına kadar Osmanlı hükümdarlarının yaptıkları türbeler ve mezar taşları da bulunuyordu. Ancak 1926’da başta Hazreti Hatice Validemizin olmak üzere önemli şahsiyetlerin Osmanlı zamanında yapılan güzel türbeleri de yıkıldı. Buna rağmen yüz binlerce hacı bu mübarek mekânı adım adım ziyaret ederek saatlerce gözyaşı döküyor. İkindi namazından sonra ziyarete açılan kabristan, akşam ezanında kapatılıyor. Türk hacılar da bu güzel mekânı ziyaret edip dualar ederek hüzünlü ama manevi bir huzurla memleketlerine dönüyor. Mekke’de vazifelerini tamamladıktan sonra Medine-i münevvereye geçen yüz binlerce kişi Peygamber Efendimizin kabri ile eshabının bulunduğu Cennetü’l-Baki Kabristanı’nı da ziyaret ediyor. Sabah ve ikindi namazından sonra ziyarete açılan kabristana girişte kuyruk oluşuyor.

Mekke’ye hüzünlü veda

BAKİ KABRİSTANI'NA AKIN

Peygamber Efendimizin Medine-i münevvereye hicretinden önce garkad ağaçlarıyla kaplı olan Mescid-i Nebevi yanındaki alan, temizlenerek kabristan hâline getirildi. İlk olarak muhacir sahabelerden Hazreti Osman bin Maz’ûn’un defnedildiği Cennetü’l-Baki Kabristanı’nda on bin civarında Sahabe-i kiram medfun bulunuyor. Hâlen Medine’de vefat edenlerin defnedilmeye devam edildiği Cennetü’l-Baki Kabristanı’nda Osmanlı dönemine kadar, birçok önemli şahsiyetin türbeleri bulunuyordu. Ancak günümüzde mezar taşlarında isim bile olmayan mezarlıkta 3. Halife Hazreti Osman-ı Zinnûreyn de medfun bulunuyor. Kabrin yanına askerlerin engellemesiyle yaklaşamayanlar ancak uzaktan Fatiha okuyabiliyor. Sabah ve ikindi namazından sonra ziyarete açılan Cennetü’l-Baki Kabristanı’na bütün hacılar ziyarette bulunuyorlar. Ancak bazı görevliler kabristanda hacıların el açıp dua etmelerine de mâni oluyorlar.

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...