Nijer'de Fransa karşıtlığı kök saldı: Askeri üsse su götüren kamyon yağmalandı

Düzenleyen: / Kaynak: Anadolu Ajansı
- Güncelleme:

DÜNYA Haberleri  / Anadolu Ajansı

Batı Afrika ülkesi Nijer'de Fransa'nın askeri varlığına yönelik tepki artıyor. Başkent Niamey'de toplanan kalabalık bir grup, Fransız askeri üssüne su götüren bir kamyonu yağmaladı. Kamyona da zarar veren grup, Fransız askerlerinin ülkeyi terk etmesini istedi.

Afrika ülkesi Nijer’de Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum’un 26 Temmuz’da darbeyle yönetimden uzaklaştırılması sonrasında Fransa karşıtı söylem her geçen gün yükseliyor. Darbe sonrasında cunta rejimi politikasını, Fransa’nın doğal kaynak zengini ülkedeki askeri varlığı üzerinden şekillendiriyor.

Batı Afrika ülkesini uzun süre boyunca sömürgesi olarak yöneten Fransa, Nijer’in bağımsızlığı sonrasında da ülkedeki varlığını sürdürmeye devam etti. Fransa’nın, Nijer’de askeri üsleri ve doğal kaynaklarını kullanmak için çok sayıda büyük şirkete sahip olarak dikkat çekiyor.

Cunta lideri Abdourahmane Tchiani, Fransa’nın hiçbir şekilde varlığını kabul etmediklerini bildirirken, istenmeyen adam ilan edilen Fransız Büyükelçi Sylvain Itté, uzun süre direnmesine rağmen geçtiğimiz günlerde ülkeyi terk etmişti. Nijer, Fransa’nın ülkedeki askeri varlığını da sonlandırmasını istiyor.

Nijer'de Fransa karşıtlığı kök saldı: Askeri üsse su götüren kamyon yağmalandı

ASKERİ ÜSSE SU TAŞIYAN KAMYONA SALDIRI

Niamey yönetimi, Fransa’nın askeri üslerini boşaltmasını isterken, Paris, terörle mücadeleyi gerekçe göstererek talebi kabul etmiyor. Cunta yönetiminin talebi, Afrika ülkesindeki halk tarafından da destekleniyor. Söz konusu askeri üsse gıda ve içecek gönderilmesini engellemeye  üsse girişleri engellenmeye çalışıyor.

Kalabalık grup, başkent Niamey’deki askeri üsse içme suyu getirdiği iddiasıyla bir kamyonun önünü kesti. Araçtaki su şişelerini boşaltan grup, araca da zarar verdi. Kalabalık, ülkede bulunan Fransız askerlerinin bir an evvel ülkeyi terk etmesini istiyor.

FRANSA KARŞITI GÖSTERİLER

Ağustos ayında Fransa’nın Niamey’deki askeri üssü önünde toplanan kalabalık bir grup, “Fransa’yı istemiyoruz” sloganları atmıştı. Ayrıca, “Fransa ordusu ülkemizden geri çekilsin” ve sömürgecilik dönemini hatırlatan yazılı pankartlar taşımıştı. Binlerce Nijerlinin katıldığı gösteride Batı Afrika ülkesinin askerlerine de sevgi gösterisinde bulunulmuştu.

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...