Soğuk Savaş'ın yeni cephesi Afrika: Dünya devlerini dize getiren olaylar peş peşe geliyor

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:

DÜNYA Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Dünyanın gözü kulağı Afrika'ya döndü, zira 'Kara Kıta'da olaylar peş peşe patlak veriyor. Mali, Sudan, Gine, Burkina Faso, Nijer ve Gabon'da ordu yönetime el koydu. Askeri darbelerin ardından özellikle Fransa paniğe kapıldı. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Burkina Faso, Mali ve Nijer'i ‘Teslim etmeyeceğiz’ dedi. Peki, Macron'un 'teslim' etmekten kastettiği şey ne?

Afrika'da dengeler resmen değişti! Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, dünya gündemini sarsan bir açıklama yaptı. Macron, "Burkina Faso, Mali ve Nijer'i teslim etmeyeceğiz" diyerek çarpıcı bir ifadede bulundu. Bu açıklamayla birlikte işler tersine dönerken Macron'un sözlerinin ne anlama geldiği de merak edilmeye başlandı. Varlığını Burkina Faso, Mali Nijer gibi ülkere borçlu olan Fransa’yı kendi içinde değerlendirince bu açıklamaları aslında şaşırtıcı değil.

Nijer’in Savunma Bakanı ise adeta 'düşmanımın düşmanı dostumdur' der gibi bir adım attı ve Çin Büyükelçisi ile bir araya geldi. Görüşmede silah ve mühimmat tedariki ile askeri eğitim konuları ele alındı.

Böylece, Kara Kıta için çok karışık bir sürece girilmiş oldu çünkü Fransa’dan kalan güç boşluğunu başka bir güçlü ülke ile doldurmak zorundalar. Bu başta Rusya ama bir kıtadan söz ediyoruz ve eş zamanlı isyanlardan...

FRANSA: 'DARBEYİ TANIMIYORUZ'

Nijer'de yönetimi ele alan askeri cunta, Fransa'ya askeri varlıklarını ülkeden çekmelerine yönelik zaman tanıdı. Yaklaşık 1500'e yakın askeriyle bölgede bulunan Fransa Cumhurbaşkanı Macron ise "Darbeyi tanımıyoruz" şeklinde açıklama yaptı.

Macron ayrıca görevine son verilen Cumhurbaşkanı Bazum ile her gün konuştuğunu söyledi. İşte bu açıklamalar Fransa'nın Afrika'dan elini çekmeyeceğini gösteriyor. Ayrıca Fransa Genelkurmay Başkanlığı, Fransız askeri varlıklarına ve diplomatik misyonlarına zarar verecek "her türlü yeni gerilime karşılık vermeye hazır olduklarını" belirtti.

Tüm bu gelişmeler yaşanırken ABD sessiz kaldı. ABD, Rusya - Ukrayna savaşında Ukrayna’ya ciddi bir yardım veriyor ve dikkatini Ukrayna'ya vermiş görünüyor. Bu durumun Afrika’da bu kadar hızlı isyanlar zincirinin başlamasında büyük rol oynadığı tahmin ediliyor.

ABD Başkanı Joe Biden, Afrika konusundaki politikalarında ülkesinin tutumlarını değiştirdi. Çin'i durdurmak için adımlar attı ancak tabiri caizse 'yanlış ata oynadı'. Çünkü Etiyopya'da çıkan iç savaşta Tigray Halk Kurtuluş Cephesi'ni destekledi. Eskiden Etiyopya’yı yöneten bu yapı tekrar yönetimi ele geçirmeye yaklaşsa da savaşın seyri Rusya ve Çin in müdahalesi ile değişti.

Kısacası, Rusya-Çin bloğu ABD-Fransa bloğuna karşı büyüyor.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...