Google Linke Tıkla, Türkiye Gazetesi'ni Google Favorilerine Ekle!

Tom Barrack'tan Türkiye'ye övgü yağmuru: Erdoğan'a büyük saygı duyuyorum

Antalya Diplomasi Forumu’nda açıklamalarda bulunan ABD'nin Ankara Büyükelçisi ve Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack "Türkiye bölgede işleyen tek oyuncu NATO üyesi, bölgenin en önemli dinamolarından biri." ifadelerinde bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı "etkili bir lider" olarak niteleyen Barrack, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a büyük saygı duyduğunu belirtti.

Özetle Dinle
Kaydet
a- | +A

ABD'nin Ankara Büyükelçisi ve Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack, bu yıl "Yarını Tasarlarken Belirsizliklerle Baş Etmek" ana temasıyla 5'incisi düzenlenen Antalya Diplomasi Forumu (ADF) kapsamında basın mensuplarına değerlendirmelerde bulundu.

Diplomasinin dünyadaki dramatik ve travmatik olaylar arasında sürekli fayda sağlayan bir hediye olduğunu belirten Barrack, "Her gün kendilerinden bir şeyler öğrendiğim bu diplomatlar kurşunları, füzeleri, roketleri ve silahları önleyen diyaloglar, konuşmalar, cümleler kurmak için oradalar. Bu yüzden bence bu iki gün son derece önemli." diye konuştu.

Tom Barracktan Türkiyeye övgü yağmuru: Bölgede işleyen tek oyuncu NATO üyesi
Başlık ResmiTom Barracktan Türkiyeye övgü yağmuru: Bölgede işleyen tek oyuncu NATO üyesi

DİPLOMASİ FORUMUNUN SURİYE İÇİN ÖNEMİNE DEĞİNDİ

ADF'nin Suriye için önemine ilişkin soruya Barrack, "Suriye, inanılmaz bir şekilde, yaşadığımız en büyük yeni olay odaklı diplomasi deneylerinden biri oldu. Kimsenin gerçekten tahmin etmediği veya beklemediği, bölgeden, Amerika'dan, müttefiklerden ve kendini arayan bir kültürden işbirliği içeren kuantum bir hareket." cevabını verdi.

Suriye'de yaşanan durumu başarılı bir deney olarak niteleyen Barrack, "Önemli olan, sokaktaki insanların artık umut dışında başka bir şey hissetmeye başlamasıdır ki, bu da şu anda gerçekleşiyor." şeklinde konuştu.

Tom Barracktan Türkiyeye övgü yağmuru: Bölgede işleyen tek oyuncu NATO üyesi
Başlık ResmiTom Barracktan Türkiyeye övgü yağmuru: Bölgede işleyen tek oyuncu NATO üyesi

Suriye’deki gelişmelere dikkati çeken Barrack, özellikle Dürzi nüfusun yoğunlaştığı Süveyda bölgesinin komşularıyla uyum içinde hareket etmesinin son yılların en önemli fırsatlarından biri olabileceğini söyledi.

Ürdün konusuna da değinen Barrack, "Ürdün, sorunları ve problemleri nasıl çözeceğimize dair bir yol haritası sunarak bize gerçekten yardımcı oldu." dedi.

“ERDOĞAN’A BÜYÜK SAYGIM VAR”

Açıklamalarının devamında Türkiye’den de övgüyle bahseden Barrack, "Türkiye bölgede işleyen tek oyuncu NATO üyesi, bölgenin en önemli dinamolarından biri. Cumhurbaşkanı Erdoğan'a büyük saygım var" ifadelerini kullandı.

"TÜRKİYE, HAFİFE ALINACAK BİR ÜLKE DEĞİL"

Türkiye’nin hafife alınacak bir ülke olmadığına da değinen Barack, “Türkiye yalnızca NATO'nun en büyük ikinci gücü değil, aynı zamanda nüfusu, kaynakları ve askeri kapasitesiyle bölgedeki en önemli ve etkili aktörlerden biri.” İfadelerinde bulundu. ABD-Türkiye arasındaki temasları da ele alan Barrack, iki ülkenin ilişkilerinin hiç olmadığı kadar iyi olduğunun altını çizdi. ABD ile Türkiye arasındaki S-400 meselesinin de yakında bir çözüme kavuşacağını söyleyen Barrack, “F-35 programına dönüş de mümkün.” şeklinde konuştu.

Tom Barracktan Türkiyeye övgü yağmuru: Bölgede işleyen tek oyuncu NATO üyesi
Başlık ResmiTom Barracktan Türkiyeye övgü yağmuru: Bölgede işleyen tek oyuncu NATO üyesi

İSRAİL-LÜBNAN ARASINDAKİ GEÇİCİ ATEŞKESE İLİŞKİN AÇIKLAMALAR

Barrack, ateşkesin sağlanmasının ve tarafların doğrudan diyaloğa girmesinin çok hassas bir konu olduğunu vurgulayarak "Unutmayın, bu daha önce gerçekleşmemişti. Kasım 2024 anlaşması, İsrail ile Lübnan arasında doğrudan yapılmamıştı. Bu yüzden başkanın müdahale ederek harika bir şey yaptığını düşünüyorum." diye konuştu.

Tom Barracktan Türkiyeye övgü yağmuru: Bölgede işleyen tek oyuncu NATO üyesi
Başlık ResmiTom Barracktan Türkiyeye övgü yağmuru: Bölgede işleyen tek oyuncu NATO üyesi

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio'nun bu konuyu halihazırda 'çok iyi bir şekilde' ele aldığını belirten Barrack, bu adımların küçük ve zaman alacak adımlar olduğunu ifade etti. Barrack, bir muhabirin ateşkesin 'hassaslığı' ve taraflar arasında güven eksikliği olduğuna işaret ederek ABD ile bölge ülkelerinin bu güveni oluşturmak için ne yapması gerektiğine ilişkin sorusunu cevapladı.

"İSRAİL VE LÜBNANLILARIN BİR ARAYA GETİRİLMESİ 'MUHTEŞEM' OLABİLİR"

Lübnan'ın yeniden 15 yıllık bir iç savaş istemeyeceğini belirten Barrack, Lübnan ordusunun Hizbullah'ı fiziksel olarak ortadan kaldırmasının söz konusu olamayacağına işaret etti.

Barrack, bölgede İsrailli ve Lübnanlıların bir araya getirilmesi durumunun "muhteşem" olabileceğini savundu.

ÖNERİLEN HABERLER
Suriye Cumhurbaşkanı Şara Antalya Diplomasi Forumu
DÜNYA

Suriye Cumhurbaşkanı Şara Antalya Diplomasi Forumu'nda konuştu: Türkiye ile serbest ticaret bölgesi kuracağız

Whatsapp İkon Facebook İkon Bağlantıyı Kopyala
Yayın Tarihi |
Haberle İlgili Daha Fazlası
Dünya
Bizi Takip Edin Bizi Takip Edin
YORUMLAR
ÖNE ÇIKANLAR
SONRAKİ HABER
Soru 0 / 6
Türkiye Gazetesi dijital abonelik ve arşiv kampanyamızı ilk nereden duydunuz?

Haber Asistanı

Son 30 günün haberleri
📰

Türkiye Gazetesi Haber Asistanına Hoş Geldiniz!

Son 30 güne ait haberleri, spor gelişmelerini veya yazar yazılarını sorgulayabilirsiniz.