Üniversiteli olmak için son şans ek yerleştirme: 162 bin 980 kontenjan boş

Düzenleyen: / Kaynak: HABER MERKEZİ
- Güncelleme:
Üniversiteli olmak için son şans ek yerleştirme: 162 bin 980 kontenjan boş

Eğitim Haberleri  / HABER MERKEZİ

133 bin 880 aday üniversite kazanmasına rağmen kayıt yapmadı. 7 bin 4 boş kontenjan ise 34 yaş üstü kadınları bekliyor.

MAHMUT ÖZAY'IN HABERİ - YKS ek yerleştirme süreci başladı. Üniversiteli olmak son şans olan maraton 17 Eylül saat 23.59’da sona erecek. Ek yerleştirmede tercih yapabilmek için 2023-YKS merkezî yerleştirmede hiçbir programa yerleşmemeniz gerekiyor. 50 lira tutarındaki ek yerleştirme ücreti, 18 Eylül 2023 tarihi saat 23.59’a kadar yatırılabilecek. Bu ücreti yatırmayan adayların ek yerleştirme için yapmış oldukları tercihler geçersiz sayılacak.

Açıklanan kılavuza göre toplamda 162 bin 980 boş kontenjan bulunuyor. Bunun 150 bin 119’u puanı yeten herkese açık, 3 bin 236’sı şehit gazi yakınlarına, 7 bin 4’ü 34 yaş üstü kadınlara, 2 bin 621’i ise depremzede adaylara açık kontenjanlar. Genel kontenjanın 49 bin 341’i lisans programlarına, 100 bin 778’i ise 2 yıllık ön lisans programlarına ait.

Öte yandan açıklanan verilerde 133 bin 880 genel aday, 49 şehit gazi yakını, 1. 306 34 yaş üstü kadın ve 2 bin 678 depremzede kazanmasına rağmen kayıt yapmadığını öğrenildi.

YAZMAK İÇİN YAZMAYIN!

Ek yerleştirme yapacak adaylara uyarılarda bulunan eğitim uzmanı Salim Ünsal şunları söyledi:

"Şu ana kadar hiçbir programa yerleşemeyen adaylar için son bir şans daha var. Her ne kadar çok istediğiniz popüler programlar dolmuş olsa da yeniden hazırlanmaya dayanamam diyenler için üniversiteye adım atmanın belki yeni bir yolu olabilir.

Ek yerleştirme genel yerleştirmenin aksine sıralarla değil doğrudan puanlarla yapılacak. Zira tercih edeceğiniz programları bu puan kriterine göre seçebileceksiniz. Tıp, Diş, Eczacılık, Hukuk, Mimarlık, Mühendislik ve Öğretmenlik programları için kullanılan sıralama barajları ek yerleştirmede de aynen geçerli. O barajların altında kalan adaylar bu programları seçme hakkına sahip olmayacaklar.

Şansım artsın diye ilgi duymadığınız bir programı tercih listesine almamanızı tavsiye ediyorum. Tercihlerinizi oluştururken seçeceğiniz üniversite ve illerin okuyabileceğiniz ve yaşayabileceğiniz yerler olmasına dikkat etmelisiniz. Yurt, barınma, eğitim giderleri ve kişisel giderlerinizi hesaba katarak doğru bir bütçe oluşturup buna uygun tercihler yapın."

Düzenleyen:  - Eğitim
Kaynak: HABER MERKEZİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Nesibe14 Eylül 2023 12:19

34 yaş üstu bir adayım 210 puan aldm hayalim 2 yıllık açıkögretim programına yerleşmekti üzgünüm yerlesemedim.Devletimizden en ksa zamanda bizlerin açık ve uzaktan 2 yıllık programlara yerlesmemizde kolaylık sağlamasını diliyorum.Allah yar ve yardımcınız olsun.

Nesil14 Eylül 2023 12:12

Kiymetli devletimizden 34 yaş üstu kadın kontenjanndaki bütün ögrencilerin kolaylıkla açık ögretim 2 yıllık programlara alınmasını rica ediyorum

Sonraki Haber Yükleniyor...