Türkiye Gazetesi E-Gazete
Türkiye Gazetesi
Arama
SON DAKİKA YAZARLAR BİZİM SAYFA GÜNDEM POLİTİKA EKONOMİ DÜNYA SPOR YAŞAM RESMİ İLANLAR HABER JET İzle
Türkiye Gazetesi
Türkiye Gazetesi
E-Gazete 22:47
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Sağlık
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Video Galeri
  • Foto Haber
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok Next Sosyal
© 2025 İhlas Gazetecilik A.Ş.
Tüm Hakları Saklıdır.
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Bildirin
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
  1. Anasayfa
  2. Ekonomi
  3. Kayısıdan 'doğal jelibon' üretildi
Ekonomi

Kayısıdan 'doğal jelibon' üretildi

Son Güncelleme: 18 Mart, 2019 - 14:02
Whatsapp İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn Next Sosyal Next Sosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
Kayısıdan 'doğal jelibon' üretildi
Fotoğraf BaşlığıKayisidan 'dogal jelibon' üretildi

İnönü Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü'nde taze ve kurutulmuş kayısıdan besin değeri artırılmış jelibon üretildi.

Kaydet
a- | +A

İnönü Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü'nde taze ve kurutulmuş kayısıdan besin değeri artırılmış jelibon üretildi.

Dr. Öğretim Üyesi İncilay Gökbulut tarafından yaklaşık 2 aylık çalışma sonucu üretilen ve Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından üretim metodu patenti verilen jelibonun yöre ekonomisine katkı sağlaması hedefleniyor.

İnönü Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Dr. Öğretim Üyesi İncilay Gökbulut, AA muhabirine, çocuklarının çok fazla jelibon ve şeker tüketmesinden yola çıkarak içerisinde koruyucu katkı maddesi bulunmayan jelibon üretmek için çalışmalara başladığını söyledi.

"Doğal jelibonu" yörede yoğun olarak üretilen kayısıdan yapmaya karar verdiğini anlatan Gökbulut, üniversite laboratuvarında bu kapsamda araştırmalar yaptığını ifade etti.

"Sağlık açısından daha faydalı"
Gökbulut, yaklaşık iki aylık çalışma sonucu taze ve kurutulmuş kayısıdan besin değeri artırılmış jelibon üretmeyi başardığını belireterek, "Ürünün içerisinde koruyucu katkı maddeleri bulunmuyor ve sağlık açısından da daha faydalı. Ürünün içerisinde meyve oranı oldukça yüksektir. Renklendirici ve aroma maddesi kullanılmamıştır. Ürünün aroması meyvenin kendisinden gelmektedir. Rengi de meyvenin kendisinden geldiği için içerisinde katkı maddesi kullanımı söz konusu değil. Meyve oranının yüksek olması piyasada ki diğer jelibonlarla kıyasladığımızda sağlık açısından oldukça yüksek olduğunu düşünüyorum." dedi.

Çocukların jelibonu severek tükettiğini aktaran Gökbulut, piyasadaki ürünlerin albenisini artırmak için birçok katkı maddesi kullanıldığını kaydetti.

Piyasadaki jelibonların renklendirici maddelerle zenginleştirildiğini dile getiren Gökbulut, "Gereğinden fazla tüketildiğinde bu katkı maddelerinin yol açabileceği hiperaktivite ya da dikkat dağınıklığı gibi çeşitli sağlık problemlerine yol açabiliyor. Bununla ilgili bilimsel çalışmalar da mevcut. Bundan yola çıkarak taze ve kurutulmuş kayısıdan besin değeri artırılmış jelibon çalışması yapıldı." diye konuştu.

Taze ve kuru kayısıdan iki tür jelibon üretildi
Gökbulut, taze ve kuru kayısıdan iki tür jelibon ürettiğini aktararak, şöyle devam etti:

"Jelibonlara istenilen şekiller verilebiliyor. Jel kıvamına getirilen ürün istediğiniz farklı şekillerde ve desenlerdeki kalıplara dökülerek dolapta da belli bir süre bekletildikten sonra jelibon formatına dönüşüyor. Gün kurusundan yapılan üründe ise gün kurusunu yumuşatmak için belli bir süre bekletildi. Daha sonra bu ürünler yine aynı şekilde püre haline getirilip ısıl işlem uygulanıp ardından jel formatına dönüştürüldükten sonra kalıplara dökülerek jelibon görünümüne dönüştürüldü."

Kayısının Malatya için önemli bir meyve olduğunu ifade eden Gökbulut, şunları kaydetti:

"Kayısı bölge ekonomisine önemli bir girdi sağlamaktadır. Bölgedeki kayısılar iki şekilde değerlendiriliyor. Genellikle sofralık tüketim olarak ya da kurutulup gün kurusu ve kükürtlenmiş kayısı olarak kuru yemiş şeklinde değerlendiriliyor. Ben çalışmamda hem kuru hem de taze kayısıya yer verdim. Taze ve kurutulmuş kayısıdan besin değeri artırılmış jelibonun bölge ekonomisine katkı sağlayacak yeni bir ürün ortaya çıkarabileceğini düşünüyorum."

Whatsapp İkon Facebook İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn Next Sosyal Next Sosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
Yayın Tarihi | 18 Mart, 2019 - 14:02
Haberle İlgili Daha Fazlası
Ekonomi
Bizi Takip Edin Bizi Takip Edin
X ikonu Facebook ikonu LinkedIn ikonu Next Sosyal Google Haberler ikonu
YORUMLAR
Yorum   0 yorum
ÇOK OKUNANLAR
  • 1
    14 yaşında başladı, bedeli ağır oldu! Sönmüş akciğerini görünce hayatının şokunu yaşadı
    Sönmüş akciğerini görünce hayatının şokunu yaşadı
    Kaydet
  • 2
    Mehmet Şimşek'ten memur ve emekli için kritik ipucu! İşte milyonları bekleyen zam
    Mehmet Şimşek'ten memur ve emekli için kritik ipuc...
    Kaydet
  • 3
    AKOM beklenen tarihi verdi! İstanbul'a kar yağışı geliyor
    AKOM'dan İstanbul için kar yağışı tarihi
    Kaydet
  • 4
    Söylemezsem Olmaz neden yok? 1 Aralık'ta ekrana gelmedi
    Söylemezsem Olmaz neden yok?
    Kaydet
  • 5
    12 kişi güçlükle taşıdı! Çoban tarafından tesadüf eseri Muğla Seydikemer'de bulundu!
    12 kişi güçlükle taşıdı! Çoban tarafından tesadüf ...
    Kaydet
YAZARLAR
  • Gökhan Karataş
    Gökhan Karataş Tedesco daha maç başlamadan iki puan kaybetti!
    Kaydet
  • Hasan Sariçiçek
    Hasan Sariçiçek Tedesco’nun korkusu şampiyonluğa bedel
    Kaydet
  • İsmail Kapan
    İsmail Kapan Sahi köpek meselesi çözülebilecek mi?
    Kaydet
  • Rahim Er
    Rahim Er İlham Tohti'ye Nobel Barış Ödülü!..
    Kaydet
  • Sevil Nuriyeva
    Sevil Nuriyeva Ukrayna üzerine realpolitik…
    Kaydet
Bize Haber Verin

Editör masasıyla bilgi ve materyal paylaşmak için tıklayın

GÖZDEN KAÇMASIN
  • Ilgaz Dağı beyaza büründü: Kar ve sis görsel şölen oluşturdu
    Ilgaz Dağı beyaza büründü: Kar ve sis görsel şölen oluşturdu
    Kaydet
  • Haftanın kitapları
    Haftanın kitapları
    Kaydet
  • Bir ilk! Dünyayı kasıp kavuran oyun konsepti artık Türkiye'de
    Bir ilk! Dünyayı kasıp kavuran oyun konsepti artık Türkiye'de
    Kaydet
  • Schengen vizesinde yeni dönem: En kolay onay veren ilk 10 konsolosluk belli oldu
    Schengen vizesinde yeni dönem: En kolay onay veren ilk 10 konsolosluk belli oldu
    Kaydet
  • Bu kafede her şeyi robotlar yapıyor! Ziyaretçi yağıyor
    Bu kafede her şeyi robotlar yapıyor! Ziyaretçi yağıyor
    Kaydet
ÖNE ÇIKANLAR
Beşiktaş'ta veda zamanı: Ayrılık kararını duyurdular
Beşiktaş'ta veda zamanı: Ayrılık kararını duyurdular
Kaydet
Lise öğrencisi 15 yaşındaki kız arkadaşını öldürdü! İhbar komşulardan geldi
Lise öğrencisi 15 yaşındaki kız arkadaşını öldürdü!
Kaydet
Papa ziyaret etti, 5,5 milyon TL'ye satışa kondu! İznik'teki arsalar değerlendi
Papa ziyaret etti, 5,5 milyon TL'ye satışa kondu!
Kaydet
SONRAKİ HABER
Türkiye Gazetesi
Google Haberler E-GAZETE ABONE OL GİRİŞ
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Sağlık
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Video Galeri
  • Foto Haber
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok Next Sosyal
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Let me Know
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
© 2025 İhlas Medya Grubu. Tüm Hakları Saklıdır
Son Dakika Site Haritası RSS KVKK Aydınlatma Metni Gizlilik Politikası Çerez Politikası